自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

終於收到offer letter了, 夠膽扮勁出黎分享

年尾流流又係轉工高鋒期, 分享下最近一次我覺得自己見得好好的經驗(自high中), 俾大家作個參考

1. cv / 求職信篇

cv同求職信, 個個都要寫, 以下係少少心得分享

*寫完公司名job title, 會俾幾個bullets形容下工作範圍, 同間公司本身(一兩句啦, 唔係人人都識你間舊公司架嘛), 有咩award / 升職當然要提

*近年收得cv多, 見到人地會在最頂打幾句summary或 highlights, 就係自己最強賣點(網上大把sample可以參考), 例如xx行業x年經驗, 熟悉xx操作, 最高學歷, 令hr一眼就睇晒, 增加出線機會

*寫工作範圍時, 請寫好d, 記住cv係過關第一部分; 做sales唔係寫"開單, 找錢", 秘書唔係寫"打字, 聽電話" 你逗緊幾錢? 請個人返黎就係做呢d咩! 形容詞要豐富d, 無靈感就去網上招聘廣告左抄右抄, 總有d正野: 打字做filing係"provide clerical support in a professional manner"; 幫同事訂飯盒係"co-ordinate among various departments and liaise with external catering providers"; 講堅架, 你唔吹, 大把人吹;

*好唔經常要做, 只做過一次都要寫, 經驗就係經驗, 越多越吃香, 又係果句, 你唔吹, 大把人吹;

*如果自問英文唔好, 不要怕羞, 搵個英文好的好朋友幫你執執, 英文唔駛勁到莎士比亞級數, 但一定唔可以錯; 仲有, 按send前請小心再睇一次, 尤其是對方公司名, 聯絡人等 (我習慣如果知道對方公司名, 會google個公司地址同hr聯絡人寫落信度, 俾對方一個好印象);
*希望你個email address係正正當當; 幾廿歲人, 唔好用sleepingbeauty@xx.com

(黎緊我會繼續打, 歡迎大家補充分享)

多謝收看, 亦多謝各位祝福, 除左#1, 其他在#8; #20; #134

Rice_bunny    發表於 16-3-1 08:44
bube6218    發表於 16-1-22 21:21
wing615    發表於 16-1-22 19:36
yingdash    發表於 16-1-22 13:10
al14    發表於 16-1-21 20:38
Brian818    發表於 16-1-21 19:53
Rice_bunny    發表於 16-1-21 19:16
boccioni    發表於 16-1-21 18:56
Vin仔媽    發表於 16-1-21 17:35
Ice19740902    發表於 16-1-21 17:03
小肥楊    發表於 16-1-21 17:00
Dwmn    發表於 16-1-21 16:54
希望123    發表於 16-1-21 16:32
wcpcelia    發表於 16-1-21 16:30
la_source    發表於 16-1-21 16:23

禁止訪問

回覆:搵工心得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

"co-ordinate among various departments and liaise with external catering providers" <-- 嚟緊大把人用呢句

Charlotte_mom    發表於 16-1-21 17:30

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

秘書妹妹十分認同
"秘書唔係寫"打字, 聽電話" 你逗緊幾錢? 請個人返黎就係做呢d咩! "

我收過一個p街fxxk(數目字)@domain既電郵
我睇過內容正常,pass左比老細睇都好
老細見到佢email開都廢事,大家真係唔好用d自殺式既電郵害自己啊~~

當然如果你應徵d好關於創意方面既公司,佢地可能會like既....

greenpea    發表於 16-2-29 19:51
Charlotte_mom    發表於 16-1-21 17:31

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

等分亨

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

多謝分享,收藏先

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

恭喜樓主, 謝謝分享

Charlotte_mom    發表於 16-1-21 17:51

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

2. 見工篇:
Send左cv出去, 等運到, 等待期間, 其實早2日都有jm提過, 請確認你的facebook已加privacy, linkedin有無亂寫野, 上網google下自己個名同email睇下有咩怪野走出黎, 可以edit唔該改返; 仲有, whatsapp幅相同個status, 請唔好亂黎

當收到電話, 有對方公司名/老闆名, 可上網google下資料, 公司做咩, 有咩生意, 近期發展, 你個部門負責咩, 同邊個合作多; 老闆咩料等等; 仲有, 請唔好問蠢問題, 試過公司請秘書, 個小姐問我地邊個地鐵站點行, 真係扣晒分, 本地市區你都無本事搵, 咁下次老闆出trip點靠你搵資料? 問朋友問老公問阿媽都好, 請唔好問hr, 成熟獨立D 唔該

除左人地資料, 就係自己資料, 學我老闆話齋, 好多人講唔出自己公司做咩, 邊度有業務, 投資幾多; 你自己邊間公司做左幾多年, 做左D咩, 應該隨時講得出, 無理由人地問你野你仲要ee er er, 咁你究竟有幾準備好先?

我自己習慣面試會坐對門口果張櫈 (長檯頭尾主席位一定唔會坐), 見人就企起身, 主動講早晨握手, 基本禮貌啦

要先準備台詞的熱門話題, 廣東話普通話英文都要, (可能人地都唔係真係想知你d野, 純粹試下你中英文啫, 講自己野都一舊舊, 陣間唔覺意發台瘟講錯野仲衰, 點俾你過關?):
*自我介紹
*點解想轉工
*你覺得最難忘/最有意義的一次工作經驗
*你最大鑊果次, 點收科, 有咩檢討
*最基本形容自己工作範圍
*你的長短處
中英文好唔好, 都整定架喇, 但起碼以上有準備先

唔講舊公司衰野, 係常識吧 (雖然大家心照做得開心就唔走啦), 當離職原因係變態女魔頭, 都賴落工作範圍呀, 等等客觀因素; 如果你似我, 其實份份工都做得耐, 就係衰果一次, 咁就好d, 對方都會明白的 (當然我亦唔會講舊上司係女魔頭啦)

見工時, 切記一句老土說話: 公司請你返黎做野, 唔係請你返黎學野; 就算真係唔識無做過, 都嘗試扯自己最相似經驗出黎講, 扮晒有信心肯去試 (你一句唔識/無就完架喇, 唔好咁快no); 見工期間扮知書識禮談吐得體就一定啦, 放鬆少少, 大方少少, 俾d專業笑容, 對方唔食人架, 如果傾得順利不妨俾少少幽默感, 少少好了

適當時侯咪晒下冷, 爆少少料話佢知你有做功課,了解左對方公司, 對方都會impressed (當然唔係講不停啦)

去到Q&A, 一般我都會問有關呢個位report俾邊個, 要同邊個合作, 附近部門架構, 如果真係已經講晒, 都可以大方d答我想知的xx yy同zz我都好清楚, 暫時無其他野問, 大概幾時會有消息呢? (年假medical果d我就唔會而家問, 除非見hr, 總之咪小家啦)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Congrats!

Charlotte_mom    發表於 16-1-21 17:45

子爵府

犀利 收藏先

fatpanda    發表於 16-1-21 16:55
幾時先上到車.....

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

伯爵府

2018復活節勳章

thanks sharing.
好實用呀.
我自己係HR, 有時見到D人真係咩都冇預備就黎見工.
打比佢約見工就黎問幾錢人工, 要做咩???

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

一定收藏
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

thanks for sharing!

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

訂飯盒......ha ha 你係得嘅

Charlotte_mom    發表於 16-1-21 17:33
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

用戶要求終止服務

伯爵府

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我又獻醜分享少少經驗.
之前有份工面試時, 佢問我識唔識做佢地行業既特別野, 我照實講無呢方面經驗(其實睇cv 都知), 但有了解過佢地公司背景, 有咩特別要求, 亦問左行內人簡單講解一次, 當時吹到幾句. 老闆亦笑笑口話邊做邊學好快上手. 最後有offer. 但我幸運地有另一offer, 所以無應承呢份.
我覺得面試前睇熟 job requirement, 做足功課跟 requirement 諗定台詞, 上網了解公司背景, 吾識既野照實講, 吾好扮識, 但最好可以即時主動講埋預備點改進.

避免用負面形容詞, 一定吾可以講舊公司壞話.

補充: 由入大門口一刻, 無論遇到大廈管理員, receptionist 姐姐, 請保持微笑 & 禮貌.
試過有人上黎見工, 以為我係 receptionist 俾面色我睇.
亦試過去人地公司見工, 開門俾我 & 俾 form 我填既姐姐, 原來係公司高層, 只係receptionist 行開左, 佢幫下手.

catcatmak    發表於 16-1-23 09:03
Charlotte_mom    發表於 16-1-21 17:33

王國長老

3. 打大佬篇:
我今次見工, 見完hr就係中層大佬, 車輪戰一日見3個, 都係基本面試, 始終我唔係初哥人地對我都有一定要求, 經驗唔岩就”什麼都甭說了!”, 一切都係靠實力

記住唔同interviewer都有唔同標準, 靜觀其變, 細心聆聽, 亦可以主動表達現時做法, 同時了解/詢問對方工作上喜好, 表示自己知道唔同老闆有唔同做法, 自己願意去了解同配合, 正常老闆都會感到放心

到見終極大佬時, 有中層大佬報告同feedback, 終極大佬都對你有一定程度理解, 亦覺得你幾ok至會花佢寶貴時間, 點都好, 人地係大佬, 禮貌上一定要多謝對方抽空

如果對方問多d關於你工作嘅野, 就好可能係有對手, 都係記住, 成熟穩重, 言談間了解一下對方有咩要求, 表示你已經有xxx, 如果有機會加入新公司, 將會準備點去裝備自己

如往常一樣, 我都係做晒功課至去打大佬, 今次大佬都無咩問, 循例見下我正唔正常啫, 我見佢不停介紹自己部門同高管/業務, 於是, 我禮貌地問左一句: 唔好意思, 我相信呢d資料對我將來工作好有幫助, 你介唔介意我jot notes

於是我拎本簿出黎, 間中地記得d有用資料 (見工必帶: 一本四正記事簿, 筆, 改錯帶, 計數機); 我知對方係大老闆, 分分鐘都係錢, 唔會希望side時間作無謂齋up; 我認真聽, 對方亦講得happy d, 由於個行業都幾冷門, 我又難得做開, 途中氣氛都好好有問有答, 個面試由原本1小時變成1.5小時, 中間老闆仲特登叫個客開住會先(我都有講唔好意思, 我其實可以下次再黎, 佢話個客好熟wor…..當然我其實緊係唔想又去多次啦, 咁禮貌上都要咁講架)

1.5小時, 傾咩都傾飽, 到最後, 老闆連私人email, 電話都寫埋俾我, 叫我有咩問題搵佢; 當然我唔會隨便搵佢, 但因為佢實在太nice亦花左好多時間, 我返去send左個thank you email俾佢, 內容係:
*多謝佢時間, 真係唔好意思要佢個客等
*我好enjoy今日面試, 亦對公司有進一步認識
*今日傾開呢, 呢d果d資料, 我都順便附上俾佢作參考 (証明我有認真聽, 認真記, 同會主動處理outstanding事)
*希望有機會加入佢個team

其實我都心知好大機會ok, 因為我覺得係我近年最順利的面試, 我背景亦好適合, 所以日日等電話, 終於得左
分享下咋, 祝各位都搵工順利啦

cc_tse    發表於 16-3-24 22:26
greenpea    發表於 16-2-29 20:19
sunev    發表於 16-1-22 00:08
meek    發表於 16-1-21 20:44

首頁
12345...11

尾頁

跳至