心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

琴晚已經失眠,冇教好訓。

好討厭自己嘅性格,永遠唔識say no去拒絕別人。

本來聽日係一個好開心好重大嘅日子,但我真係一啲心情都冇。一諗起男家嘅所有人,本身同c6無感情問題, 都搞到我好想離婚。

如果唔係本身有一對小朋友,自己又係單親家庭長大,我肯定一早已經分開。

我係好愛我老公,相識十年之久,因為真係好愛好愛, 我已經好容忍,包容佢地一家人。

但到今時今日,我唔想再忍啦。十年時間,人生仲有幾多個十年呀?

我唔想下下都係自己忍受,不停逃避,搞到自己真係好壓抑。好怕屈出病。

起碼我而家覺得,老公佢冇得選擇邊個做佢屋企人。但至少我仲可以選擇。

而且我真係唔想自己小朋友,再受男家人嘅影響,再令我感到不安,壓抑。

我覺得我係時候要企起身,大聲說不。

老公, 假如有一日你發覺我變咗。我好想同你講聲對唔住。我真係接受唔到你哋所有人,一個又一個咁不停比煩惱我。其實我真係好想安安靜靜, 自己一家四安靜咁生活。

而唔係時時刻刻帶住過隱形炸彈係身邊,而呢個炸彈係一生一世,我唔為自己着想,都要為一對小朋友着想。我唔想日後有事發生先來後悔。

如果你話我係自私,咁你男家嘅人更加自私,因為永遠我都係外姓人。

咁又何必多我一個呢。

我已經呻冇可呻,只能起度呻。我好愛c6,但我真係接受唔到男家的人和事。不停搞到自己進退兩難。

BB你來咗啦?

大宅

回覆:Mrs·Cheung 的帖子

唔好咁灰,你將上面的肺腑之言比你老公睇,2個一齊坐低傾下,或者有轉機呢

男爵府

我好明白你,因為你同我係一模一樣,本來想係到呻,一入黎見到你個post ,我D眼淚就不停咁流。唯一我同你唔同,我雙親好恩愛,亦好愛我,亦因為咁,我只好好囡兩頭瞞,我唔敢同我屋企人呻,怕佢地擔心。我都好愛我老公,愛到一個地步連自己都迷失左。我只可以同自己講,唔好對身邊所以有人有期望,當冇期望時,佢地做所有野去傷害你時,就唔會覺得有傷嘅感覺。好難呀!我仲學習中,希望我同你都有一日可以煉到這個金剛不敗之身。~共勉之

大宅

男家的事, 讓老公自己處理. 我同我老公就係咁. 我屋企冇仔, 所以婚後同我屋企人住. 他家的事他自己處理. 我同男家關係又係唔多好, 每年見 99 2次. 上佢屋企一次.( 拜年). 其他事, 老公講我就聽. 唔講我就唔理. 又唔係我屋企人, 事不關己,己不勞心.

自己小家的事就上心. 他家的事幫得就幫, 幫唔到都癟辦法.

伯爵府

引用:我好明白你,因為你同我係一模一樣,本來想

原帖由 klkkchan88 於 16-04-27 發表
我好明白你,因為你同我係一模一樣,本來想係到呻,一入黎見到你個post ,我D眼淚就不停咁流。唯一我同你唔 ...
我都練習緊,任何人講嘅野,做嘅事,都過濾下先聽入腦。

我都好少同屋企人講男家嘅事。。

我c6本人無野的,係佢男家嘅人好 變態 。比我嘅感覺就係,好妒忌我同c6感情好,一家幾口日子過得好,不停從中破壞我地。不停安排一啲事情,去做一啲令人討厭,有危害嘅事。

琴晚八點半,睇TVB嘅劇集,冧姐講嘅,女人最重要的感覺:第一幸福感,第二安全感。

幸福感,我有,係安全感,越來越少。始終有小朋友喺度,怕有一日自己發生咩事,保護唔到小朋友也好怕,有事上來,c6唔起我身邊保護,幫助我哋

BB你來咗啦?

伯爵府

引用:男家的事,+讓老公自己處理.+我同我老公就係

原帖由 WHDOREME 於 16-04-27 發表
男家的事, 讓老公自己處理. 我同我老公就係咁. 我屋企冇仔, 所以婚後同我屋企人住. 他家的事他自己處理. 我 ...
我情況同你唔一樣,我99,姑仔,成日見,已經唔同住了,都冤鬼纏身

所以先煩,已經唔係換門鎖就可以解決嘅方法。

最得人驚嘅就係,我不是功於心計嘅人。

但佢哋2母女,都係見人講人話見鬼講鬼話嘅人。

所以,好多時,我c6覺得佢屋企人相處咁多年, 唔會係有問題的。

好彩嘅係, 我老公唔算係大男人,都算係肯企我呢邊。一直都信任我,好愛我。

所以令到我模棱兩可,而家可以做嘅就係,盡量做好自己嘅嘢。其他人嘅嘢一概不理

BB你來咗啦?

男爵府

記住所有人唔保護你,只好自己保護自己同D細路!加油!

子爵府

同男家屋企人一齊住嗎?

如果唔一齊住, 就少見D或唔好見。 只探下兩老唔好接觸其他人law。

唔見就唔會有磨擦。

伯爵府

引用:記住所有人唔保護你,只好自己保護自己同D

原帖由 klkkchan88 於 16-04-28 發表
記住所有人唔保護你,只好自己保護自己同D細路!加油!
我而家都要強迫自己堅強D,始終已為人父母,一定要為小朋友着想。

BB你來咗啦?

伯爵府

引用:+本帖最後由+bestwish+於+16-4-28+16:19+編

原帖由 bestwish 於 16-04-28 發表

同男家屋企人一齊住嗎?
暫時分開住,但男家人經常見面,同上屋企。我最討厭係,男家人會上來屋企食煙,講極都唔聽,連我c6出聲都無用。

我一對小朋友仲細,所以我只能避開,每次佢地上嚟,我都帶小朋友出街。

最印象深刻嘅係,上個星期黃雨,倒水嘅天氣,我揹一個,拖一個, 又擔住遮,拎著媽媽袋,都要落街去避

因為間屋99有份,雖然佢唔同住,所以門匙佢會有,變相姑仔都有。

不過佢成日走上嚟,對我生活影響真係好大。突然覺得,自己變咗寄人籬下咁

BB你來咗啦?

子爵府

Mrs·Cheung 發表於 16-4-28 17:15
暫時分開住,但男家人經常見面,同上屋企。我最討厭係,男家人會上來屋企食煙,講極都唔聽,連我c ...

走上你屋企做咩? 你同99住? 如果唔係, 擺明想趕走你, 佢就可以霸掂間屋 !換鎖啦! 先發制人 !

担白同佢講。 唔歡迎佢地上你屋企。 因為為左小朋友。有時太善良,往往會比人蝦,洩底係自己。最好攪到反面,以後唔好見仲好。反正佢地從來冇體諒過你。

男爵府

加油,有咩唔開心,上黎呻下,大家互相鼓勵一下!

Mrs·Cheung    發表於 16-4-29 03:14

子爵府

回覆樓主:

仲有,冇理由為d禁嘅人去放棄自己老公,絕對講唔通。

伯爵府

引用:加油,有咩唔開心,上黎呻下,大家互相鼓勵

原帖由 klkkchan88 於 16-04-28 發表
加油,有咩唔開心,上黎呻下,大家互相鼓勵一下!
共勉之!

BB你來咗啦?

伯爵府

引用:仲有,冇理由為d禁嘅人去放棄自己老公,絕

原帖由 bestwish 於 16-04-28 發表
仲有,冇理由為d禁嘅人去放棄自己老公,絕對講唔通。
無錯,你講得啱。

靜落嚟,慢慢思前想後,錯不在我,也不關我c6問題。

屋企人,佢係無得選擇。但我有得選擇,而家當某人係陌路人,不相逢不相遇,就算了。

我而家慢慢都估到,佢地有乜野居心佢地眼見我同c6感情越來越好,仔女聽話乖巧,c6結婚前,佢屋企人都有反對意見,覺得我不配,同覺得我娘家的人唔好,不停中傷。

但經過時間,人久見人心。我自己一手包辦屋企大小事務,自己湊两個小朋友,仲知省識儉。而我娘家嘅人,都對c6一直好好,從來無過份要求。終於的是是非非,全部唔成立。

令到99同姑仔,一直都耿耿於懷。事關,早起結婚前,我已經同姑仔吵過一次大架。差D動刀槍,要報警咁大單。

加上,姑仔人品有問題。結婚生小朋友後,因為好多原因(姑仔私人各種問題),唔理小朋友,懶惰,不顧家庭,搞到婚姻亮起紅燈。

而99成日同親戚呻姑仔嘅事,親戚個個都話姑仔唔扺幫,爭唔落。仲拿我來比較,話我點叻點叻。

所以99同姑仔一直都唔妥我

所以,我今晚先諗到係乜野原因,令到佢地不停纏住我唔放。

BB你來咗啦?

子爵府

Mrs·Cheung 發表於 16-4-29 03:32
無錯,你講得啱。

靜落嚟,慢慢思前想後,錯不在我,也不關我c6問題。

你諗通左就好啦。聽你講多d, 又明多d點解你姑拉點解會禁。佢真係想迫走你。禁你就上當喇。世上有好多呢d人。自己唔好,都想身邊人都唔好。你當姑拉係精神病患者就得喇!唔好理佢。換屋企鎖。盡量少d見。

樓主加油呀!

伯爵府

引用:Quote:Mrs·Cheung+發表於+16-4-29+03:32+

原帖由 bestwish 於 16-04-29 發表
你諗通左就好啦。聽你講多d, 又明多d點解你姑拉點解會禁。佢真係想迫走你。禁你就上當喇。世上有好多呢d人 ...
你講中咗一點,佢真係xx患者,本來要去治療的,但佢一直無去,睇開e生同食藥都斷咗,99怕佢會入x山,無得出返嚟,所以一直逃避現實。

所以,點解佢每次一上嚟。我就要落街走,避開佢。

已經唔係換門鎖問題,姑仔已經試過幾次唔見🔑,但99都會配返一條俾姑仔。加上間屋仲有姑仔未搬走嘅野起度。所以,佢成日有機會上嚟。

加上c6最近事業有起色,99覺得c6開始成日收收埋埋,有乜事只同我商量,覺得我搞分化。

而家成日叫c6多D搵個姑仔,食飯,閒聚。同c6洗腦,世上親人,只有最親就係個姑仔。

有時候面對佢地幾個,真係無形壓力!

好多年時間啦,點解佢地仲係未睇透世事。

BB你來咗啦?

子爵府

Mrs·Cheung 發表於 16-4-29 09:28
你講中咗一點,佢真係xx患者,本來要去治療的,但佢一直無 ...

有冇辨法唔比key你奶奶, 坦白D同99講, 驚姑9病發傷害到佢D孫。

香港有好多精神病患者, 冇去睇醫生, 冇去治療。 真要靠家人鼓勵去睇醫生。 唔係驚佢要入青山而去拒絕就醫, 呢個係大錯特錯。

其實睇你姑9行為, 唔難估得到係患有精神(情緒)病。

樓主, 有冇辦法, 可以成家搬走。 可能放棄層樓, 你以後日子會過得開心D。 現在你就係因為99留比你地呢層樓而另到你成家生活得唔開心充滿壓力。

伯爵府

引用:+本帖最後由+bestwish+於+16-4-29+09:51+編

原帖由 bestwish 於 16-04-29 發表
我已經起咁多年時間入面,已經睇通睇透。知道男家人係唔會再有任何改變。

而姑仔有事,會有威脅性,已係事實,之前已經差d強制送院就醫,都無去到,出返來,我就知道,已經係一個炸彈。

講真,萬一發生咩事,我一個人走就容易,但有2個小朋友,真係走都走唔切。

所以,我都已經諗好,點樣搬走,搬開。免除後患。唔想唯一安寧嘅住所都無。而我都知道姑仔一直想搬返嚟住。

但有時候,人係要取捨的。而家唯有盡量避免見面,忍一忍,物色其他住所。

BB你來咗啦?

伯爵府

回覆:bestwish 的帖子

好多謝你一路開解我

因為呢D事,我不敢同屋企人多講,怕佢地擔心。

又唔敢起自由到講,怕等下上報

起婆媳到講,心情更加情緒低落。

唯有敢起呢到偷偷地講,呻一下。

BB你來咗啦?

首頁

尾頁

跳至