自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

做左CS四年
自問比啲客問候到EQ去左另一個境界
成日催眠自己份糧一半係做野,一半係受氣
但間中遇著啲極品客,心情都會低到一個點
我係做保險客戶服務既
一有shortfall,一reject claim啲人就顛哂
你買既時候唔清楚條款你有責任丫,你話個sales呃你,你比人呃左你笨丫
再講,個sales呃你你講啫,口講無憑
如果有人同你講乜都包,你覺得有無可能?保險公司食屎呀?邊個出糧比我?
十單有一單唔包啫,嗰九單唔見有人讚,覺得係應該
話其他保險公司點點點,咁你買佢地啦
啲公司單客仲搞笑,你公司幫你買個plan cheap你去鬧你公司丫,鬧我把托
你講幾難聽既說話我都要忍,仲要好有禮貌回要,講我唔贏或者覺得有邊句唔岩聽就話我駁咀要投訴我
你病,你要比錢醫病,好慘,但慘關我或者公司乜事
我比你投訴完,你都係無得包,我仲要比上司聽返啲帶review我,話我咁答唔好
我承認有時都好黑心,心入面咒罵呢啲人有病係有原因
心火咁盛因住復發

大宅

回覆:有無做customer service jm

真心佩服你,你EQ一定係好高。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唉……家家有本難念多經,哩個世代,有邊個返工唔會比人小爆?!

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:做左CS四年自問比啲客問候到EQ去左另一個境

原帖由 blinkgogo 於 16-04-18 發表
做左CS四年
我明!而家D客真係個個當自己係皇帝!😭😭😭

幸福可以好簡單

禁止訪問

別墅

好佩服做cs既人 我eq好低 比人鬧一鬧就好上心
心情久久未能回復
所以從來做唔到對客既工
點之有次有份工 cs人手不足 我要幫手做埋打俾啲客 同佢講佢網上訂左既貨無貨 我勢供應唔到俾佢
我係電話度比佢鬧左勁耐 又唔收得佢線
係咁鬧點解無貨又擺上網賣
點解落左單咁耐先通知佢
點解上次係咁 今次又係咁
我話退錢 佢話唔係要錢係要貨
但我果陣只係返左兩日工(新工)
我好無奈。。。又驚
所以我好肯定我一定做唔到對客既工

wcpcelia    發表於 16-4-19 11:16

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:blinkgogo 的帖子

辛苦你了,而家d客的確

水晶宮

做前線真的是很鍛練eq的,加油

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

俾客鬧,都叫心甘命抵;有時;係係果d高級過自己半級既人鬧。
阿姐,你自己做錯野俾人插,關我蛋治咩,搵我黎出氣。我只係返咗半日咁多。

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

引用:真心佩服你,你EQ一定係好高。 +

原帖由 radish 於 16-04-18 發表
真心佩服你,你EQ一定係好高。
都唔係eq高
真係高唔會上黎BK呻
叫做高過四年前咁啦

男爵府

2018復活節勳章

我認同前線真係好訓練到EQ
我日日面對d怪獸家長 果時岩岩做左無幾耐
俾個家長指住黎鬧 又話要投訴我
果次感覺好委屈 之前後入左廁所喊
所以我從來唔會難為前線人員

男爵府

引用:俾客鬧,都叫心甘命抵;有時;係係果d高級

原帖由 chowqv 於 16-04-18 發表
俾客鬧,都叫心甘命抵;有時;係係果d高級過自己半級既人鬧。
阿姐,你自己做錯野俾人插,關我蛋治咩,搵我 ...
咁又係,個客收左線就byebye
就算要follow up都係有限數
上司,仲要日日對

侯爵府

CS係好受氣嫁, 實在太多顛客, 又多無理取鬧嘅顛客

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有時上網睇唔同公司review, 有時見好差既都唔知信唔信好,不過老公講,人既天性都係一有野係唔開心既就用好多時間都要唱衰寫衰佢,但做得好就唔會去好多時間去讚好,咁我諗下又真係

樓主你唔駛灰心,世人太多無理取鬧既人

男爵府

成日都有客講xx 公司都有呢d嘢,點解你哋會冇 (心諗,既然你知xx公司有,點解唔搵佢哋)。。
亦都有人鬧, 你公司收費唔平,我覺得你嘅service 比唔到value 我 (心諗,我公司賣嘅係產品,你比嘅錢係喺件產品到,唔係喺條熱線到)
不過,最煩就係嗰日日都打嚟話你貴,話你服務唔好,話唔會再用再比錢嘅客.. 一年之後你都仲收到佢電話 (心諗,唔該你講得出做得到,話唔買就唔好繼續幫襯,我都唔想再聽到你電話)

子爵府

2018復活節勳章

我都係做cs,頭一兩年真係會比客鬧到喊(唔止鬧你,連全家上下都死係佢口下)而家習慣左,你有你鬧,我有我煲劇理得你,隔住個電話又見我唔到咬我唔入

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:做左CS四年自問比啲客問候到EQ去左另一個境

原帖由 blinkgogo 於 16-04-18 發表
做左CS四年
同情你慘慘豬做咗出氣袋,但的而且確,保險業全部都係慌言,叫你開單就乜嘢都保,到claim就大把原因唔賠!
保險業簡直係騙子巢!

子爵府

完全明白,我仲要專做投訴,梗加睇透d人自以為是,自我膨脹,無理取鬧,成日覺得全世界要圍住佢轉,自己講嘅歪理係真理。

見得呢d人多,反而令我做人開心咗,因為自己覺得好好彩,無佢哋咁癲,我嘅世界原來好大,唔似佢哋在乎d雞毛蒜皮嘅事。

樓主,cs做咗段時間,一定有低潮(我試過,真係試過) 捱得過,其實做人反而會更開心。加油!

大宅

我明呀!好明,做cs位唔EQ高d就頂唔住, d人以為自己大哂最叻投訴,嘈嘈嘈,仲要作大

大宅

引用:我都係做cs,頭一兩年真係會比客鬧到喊(唔

原帖由 米米子 於 16-04-18 發表
我都係做cs,頭一兩年真係會比客鬧到喊(唔止鬧你,連全家上下都死係佢口下)而家習慣左,你有你鬧, ...
Same here 我以前都係 仲會mute機同同事吹水 之後再 係係 唔好意思 但電話外既我心情愉快的 不過頭一年都試過喊住入次所

首頁

尾頁

跳至