自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老細係d唔到最後一日都唔開票出糧既人,所以1月尾我已經開始擔心老細會唔會等到5號先出糧俾我嫁(合約簽九7個工作天內要出糧),因為新年有3日紅色,所以一定要早d入票,新年前先會入到落我帳口到,點知佢2號已經出左票俾我,我緊係放下心頭大石啦!以為準時有錢過年

我3號已經入左票,點知4號晏就老細突然話公司銀行帳戶無曬錢,因為有個大客入左既支票彈左,所以公司帳口入面無曬錢,連同我星期3入既票都彈埋。

之後老細只係叫我等銀行寄返封信同票之後再入多次,我想叫佢開多張票等我星期5一早入落銀行都好呀,點知佢話無曬cheque book。郵差叔叔紅日唔洗返工。。咁我咪要十幾號先有糧出

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 leungbb_c 的帖子

老實講, 如果間公司個戶口成日冇錢, 我會搵工轉, 費時每月擔心

Cateye8888    發表於 16-2-5 19:13
小肥楊    發表於 16-2-5 11:25

大宅

引用:回覆 leungbb_c 的帖子老實講, 如果間公司

原帖由 FJmom 於 16-02-05 發表
回覆 leungbb_c 的帖子

老實講, 如果間公司個戶口成日冇錢, 我會搵工轉, 費時每月擔心
因為細公司,佢話一收到d客找錢就會找數俾d員工同俾埋其他支出先..剩低既我諗佢就會轉入自己私人帳口到,所以佢話公司既銀行帳口係無咁多現金..我都係聽佢up嫁炸..都唔知佢有無講大話

la_source    發表於 16-2-5 11:15
wcpcelia    發表於 16-2-5 08:50

大宅

回覆:好唔開心 新年先遲出糧

戶口先岩,突然變左文盲係咁打錯打左做帳口

珍珠宮

年尾流流,佢會吾會摺埋間公司

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 FJmom 於 16-02-05 發表回覆

原帖由 leungbb_c 於 16-02-05 發表
因為細公司,佢話一收到d客找錢就會找數俾d員工同俾埋其他支出先..剩低既我諗佢就會轉入自己私人帳口到,所 ...
正常戶口冇晒錢。如果佢有錢,佢都可以自己入番錢落去,當注入資金咁,而唔係公司戶口長期冇錢,銀行見到公司戶口冇錢,都會避開一些往來。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我老細係d唔到最後一日都唔開票出糧既人,

我老細係d唔到最後一日都唔開票出糧既人,所以1月尾我已經開始擔心老細會唔會等到5號先出糧俾我嫁(合約簽 ...
呢個老細唔穩陣,過年後搵定新工啦!

大宅

引用:Quote:原帖由 leungbb_c 於 16-02-05 發表

原帖由 jannlly 於 16-02-05 發表
正常戶口冇晒錢。如果佢有錢,佢都可以自己入番錢落去,當注入資金咁,而唔係公司戶口長期冇錢,銀行見到公 ...
佢話個客重新入左張票俾佢 佢已經收到筆錢啦 公司戶口有錢啦 但我張票就救唔返,因為銀行已經寄左我張票去我地址到,要等到收到信先再拎張票去入..佢懶懶閒既態度先令我嬲..你可以銀行過數or現金出住半數俾我先都得姐..點解一定要我等張票姐 仲同我講無辦法嫁啦,只可以等

伯爵府

哩d財政咁危危乎的公司不宜久留

大宅

回覆:leungbb_c 的帖子

彈票即係未出糧啦,叫老闆申請cut左舊個張票,開過張新嘅現金票俾你啦,彈得一次,一定會有第2次,呢啲公司唔做好過做,你公司冇會計架咩?冇check 住cash flow 先俾票人?

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 jannlly 於 16-02-05 發表正

佢話個客重新入左張票俾佢 佢已經收到筆錢啦 公司戶口有錢啦 但我張票就救唔返,因為銀行已經寄左我張票去 ...
搵過第份啦!

感覺佢財政不穩健呀!

正常老闆應即開第張,如可要求就出現金票即拎。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

個老闆都幾衰

男爵府

呢d cheap 老細, 年尾流流等人擔心衰格到死, 快d搵工啦

男爵府

陰功,過完年收到錢後炒佢魷魚

大宅

好慘呀,咁衰格既!

伯爵府

正常自己出左俾員工先, 同埋公司戶口無哂錢, 呢個情況通常d一人公司或無咩業務既公司先會。

大宅

其實你地會唔會試下同老細講冇錢過年,可嚟可以出現金?

子爵府

出現金都可以啦!小心

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

叫佢過數或出現金啦!新年要用錢架!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

leungbb_c 發表於 16-2-5 01:39
佢話個客重新入左張票俾佢 佢已經收到筆錢啦 公司戶口有錢啦 但我張票就救唔返,因為銀行已經寄左我張票去 ...
搵工啦過完年 細公司都要KEEP流動資金架 你公司財政好唔健康

首頁

尾頁

跳至