自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

唔好問我小朋友應該幾時學寫字,每個小朋友刀各有差異
我細囡喜歡學家姐,成日爭家姐d筆,起初比佢揸住支筆周紙畫,之後買d填色畫冊比佢,佢喜歡点畫就点畫首先等佢愛上寫寫畫畫先
K1初期老師只會比佢畫線條,我又任佢喜歡点畫就点畫,後期開始寫簡單字形大約幾個字,我只會見佢唔出界似嗰字我係唔會刷,
緊記(一寫字家長們就好緊張用自己嘅角度去睇小朋友寫嘅字,一唔合自己合水就刷小朋友用心花好多力去寫,你一句肉酸刷哂,小朋友會幾傷心,你唔係刷佢個字你係傷佢自信心)K1小朋友學寫字千萬千萬不要刷,每寫一個仲要大用d讚下次先會合作
明天再寫

大宅

回覆:FTM冇學識嘅我,分享教寫字

別墅

留名學

男爵府

BK Milk勳章

又放假!!!

珍珠宮

男爵府

引用:唔好問我小朋友應該幾時學寫字,每個小朋友

原帖由 yoyob230398 於 16-01-19 發表
我細囡喜歡學家姐,成日爭家姐d筆,起初比佢 ...
我細女都係學家姐寫字,2歲半已經識寫簡單字例如王,大,3歲幾唔睇都寫到1-10,自己個名最尾個字都難寫,佢都寫得出,估佢唔到,無特別訓練佢,係佢見家姐做功課佢又話要做,仲叫我教佢寫

珍珠宮

閱。教寫字唔關家長有無學識。最緊要係家長少批評,多讚賞。

珍珠宮

K1暑假用畫冊+簡單筆劃練習比佢得閒玩下係,係叫玩下寫下(重点係唔可以刷)開始引導
例如(小)字兩点,上下唔對稱,我會講咦你覺唔覺佢(指住個核突嘅小字)對手仔左右手一隻高一隻低,如果一樣高會靚d,下一個試下可唔可以寫到一樣高,佢下隻字一定會注意到小心寫,寫到好要讚呢個靚過之前個,一路讚會越寫越好最後叫佢揀個至靚,比個印仔佢自己吸,佢會開心記住咩叫寫得靚
到K2開學,做功課前用白紙練習下再做,可以順便用口講埋筆順(橫,直,鈎……)如果遇到你覺得好核突
例(爸)我會問其他字刀靚,不過呢個爸字左右兩條鬍鬚唔夠長,長d型好多,不如改左佢向佢願意下刷會寫得靚好多

呢張係小姐向學習自由時間,自己抄話睇圖書時覺得d字深,想抄底佢比我睇我9秒9將贴堂讚賞刀不得了,以後就不斷有紙仔收

wcpcelia    發表於 16-1-19 10:50
ash_yehyeh    發表於 16-1-19 09:33

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 yoyob230398 於 16-01-19 發

原帖由 runningma 於 16-01-19 發表
我細女都係學家姐寫字,2歲半已經識寫簡單字例如王,大,3歲幾唔睇都寫到1-10,自己個名最尾個字都難寫,佢 ...
有大嘅教得輕鬆d

子爵府

k1的字?勁靚

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 yoyob230398 於 16-01-19 發

原帖由 朱古力小b 於 16-01-19 發表
k1的字?勁靚
係呀K1大約係下學期

珍珠宮

環保接龍勳章

非常認同!! 我仔女學寫字時除非寫錯字先刷,出界,大細字,筆順錯,歪歪斜斜我都唔刷!! 老師派功課回來有幾多個印仔,我另外再加多個印仔奬勵下佢地 在雙倍積分吸引下,自自然然到下一次就認真寫!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

原帖由 gracelam 於 16-01-19 發表
非常認同!! 我仔女學寫字時除非寫錯字先刷,出界,大細字,筆順錯,歪歪斜斜我都唔刷!! 老師派功課回來有幾 ...

大宅

回覆:yoyob230398 的帖子

子爵府

回覆 yoyob230398 的帖子

多謝分享

珍珠宮

引用:回覆 yoyob230398 的帖子多謝分享

原帖由 KeekeeNg 於 16-01-19 發表
回覆 yoyob230398 的帖子

多謝分享
大家一齊學習

大宅

好媽媽勳章

多謝分享,小女現k2,不太愛寫中文寫。真頭痛。

珍珠宮

引用:多謝分享,小女現k2,不太愛寫中文寫。真頭

原帖由 jesswing 於 16-01-19 發表
多謝分享,小女現k2,不太愛寫中文寫。真頭痛。
寫完讚多佢,唔靚唔緊要,最緊要唔好怕寫先,慢慢再同佢改進,一定得

大宅

好媽媽勳章

回覆:yoyob230398 的帖子

謝謝妳,佢做中文寫字功課就喊,集中唔到精神認筆畫。

首頁

尾頁

跳至