論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有3間房,1間主人房最入面,1間在中間,1間近廳,廳cctv可看近廳的房,所以工人就近廳房,日頭不可關門,問題係中間房給23個月BB,近廳房就給工人和share出來做先生工作枱,大家有什麼更好意見?

大宅

引用:有3間房,1間主人房最入面,1間在中間,1間

原帖由 cshowk 於 16-02-22 發表
有3間房,1間主人房最入面,1間在中間,1間近廳,廳cctv可看近廳的房,所以工人就近廳房,日頭不可關門,問 ...
23個月就比小朋友自己一個訓嗎?同埋你姐姐間房好大架?仲可以share出黎比先生做野?如果系我,我會將工作枱放自己房或bb房…唔會擺響姐姐房,如果姐姐訓教時,先生要做野咁點算?同埋個人認為,女人既房間有啲女人物品,先生咁樣行出行入唔系幾好

大宅

回覆:babiiyuky 的帖子

因為近廳房已舖先生喜歡的書房牆紙,而中間房就已鋪BB牆紙,中間房大小小,近廳房細D,原先唸住先生有一間書房,另一間就BB同姐姐,但如果BB同姐姐就會中間房,cctv就不能看到中間房

大宅

同埋小朋友要幾多歲才可以自己一間房?

大宅

我會將BB房落軟膠比BB行同玩, 其他衣服什物放晒係工人房, 工人房放裝上下格牀/高架牀, 下面可以放衣櫃等, 等工人明白間房唔係佢自己1個人用, 唔好放咁多私人物品係屋企.

大宅

引用:同埋小朋友要幾多歲才可以自己一間房?

原帖由 cshowk 於 16-02-23 發表
或者可以等bb同姐姐同房會好啲…我會等bb幼稚園時先比佢自己一個一間房…我女女24個月有時都會責醒或者發惡夢,之後系咁喊

大宅

引用:同埋小朋友要幾多歲才可以自己一間房?

Cctv既問題…你可以同姐姐講,除bb訓教時間之外都唔比入房,或者裝多個cct v對住bb床,當然要同姐姐講…

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

CCTV睇到工人房門口?
你都係睇佢行出行入,有乜用?
CCTV係保護和方使照顧BB唔係監視工人。
如果老公在書房,
工人返房休息你唔覺得尷尬咩?

應該安排BB和工人同房,
書房留返俾老公。

大宅

回覆:soso1227 的帖子

Cctv也可看到房內她將床架,就係因為她之前在舊屋好鐘意匿埋在張床瞓,BB一個在廳,所以現在我就要她在近廳的房,日頭打開門,她現在也匿埋cctv看不到的地方架,起碼我見倒她不是喺張床度瞓

大宅

回覆:CK2406 的帖子

我們放張工作枱也是唔想姐姐覺得間房是她自己,工作枱先生星期日日頭才會用來温書

大宅

同埋BB現在也是暫時就同父母瞓,等BB大D再等BB自己一間房,另外姐姐又已瞓緊近廳房,唔想搬她在中間房,因為中間房又近主人房,她日頭肯定會乘机同BB匿埋在房,做乜我都唔知

大宅

日頭其實佢唔係自己間房訓,可能去左你間房訓

averymom    發表於 16-2-23 17:27

大宅

引用:同埋BB現在也是暫時就同父母瞓,等BB大D再

同埋BB現在也是暫時就同父母瞓,等BB大D再等BB自己一間房,另外姐姐又已瞓緊近廳房,唔想搬她在中間房,因 ...
其實如果樓主咁擔心就如換個個工人啦…你話房既問題…你又比一間房佢.但又唔想佢當間房系自己…咁不如等佢同小朋友share房好過…工人要避開cam總有大把方法同理由…所以我覺得應該你要同姐姐本身傾好…而唔系咁樣做…好似我姐姐咁…佢間房我都擺左老公既模型櫃響到…但亦唔會隨便入佢間房…真系要入去拎野都會同佢講聲…呢啲系基本尊重…

男爵府

其實個CAM係用黎睇BB, 唔係用黎睇住工人做咩.

你又唔想工人瞓中間房, 咁仲可以有咩其他建議?

大宅

回覆:littlerabbitmom 的帖子

現在个camBB入去工人房玩我都看倒,BB在廳个cam也看倒,如工人在中間房,BB成曰走入去我就看唔倒,所以工人在近廳房,現在主人房和中間房日頭也会鎖門,所以不怕工人在主人房瞓

大宅

引用:現在个camBB入去工人房玩我都看倒,BB在廳

現在个camBB入去工人房玩我都看倒,BB在廳个cam也看倒,如工人在中間房,BB成曰走入去我就看唔倒,所以工人 ...
咁未將bb床搬入去頭房先囉…老公中間房做住工作房先…好難就到哂個個既要求

水晶宮

littlerabbitmom 發表於 16-2-23 15:14
其實個CAM係用黎睇BB, 唔係用黎睇住工人做咩.

你又唔想工人瞓中間房, 咁仲可以有咩其他建議? ...

哈哈,

我就係覺得樓主自己本身已有想法,
只係在呢度找支持.

答佢其他方案, 佢都係覺得最出間房比工人係最好.

過來人經驗, 工人同小朋友同房, 書房保留番比老公做野.
小朋友到高小就轉自己一間房,
工人轉去細房 (我屋企有個士多房, 可以放一張高架床)

cam 睇唔睇到房門未必重要, 最重要係個廳, 因為係小朋友活動的地方.

再唔放心, 裝多幾個 cam 在主人房, 小朋友房, 咁返工對住個電話/手機睇住家中情況.

方方媽媽    發表於 16-2-24 02:07

公爵府

回覆:cshowk 的帖子

我不會想老公同姐姐共處一房,大家保持距離好d,為免衝突,是非,誤會等等有好多原因,相信你未同工人相處過,否則,點會老公同姐姐同房?我老公也唔肯啦!

大宅

回覆:birdbird 的帖子

Birdbird很明白我的唸法,我覺得姐姐一定是近廳的房,問題係近廳房已舖先生牆紙,先生不想工作枱放中間房,如要合乎先生要求,近廳房就是書房和工人房,我當然唔想先生和工人共用一間房,所以唸唔掂

水晶宮

引用:Birdbird很明白我的唸法,我覺得姐姐一定是

原帖由 cshowk 於 16-02-24 發表
Birdbird很明白我的唸法,我覺得姐姐一定是近廳的房,問題係近廳房已舖先生牆紙,先生不想工作枱放中間房, ...
你老公既然想保留最出間房作私人空間, 你就無謂咁執着因個cam 睇唔到中間房而硬係覺得工人應該訓最出果間房。

按常理及過來人分享, 都係小朋友跟工人同房。小朋友喜歡與家長訓係另一回事, 但中房的硬件及軟件必然係小朋友與工人共用。

首頁

尾頁

跳至