母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿b一個月大,因為埋身有困難,已經做左全泵媽1個月,每日3至4個鐘泵一次,但短短哩個月我個胸已經塞過好多次,乳線炎,泵損乳頭咩都試過晒,真係塞到有陰影,果種痛真係仲痛過生仔……

我都明白泵奶泵得多真係好傷個胸,想問下大家,會唔會其實個泵奶器唔啱自己用,轉第2隻牌子會好d? 我本身用緊medela swing maxi… 同埋有咩保健方法可以減少塞嘅情況?

複式洋房

回覆:全泵媽請進 (胸塞問題)

有冇用手㩒硬左既地方呀?嗰陣陪月教我如果有硬塊,一定一定要㩒鬆佢。會好痛但唔㩒鬆就會塞。
如你埋身比阿b啜,佢會幫你啜鬆返,若唔埋身就要忍痛㩒到鬆為止

別墅

沖熱水涼嘅時候推和揸出來,會容易啲通

大宅

回覆:angela_1020 的帖子

Swing maxi 都係幾好力,會唔會啲奶杰得滞所以塞,試下飲及啲水,泵密啲。泵到清,真係唔得,試下通乳寶,聽好多媽媽都話 ok.

大宅

我發現我食親芝士 沙律醬 cream狀既野 肥膏既野都會有呢個問題 可能食完d奶結所以易塞 我會食通乳寶 再搵熱水對住塞個位 再捽散佢

男爵府

引用:阿b一個月大,因為埋身有困難,已經做左全

原帖由 angela_1020 於 16-02-01 發表
阿b一個月大,因為埋身有困難,已經做左全泵媽1個月,每日3至4個鐘泵一次,但短短哩個月我個胸已經塞過好多 ...
應該關個泵事,我換了幾次才找到夾的

大宅

我用lacsinoh c字型heat pad攝入pumping bra and 喇叭中間
再日日食大豆倫倫之(唔記得個字)
好有效 無再塞

大宅

mrshong2011 發表於 16-2-2 00:04
Swing maxi 都係幾好力,會唔會啲奶杰得滞所以塞,試下飲及啲水,泵密啲。泵到清,真係唔得,試下通乳寶, ...

我都懷疑自己係飲得水少… 而家忍痛推鬆左再泵,但塞果個位仲未出到奶,我手擠左少少出嚟,叫做舒緩左d… 硬塊果個位仲有少少發慶

大宅

babycatrina 發表於 16-2-2 02:04
我用lacsinoh c字型heat pad攝入pumping bra and 喇叭中間
再日日食大豆倫倫之(唔記得個字)
好有 ...

我都有食緊gnc卵膦脂,而家早晚各一粒,夠唔夠? 你一日食幾多粒呀?

大宅

sukiyu214 發表於 16-2-2 00:55
我發現我食親芝士 沙律醬 cream狀既野 肥膏既野都會有呢個問題 可能食完d奶結所以易塞 我會食通乳寶 再搵熱 ...

請問通乳寶可以喺邊度買? keep住日日食?

大宅

Maygo 發表於 16-2-2 01:15
應該關個泵事,我換了幾次才找到夾的

你最後換左咩牌子先啱呀? 我諗住平平地不如試下轉下優合…

大宅

chaucrystal 發表於 16-2-1 23:14
沖熱水涼嘅時候推和揸出來,會容易啲通

Thx! 已經照你咁講做左,但休息一陣之後,個硬塊又好似出現番,可能乳頭位仲未出到奶,我而家手擠出嚟舒緩左少少… 真係塞到驚

大宅

oceanhenry 發表於 16-2-1 21:42
有冇用手㩒硬左既地方呀?嗰陣陪月教我如果有硬塊,一定一定要㩒鬆佢。會好痛但唔㩒鬆就會塞。
如你埋身比 ...

而家推鬆左,但硬塊位好慶,似有d發炎嘅感覺,我手擠左少少奶出嚟,因為泵極都出唔到
我諗真係要迫自己飲多d水先得…

別墅

引用:Quote:chaucrystal 發表於 16-2-1 23:14 沖

原帖由 angela_1020 於 16-02-02 發表
Thx! 已經照你咁講做左,但休息一陣之後,個硬塊又好似出現番,可能乳頭位仲未出到奶,我而家手擠出嚟舒緩 ...
一次未必搞得掂架,試多幾次啦

別墅

引用:Quote:原帖由 angela_1020 於 16-02-02 發

原帖由 chaucrystal 於 16-02-02 發表
一次未必搞得掂架,試多幾次啦
仲有狂食水,啲奶冇咁杰會易啲出

別墅

引用:Quote:原帖由 chaucrystal 於 16-02-02 發

原帖由 chaucrystal 於 16-02-02 發表
仲有狂食水,啲奶冇咁杰會易啲出
你摸吓乳暈位有冇粒粒,如果有即係前面塞住,後面啲奶梗係出唔到啦,好似按暗瘡咁按走晒啲粒粒,再推後段啲奶出來

大宅

引用:Quote:sukiyu214+發表於+16-2-2+00:55+我發

喺mama shop尖沙咀買。我只係塞既時候食 食到通晒為止

男爵府

引用:Quote:Maygo+發表於+16-2-2+01:15+應該關個

你最後換左咩牌子先啱呀? 我諗住平平地不如試下轉下優合…
可以一試吖

大宅

引用:Quote:sukiyu214 發表於 16-2-2 00:55 我發

係 mamabbshop. 我都要買定啲魔奶寶和通乳寶看問門,費是要的時候買唔切

大宅

回覆:angela_1020 的帖子

如果塞,你要食4粒卵磷脂,有通乳寶就可以食埋,跟住慢慢推鬆,唔好太大力。
我之前塞下通下搞左成個月,好明白你果種痛同日日驚既感覺~
我果時有去睇埋中醫,佢會就你身體情況,多數會開木通,蒲公英等等。。。都好有效架,試下啦,加油!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊