自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

琴日真係唔開心.件事係咁既,我老公識左個朋友都有5,6年架啦,
咁琴日佢個朋友話要搬屋,問我老公幫唔幫佢車野,咁我老公話幫,
佢話$200,咁c6話冇所謂,c6叫佢早d搬d晒野落黎先,咁就可以快d整完,

大約11點佢打黎問我地出左門未,咁我地以為佢已經整好晒野,
咁咪拿拿林出門羅,點知去到原來咩都未整好,咁都算啦,
咁我地未係到等羅,等左大約兩個鍾到佢先搬晒d野上車,
好啦,去到佢間新屋又張d野搬反落黎,又用左兩個幾鐘,

咁我同我老公講話佢整左咁耐應該收佢$350到,咁我老公都話係要既,佢話出面租車要咁耐時間都要成$500幾到,咁我地咪已經收便佢羅,

佢朋友過黎問我地幾錢,咁我地未話收$350,佢即刻好大反應咁話點解咁貴,咁我地未解釋俾佢聽話佢過左時羅,佢就係咁話我地坐地起價,又話你地收咁既價錢冇問題,以後唔駛指意佢會再俾其他工作我老公做喎,好似威脅我地咁,我聽到真係好嬲,咁的而且確係佢過左時呀媽,收咁既價錢已經好便架啦,佢自己都係做呢行,點會唔知收咩價呀!同埋一早講好話過左時另計

咁我就答佢你鐘意俾就俾唔鐘意既唔好俾啦,之後我地就走啦,
真係好嬲羅,為左個一百幾十就已經咁樣同我地講野,平時又係到話自己有幾多錢,而家就係到咁樣,

申完舒服晒,:loveliness:

別墅

算啦一場朋友,我覺得如果既然識左5-6年,咪當友情價囉.(只收回油費),人生中有幾多知己呀!

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

百零蚊睇清兩個人...抵呀...

珍珠宮

熱血金章

朋友係要嚟利用架. 好聽d咪互相幫忙囉.
我成日都係咁講.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

畀面勳章

同意, 其實聽樓主你咁講, 你地其實都唔係咁好朋友

原文章由 EVA222 於 08-9-29 12:58 發表

同意!
如果以朋友計,點會同佢計得咁清楚,關係應該係「行家」.

水晶宮

初時我以為你地真係朋友添,我仲諗,幫朋友手,點解要收錢?
原來,你地只係"認識",雙方存在既只係買賣關係.咁,做生意就要講清楚,幾多個鐘為之$200,幾多分鐘起計為之超時,超時每幾多分鐘要收幾多錢.
你覺得你已經收平左,佢可能可以搵到另一間公司更平呢!
做生意,要公平交易,明碼實價.

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

E家D人,阿豬阿狗都叫做朋友,唔知既,以為佢地人際網絡咁勁,睇真D,原來係佢地對朋友一詞既定義好濫,先比人一種相識滿天下既錯覺。.

睇完樓主篇野,我諗,建築響金錢關係上既,我唔會形容係朋友。

如果樓主夫婦當人係朋友,但對人地咁,樓主夫婦實在好小家,比我都唔會當佢地係朋友。

公爵府

正如大家咁講可能我地真係唔係咁好朋友啦,所以件事攪成咁,但係一早已經講好話叫佢整好d野先打黎俾我地,佢就唔係,要我地到左先黎等佢慢慢咁做,而家過左時啦,要俾多d錢又係到呀之呀左,

大宅

原文章由 mcheung1 於 08-9-29 13:51 發表
樓主, 我覺得你的標題好似話梗你自己咁, 因為如果真是朋友只是偶然幫手(不是時常), 我想不要太計較, 我有些真是朋友的間中幫我車嘢我們也不會說到錢, 因有時你幫下我, 我幫下你才是朋友, 最多是請食飯. ...
絕對同意 朋友係要互相幫助 唔應該太計較
最好的丈夫, 是讓妻子享盡榮華富貴的丈夫。 最好的情人 是隨傳隨到, 而且每天令我有驚喜。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 blnc 於 08-9-29 12:26 發表
算啦一場朋友,我覺得如果既然識左5-6年,咪當友情價囉.(只收回油費),人生中有幾多知己呀!

咁嘅知己你要啦 .

不過樓主兩公婆都好奇怪, 如果當佢係朋友, 咁就真係唔應該加價; 否則, 一早應該收正價.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 gion 於 08-9-29 14:11 發表
E家D人,阿豬阿狗都叫做朋友,唔知既,以為佢地人際網絡咁勁,睇真D,原來係佢地對朋友一詞既定義好濫,先比人一種相識滿天下既錯覺。.

如果樓主夫婦當人係朋友,但對人地 ...

但樓主係幫好朋友個朋友搬屋車野...咁收返正常價係好正常喎...
樓主應該係楂車揾食, 如果之前講明, 我唔覺得樓主要收加班費係過份/計較...

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 gion 於 08-9-29 14:11 發表

如果樓主夫婦當人係朋友,但對人地 ...

AGREE
樓主對朋友既定義都唔識分,金錢上你睇清楚你朋友,對方同樣睇清楚你

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我朋友之幫我搬屋, 佢又係做搬運既, 佢$1都無收過我呀
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

公爵府

其實我地真係都同佢講明,話如果過時另計架,
個日我老公原本都要反工架,就因為佢話想我老公幫佢車野,所以先至冇做自己個份,同埋如果佢覺得貴既可以同我地慢慢講,唔係一開口就睥住咁同我講話我地坐地起價,

講真如果佢唔係咁既語氣,我都會收番之前既價錢,但係佢咁樣係佢唔當我地係朋友在先,所以先至會咁樣黎同我地講野

大宅

人永遠都是企係自己 ge 立場同角度睇野, 所以咪會咁 lo.....

水晶宮

咁我老公之前搵朋友幫手車D野(例如:TV甚至乎大量層架同貨物),我老公朋友都無問過我地收錢囉...我老公都會請朋友食番餐勁既黎報答朋友...

公爵府

咁大家都咁講,可能我地真係稱唔上係朋友,只係工作上認識既同事啦,

首頁

尾頁

跳至