爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係FB見到,好認同,
因為我都有入車會去輕輕改下車滿足下自己...

---

//熱血爸爸//
by 於日辰
以前喺街見到一部改到落車咁款嘅七人車會覺得好ON9,好好哋一部家庭車做乜夾硬改TRD包圍裝Tom's電腦仔加四出喉配Taobao四點鮑魚?到年紀大咗,Feel到個仆街社會啲畸形壓力之後心態開始改變,變到依家見到依啲落場七人車,會有一種致敬心情,佢一定係一個好爸爸。
喺香港玩車形同做賊就係常識人人都知,夠錢養到部車已經唔容易,但你永遠冇可能買到一部你所想嘅Dream car,因為有N咁多樣嘢去阻止你。首先你部車跑少少正義朋友見到就捉,然後運輸署又諸多留難,到以上兩點都過曬關就以為買到NSX?冇咁易!因為你仲有屋企嗰班立案法團成員,一個二個多多意見,老母想你買架四門最好係電門唔使自己開,老婆想你買部安全又可靠,最好揭背裝到BB車、奶粉袋、學行車同另一部BB車。老豆又龜縮唔幫口,你話啲錢係你搵?但事實上唔係任你洗。
一個有愛有承擔又有責任嘅好爸爸,除咗Second car之外根本冇可能揸到跑車,有限資源底下只好買一部「好多門、好多空間、好穩定、好靜、後座好舒服、冷氣好夠凍」全為乘客而設嘅CVT家庭車。雖然冇自然吸氣嘅線性、冇放氣哇佬嘅快感、冇極力子嘅實在、冇快棍嘅得心應手,但Weekend睇見倒後鏡入面嗰堆人坐得開心又放心,犧牲都算有價值,家庭車,就係For有咗家庭嘅男人嘛……
既然部車唔買都買咗,冇理由因為咁而放棄自己興趣架?於是乎就開始將感情投放落去,依住自己嘅興趣同意向一件一件咁將部車慢慢改,個心態已經超越咗本身部車嘅種類而只係純粹一種自娛境界:「大霸咪大霸囉,唔好睇佢七人車,其實都幾多件架哈哈!」喺縛手縛腳嘅情況下盡執一部近返自己喜好嘅車,俾返自己少少空間。你話係苦中作樂阿Q心態?只能夠講,係你未去到依種犧牲精神啫,少年,到你大個啲就會明白。
所以,我相信日產出部Nismo版Serena係大有市場,因為有愛有承擔又有責任嘅好爸爸其實唔少。

source : https://www.facebook.com/because ... 01948283717/?type=3

大宅

回覆:HDA 的帖子

笑左!

子爵府

哈哈, 因為我自己知道而家渣緊個部應該會係我人生最後會換個部車 (種種原因知道,如無意外,呢部車之後應該唔會再養車了)。
所以死都爭取要一部棍波飛仔車。 而家都唔知幾慶幸, 死而無憾。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

樓主...呢類型香港都好多,有時想下可能要驗車就算了,有錢時出部S63,算了.

伯爵府

回覆:我有車我有壓抑 之 熱血爸爸

所以我老公唔換7人車,唔想返唔到轉頭。
Fj discovery ...next turn
佢的浪漫仲係架M3 到。由佢。

男爵府

20150618bb 發表於 16-4-21 12:20
樓主...呢類型香港都好多,有時想下可能要驗車就算了,有錢時出部S63,算了.

買新車黎改,有五年玩唔使驗車,
只要唔好太過份比警察捉就得...

男爵府

回覆:我有車我有壓抑 之 熱血爸爸

改有改好玩,原裝有原裝好。所以有d 人 keep 兩部以上既車

複式洋房

其實講得簡單點都是錢作怪

別墅

改車係好正常,但有d改到條喉鬼殺咁嘈,夜晚都幾擾人清夢
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

其實在於安全角度,我覺得好多日本家庭車改 brake 同 suspension 係有實質需要,因為原裝真係好唔掂

男爵府

ffeeii 發表於 16-4-22 17:39
改車係好正常,但有d改到條喉鬼殺咁嘈,夜晚都幾擾人清夢

咁呢o的改喉唔會出現係改七人車,
因為屋企人實投訴,
改七人車最底線係改完屋企人接受到冇意見先得,
所以我架車都有改喉,但不過係淘寶個假喉咀返黎自high就算...

男爵府

vincentkhm 發表於 16-4-23 07:24
其實在於安全角度,我覺得好多日本家庭車改 brake 同 suspension 係有實質需要,因為原裝真係好唔掂 ...

仲有加頂巴底巴蝦蘇等,
咁過彎定o的屋企人都坐得舒服o的...

男爵府

LM267 發表於 16-4-22 16:20
其實講得簡單點都是錢作怪

都唔關事,
大有大改小有小改,
有時去淘寶淘o的外觀野玩下都係一百幾十...

男爵府

咁熱血就應該 1架7人 ,再養多架自己鐘意既車款

而唔係將部7人 改到唔3唔4咁

男爵府

dick9394 發表於 16-4-25 10:32
咁熱血就應該 1架7人 ,再養多架自己鍾意既車款

而唔係將部7人 改到唔3唔4咁

師兄你有錢當然口氣大,
唔計買第二架車o既錢,
只係第二架車個泊位每個月都唔少錢,
如果係自己心頭好一定唔會o的平價爛地場啦...

男爵府

HDA 發表於 16-4-25 10:42
師兄你有錢當然口氣大,
唔計買第二架車o既錢,
都唔係架,將一架7人車改呢改路 你估少錢load 到cup哂沙板,硬避震咁。分分鐘幾萬~,但過駁,上落停車場又辛苦,行車又鄧,辛苦家人。

我個人既話,第2架車唔洗貴,mx5都好夠。車輕,簡單直接。保養易,6速,50/50車重。諗起都好掛住

男爵府

dick9394 發表於 16-4-25 10:47
都唔係架,將一架7人車改呢改路 你估少錢load 到cup哂沙板,硬避震咁。分分鐘幾萬~,但過駁,上落停車場又辛 ...

養第二架車一定過唔到屋企財政部,
除非好似o的人包二奶咁唔比屋企女皇知,
但咁真係辛苦...

男爵府

回覆 HDA 的帖子

你個財政大臣好嚴啊

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

HDA 發表於 16-4-25 10:42
師兄你有錢當然口氣大,
唔計買第二架車o既錢,

男爵府

dick9394 發表於 16-4-25 12:29
回覆 HDA 的帖子

你個財政大臣好嚴啊

你可以去自由果邊開post問下 會唔會比老公玩第二架車 睇下有咩答案...

首頁

尾頁

跳至