自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係好煩,唔係個個地鐵站有升降機去地面,一個女人仔又唔夠力拕起啊仔連車!我住鑽石山,電梯得一半有一半無!啲樓梯阻住晒!設計差!三個出口都係咁!硬係行完樓梯先到電梯!一係整條斜路都無咁燥!

男爵府

引用:真係好煩,唔係個個地鐵站有升降機去地面,

原帖由 manlingling 於 16-04-13 發表
真係好煩,唔係個個地鐵站有升降機去地面,一個女人仔又唔夠力拕起啊仔連車!我住鑽石山,電梯得一半有一半 ...
我都試過 你可以搵地鐵職員幫手

男爵府

回覆:推BB車踏地鐵!燥!

太唔方便,所以我唔用bb 車,寧願抱住唔浪費時間,非繁忙時間都好d,但真係好多無需要答lift的人同架bb 車爭位

大宅

以前阿囡細個陣,我會放埋孭帶係B車,去到樓梯位就孭佢,再兩手拎B車行樓梯

後來換了部輕身士的車,就直接抱起阿囡,單手拎B車行

落雨就唔拎B車了

我叫亞貓,唔好以為我個名好求其,因為我原是流浪貓一隻,起初未諗到名時,個個都叫我"亞貓",之後就算同我改左名我都唔識應 :mrgreen: ,所以最後大家都叫返我做"亞貓"。

禁止訪問

男爵府

BB防敏心得分享勳章

其實好多時都係咁,所以一個人出街都會孭住。都係諗設計差!
不過去完其他國家旅行,覺得香港其實算係咁了

ivycowcow    發表於 16-4-14 16:32
mmm:)    發表於 16-4-14 13:25
timothylee520    發表於 16-4-13 15:09

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

真係好煩,唔係個個地鐵站有升降機去地面,一個女人仔又唔夠力拕起啊仔連車!我住鑽石山,電梯得一半有一半 ...
我都係住鑽石山,我係荷理活廣場出口,有電梯呀,只是去到地面有三級樓梯

大宅

引用:Quote:原帖由+manlingling+於+16-04-13+發

原帖由 qinqinyan 於 16-04-13 發表
我都係住鑽石山,我係荷理活廣場出口,有電梯呀,只是去到地面有三級樓梯

...
唔係個個出口都係,龍蟠苑個出口係電梯上落》電梯上、樓梯落架,有時真係嫌麻煩連b帶車抱落去、先入到地鐵站

仲有應該B出口都係,搭完電梯出去要行好多級樓梯

大宅

Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

旺角站都係得一部笠,仲要唔知點解係快富街果個出口囉!完全唔方便!d 笠跟本係俾站內既商店送貨用,唔係俾我地呢d有需要既人用!我上次就係甘等左幾架笠!諗返都火滾!!!

大宅

wawa246 發表於 16-4-13 14:13
唔係個個出口都係,龍蟠苑個出口係電梯上落》電梯上、樓梯落架,有時真係嫌麻煩連b帶車抱落去、先入到地鐵 ...

我就係B出口居民,嬲到爆!何里活個出口整個三級梯都多餘啦,咪又係要拕。遲啲仲話沙中線,人又多左設施又多人爭,就算俾佢整左個升降機咪沙中線同鑽石山居民爭住用,又係激氣。

男爵府

引用:其實好多時都係咁,所以一個人出街都會孭住

原帖由 amymymy 於 16-04-13 發表
其實好多時都係咁,所以一個人出街都會孭住。都係諗設計差!
不過去完其他國家旅行,覺得香港其實算係咁了:h ...
去完台北反而香港設施勁差

男爵府

做咗媽媽後真係大力士上身,照搬b車上落樓梯,如果要我咩住30磅既歲半仔,我真係寧願搬樓梯

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

港鐵嘅Lift .. 舊式個啲就慢到 冇需要嘅人成日同有需要嘅人爭黎用

有次起旺角站搭Lift落月台,我同b車都未出,一大班big 6就沖哂入嚟,叫借借都唔郁,塞住哂,出唔到去 係都要人勞勞氣氣咁話有b車,出唔到,佢地某幾個先捨得行出去,俾d位比我出lift

男爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:Quote:原帖由 amymymy 於 16-04-13 發表其

原帖由 fakyman 於 16-04-13 發表
去完台北反而香港設施勁差
韓國直頭追查唔到點可以有條路行到

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 fakyman 於 16-04-13 發表去

原帖由 amymymy 於 16-04-13 發表
韓國直頭追查唔到點可以有條路行到
係啊~ 首爾行到頭暈

活在當下,愛得及時

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:Quote:原帖由 qinqinyan 於 16-04-13 發表

原帖由 wawa246 於 16-04-13 發表
唔係個個出口都係,龍蟠苑個出口係電梯上落》電梯上、樓梯落架,有時真係嫌麻煩連b帶車抱落去、先入到地鐵 ...
係,宜家整緊樓梯了,你唔怕麻煩既可以c出口出來再行過去過馬路。

子爵府

回覆:manlingling 的帖子

我次次連人帶車提起。

男爵府

最激氣係坐手扶電梯上到一半
竟然變咗樓梯
尤其初生B要用穩陣重車
一個人抬唔起
好彩可call職員幫吓手

大宅

vvvir 發表於 16-4-14 08:34