單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

最關心BB問題熱投勳章

Bb已經整左出世紙,但無加父親名,而家佢話要搵律司加返佢個名落去!我上網睇話未夠1年都可以改,我想問如果我唔去宣誓佢自己可唔可以改到架?其次佢仲話要同我爭撫養權!
p.s BB未夠2個月大,我同佢父親係未婚,我自己辭左職全職湊囡

男爵府

月餅勳章

回覆:tweety0824 的帖子

加父姓要父母兩人一起在場宣誓,只有其中一人都不可以,而且不一定批。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:出世紙問題

你打算加黎俾佢搶個b?

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

月餅勳章

回覆:chowqv 的帖子

咪係!bb非婚生跟妳姓,基本上撫養權歸阿媽……

別墅

最關心BB問題熱投勳章

引用:你打算加黎俾佢搶個b?

原帖由 chowqv 於 16-03-02 發表
你打算加黎俾佢搶個b?
我當然唔想加佢,所以佢話要搵律司,話個女佢都有份,佢要父親既權利

別墅

最關心BB問題熱投勳章

引用:咪係!bb非婚生跟妳姓,基本上撫養權歸阿媽

原帖由 christinetin 於 16-03-02 發表
咪係!bb非婚生跟妳姓,基本上撫養權歸阿媽……
基本上我知佢同我爭唔到撫養權,但我怕會加到佢個名,因為佢話同律司傾過,話有比過錢我,有買過奶粉尿片,都叫佢有盡過父親責任!所以佢有權加返個名上去!

別墅

最關心BB問題熱投勳章

引用:加父姓要父母兩人一起在場宣誓,只有其中一

原帖由 christinetin 於 16-03-02 發表
加父姓要父母兩人一起在場宣誓,只有其中一人都不可以,而且不一定批。

...
佢話佢可以單方面驗DNA証明個女係佢,佢都可以加上去……

水晶宮

引用:Quote:原帖由 christinetin 於 16-03-02 發

原帖由 tweety0824 於 16-03-02 發表
佢話佢可以單方面驗DNA証明個女係佢,佢都可以加上去……
佢講你就信?買下尿片奶粉就算盡過父親責任?咁我個仔咪好多父母親?
你叫佢咪大你,講咗9千次,未得你授權,佢拎咩去驗都無法律效力;仲有,都無佢果名,單咩方面加名,佢咁都加到,你告入境處都得啦。

不知所謂的乙陸!!!

別墅

最關心BB問題熱投勳章

引用:Quote:原帖由 tweety0824 於 16-03-02 發表

佢講你就信?買下尿片奶粉就算盡過父親責任?咁我個仔咪好多父母親?
你叫佢咪大你,講咗9千次,未得你授權 ...
(c) 凡有關的未成年人為非婚生子女者─ 
(i) 則母親所具有的權利及權能,與該未成年人若是婚生則該母親憑藉(b)段而具有的權利及權能一樣;
(ii) 父親所具有的權利及權能(如有的話),只為該名父親根據(d)段作出申請後法院所命令者; (由1993年第17號第19條增補)
(d) 原訟法庭或任何區域法院法官,在接獲申請後,如信納申請人為某名非婚生子女的父親,則可發出命令,示明申請人具有某些或所有假若該未成年人為婚生時法律所賦予他作為父親的權利及權能。 (由1993年第17號第19條增補。由1998年第25號第2條修訂)<---佢send過黎,睇完我先怕加到佢名,佢話唔同我爭個女,但又死都要加名,都唔知想點!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 chowqv 於 16-03-02 發表佢講

(c) 凡有關的未成年人為非婚生子女者─ 
(i) 則母親所具有的權利及權能,與該未成年人若是婚生則該母親憑 ...
非婚子女,係人地無結婚,但一齊去拎出世紙既\"父親\",叫佢咩send少少扮代表…對住你個b,佢係nothing。
真係夠做既,佢已經自己去搞咗啦。
你咪鬼俾佢嚇一嚇,send果d所謂法律條文黎就驚至得既。
同佢講,夠做就去加,不過唔會拎出世紙出黎,同唔會去簽名。

不知所謂的乙陸!!!

子爵府

畀面勳章

你咪由得佢搵律師搞囉。。
理鬼得佢唧,你得閒訓下教好過啦。。

別墅

最關心BB問題熱投勳章

引用:你咪由得佢搵律師搞囉。。理鬼得佢唧,你得

原帖由 jeremylui83 於 16-03-02 發表
你咪由得佢搵律師搞囉。。
理鬼得佢唧,你得閒訓下教好過啦。。
我當睇佢做戲&#128514;&#128514;&#128514;

男爵府

回覆:出世紙問題

采佢都有味,叫佢去保良局領養吧?

別墅

最關心BB問題熱投勳章

引用:采佢都有味,叫佢去保良局領養吧

原帖由 tommy715 於 16-03-03 發表
采佢都有味,叫佢去保良局領養吧?
他說傾家蕩產也要去爭取&#128584;

別墅

最關心BB問題熱投勳章

引用:Quote:原帖由 tweety0824 於 16-03-02 發表

非婚子女,係人地無結婚,但一齊去拎出世紙既"父親",叫佢咩send少少扮代表…對住你個b,佢係nothing。
...
聽佢既口吻好似已經預備左文件去搵律司!我都聯絡緊律司將會商量下佢黎緊既行動,同預備應對方案

男爵府

個女向你度,何來有阿女DNA,除非你比佢見個女,彩佢都傻叫佢咪再滋擾你.唔係就報警叫佢留番D律師費做保釋金啦

男爵府

引用:Quote:原帖由 christinetin 於 16-03-02 發

基本上我知佢同我爭唔到撫養權,但我怕會加到佢個名,因為佢話同律司傾過,話有比過錢我,有買過奶粉尿片, ...
買過奶粉尿片就盡父親責任,我公司上上下下加埋百幾個同事送我半年奶粉,尿片,咁我個仔咪要係人就要叫老豆,老母

別墅

最關心BB問題熱投勳章

引用:個女向你度,何來有阿女DNA,除非你比佢見

原帖由 chiu51057 於 16-03-03 發表
個女向你度,何來有阿女DNA,除非你比佢見個女,彩佢都傻叫佢咪再滋擾你.唔係就報警叫佢 ...
頭先打左去問入境處,佢話佢可以搵律司入紙申請,但點判就要睇佢同個官點講,有可能搵我上庭!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 chiu51057 於 16-03-03 發表

原帖由 tweety0824 於 16-03-03 發表
頭先打左去問入境處,佢話佢可以搵律司入紙申請,但點判就要睇佢同個官點講,有可能搵我上庭!

...
呢d係民事,你慢慢等佢燒銀紙啦。傾家盪產…算吧啦,寧願俾律師費都唔用黎養個bb,咁咪慢慢等官判…

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

希望你老公搵到個唔賺錢真係幫佢搶女既律師
話佢知,你冇番3,5,7佰萬㴝燒都唔使指意學人打官司,個官傳召你上庭你知你一定收到信㗎?你一定唔改電話㗎?

首頁

尾頁

跳至