夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

夫妻之間唔係應該互相尊重,忍讓,包容?為何只得我退讓,你一唔高興就爆發出來,我唔開心,傷心只可一啖吞下。我也只是人,有血有肉有淚的。今天終於知道,在這家裏,自己的位置。看清了,只覺自己可悲!

大宅

回覆:好唔開心

我都係好吾開心,永遠都係佢啱晒,完全溝通吾到。

大宅

回覆:owoman16 的帖子

好想一走了之,太磨人了。但有兩個小朋友,可以點?

大宅

男人不能縱。
一開始讓他發脾氣,以後也只會被挨罵了。。

大宅

引用:男人不能縱。一開始讓他發脾氣,以後也只會

原帖由 bocopo 於 16-03-10 發表
男人不能縱。
一開始讓他發脾氣,以後也只會被挨罵了。。
那和他對罵嗎?我做不到

大宅

我果個以前都會,有時心情不好會大聲話我,只是少少事就係甘,我以前會忍,之後諗諗下你又係人,我又係人,我都有脾氣點解只有我負出對你好?點解只有我忍?
我首先比一次機會佢,警告佢一次先,我照直講,我都有脾氣,我都有番工受氣,我都有付出,你再搵我發脾氣,無禮貌對我,我唔會客氣!當然幾日後又發我,我就話比左機會你,你無珍惜!無啋佢,仲要狠心啲真係乜都唔理佢,等佢自言自語,最後都死死氣氹番!我發多幾次之後,依家已大大改善

Jingying    發表於 16-3-12 01:27
lamdou    發表於 16-3-10 10:42

男爵府

引用:好想一走了之,太磨人了。但有兩個小朋友,

原帖由 大隻熊貓 於 16-03-10 發表
好想一走了之,太磨人了。但有兩個小朋友,可以點?
我都係一樣,已經冇乜溝通,佢一發脾氣我就唔回應,冇反應,佢覺得自己岩哂,冇謂浪費自己時間,影響心情

大宅

引用:我果個以前都會,有時心情不好會大聲話我,

原帖由 jeffkafung 於 16-03-10 發表
我果個以前都會,有時心情不好會大聲話我,只是少少事就係甘,我以前會忍,之後諗諗下你又係人,我又係人, ...
我之前都係咁,唔理佢,佢會撩你講野氹返你。今次佢對奶奶數我,我奶奶不嬲唔鍾意我,之前奶奶話我數我佢都會出面幫我話佢。聽日佢返工後我又有說話聽。

大宅

引用:Quote:原帖由+大隻熊貓+於+16-03-10+發表好

原帖由 littlemuffin 於 16-03-10 發表
我都係一樣,已經冇乜溝通,佢一發脾氣我就唔回應,冇反應,佢覺得自己岩哂,冇謂浪費自己時間,影響心情

...
餘下日子都要咁過?覺得自己依家係度磨感情,到磨光了,心死了,就走了。

子爵府

琥珀宮

別墅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

有冇兩人溝通過呀

複式洋房

如果真係忍吾到可好忍,生活係自己巳生活,吾好令自己甘辛苦

水晶宮

做女人要對自己好D,適當時候要反擊,我地都有阿媽生,要堅強!

大宅

引用:Quote:原帖由+bocopo+於+16-03-10+發表男人

那和他對罵嗎?我做不到
這是我結婚7年,領悟出來。。。。

愛一個人不能凡事忍讓。不喜歡時也要用自己的方法表達出來,你不說他不知道你原來不高興,長次下去不健康,久了,習慣了。。。
愛是互相尊重,溝通。不能只有一個贏。

我c6會話我惡
,但佢知道,我是最為他好

水晶宮

當婚姻感到委屈時,就好想離開,這是我以前的感受
以前好介意C6,99,62的說話

但,我告訴你
做回你自己才會快樂,我嗰隻係黑臉之王,少少事就發脾氣,
現在,我不會理佢的無理黑臉,無理由對人黑臉或因小小事對人黑臉發脾氣者,
我一律都歸痴線精神病患者。

前日佢發脾氣我同佢講:你有餅呀!(重覆又重覆咁講)
佢忍唔住問我講咩, 我話你有病呀!(跟住佢解釋點解生氣)

大家灘開個問題出嚟講,問題先能解決。

冇一個人係完美, 佢地有時會話,你咁冇記性, 咁污嘈架,咁冇手尾架,咁浪費架,咁懶惰架,點做人呀媽架...................................N次方

不說,人家聽到真的覺得呢個新抱唔掂,EG.一張枱你抺完,99抺,到62抺, 一個地你抺完,99又用地拖拖,然後到62樽地抺...............唉乾淨到咁,軍訓。

現在不理佢地,做完就算,邊個覺得有意見佢自己做唔阻佢,
厚番少少臉皮做人會開心D架。

男爵府

引用:Quote:原帖由 littlemuffin 於 16-03-10 發

餘下日子都要咁過?覺得自己依家係度磨感情,到磨光了,心死了,就走了。

...
心死就離開,我準備中

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我細佬脾氣都好差
旭d都鬧佢女友,佢地係我媽屋企成日係互鬧

有時都覺幾好笑.....咁都有心情大大聲鬧黎鬧去

我老公從來唔會,就算我話佢佢都唔會點應我.......佢知我要出左d怨氣,至於佢鬧我?17年都好似未試過...佢對脾氣好同對我好包容

其實我係細佬女友都一定同我細佬分手了,未結婚都咁樣..........結左婚生左b可能更癲

我同媽都成日話我細佬,唔好咁鬧人....自己又好鍾意人,點解要成日鬧鬧鬧,好傷感情

大宅

回覆:大隻熊貓 的帖子

好明白,好想好好溝通,但一諗到又嘈,不如唔溝通好過!

首頁

尾頁

跳至