論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人黎左1個月,尋晚話媽媽病左,要走,但又無錢俾代通知金,又話要錢返去,我應該點做PS - 第1次請工人

updated -
尋晚已經同佢去agent簽曬d文件,再要求佢自己寫信係佢自己要求走,以人工代替通知金,原本agent叫佢去boarding house住一晚先走,點解佢點都唔肯,話要去機場等,agent送左佢上巴士。

返到屋企後,屋企人話check佢行李果陣,見佢有好多$500紙,但佢仲係咁講佢無錢,need money go home....好彩原本諗住係agent度俾$100俾佢搭車食飯,點知agent截住我﹐叫我唔使俾佢,唔係又蝕俾佢,宜家到我擔心佢會唔會借左財仔,著草low

另外,由於之前為左方便搵佢,我俾左個電話佢用,佢拎左部電話dl左fb msg,尋日佢唔記得log out就還返俾我,比我發現佢根本一心想返去瘟佬,當然屋企係無人病左,生cancer la.....

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆:[急求意見]工人黎左1個月,宜家話媽媽有病要走

同佢講媽咪病左要用好多錢醫病,叫佢比心機做緊,出糧就寄d錢返去啦

大宅

julieko 發表於 16-4-27 09:49
同佢講媽咪病左要用好多錢醫病,叫佢比心機做緊,出糧就寄d錢返去啦
佢宜家一定要返去,仲要今個月走,話佢老公要佢返去,話好擔心d仔女﹐又話need money go home

大宅

回覆:[急求意見]工人黎左1個月,宜家話媽媽有病要走

啲工人成日都係亞媽亞爸有急病,仔女有事or畢業,好多借口要回鄉

你係咪through agent 請的?

子爵府

keLLy_yip 發表於 16-4-27 09:54
佢宜家一定要返去,仲要今個月走,話佢老公要佢返去,話好擔心d仔女﹐又話need money go home ...
你最好帶姐姐一齊到agent講清楚,佢今個月即走不但無人工還要賠錢給僱主,同時佢欠agent的錢亦要還,佢無錢走僱主無責任,如你放佢一馬就買張單程機票比佢,千萬不要以現金補償以免佢講大話其實係換僱主。

wcpcelia    發表於 16-4-27 10:21

大宅

triplebaby 發表於 16-4-27 10:04
啲工人成日都係亞媽亞爸有急病,仔女有事or畢業,好多借口要回鄉

你係咪through agent 請的?
係ar,經agent請ga,一陣都要同agent傾下

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

遇著呢類姐姐, 真係好煩

大宅

tuenmunoasia 發表於 16-4-27 10:07
你最好帶姐姐一齊到agent講清楚,佢今個月即走不但無人工還要賠錢給僱主,同時佢欠agent的錢亦要還,佢無錢 ...
咁其實我係咪有負責要買機票俾佢?

大宅

回覆樓主:

你工人個名係唔係叫 來旅遊 ?
一定係想換僱主啦

我朋友一個月前個海外賓來了,做了幾曰已經好hea, 朋友問她你是否來做野架,個賓竟然話: 我係菲律賓時已經同agent講左唔想來啦,係個 agent 話,你來一來睇下咩環境先,唔做既香港僱主都會補一個月錢比你又包機票你走,你咪當來香港旅遊囉

以前d賓來打工,要還7 8 個月agent fee,所以佢地來親都會乖乖做起碼半年以上來還清agrnt fee, 但因為而家菲律賓政府唔比我地d僱主收好高既 agent fee (好似唔比收agent fee) 所以佢地唔使還agent fee, 所以來到一唔 like 就,mom你炒我啦!

呢個係政府問題

子爵府

係呀!D工人經常話亞媽,亞爸,老公,仔女有病,撞車之類,完全冇新意,唔係我偏激,99.9% 大話。
佢又唔係醫生,番去有乜用?
如果佢亞媽病得好嚴重,就快死,成個月先番去,等唔到見佢喎!
間agent 之前有冇交易過㗎?係唔係同工人夾埋?

你千祈唔好話借錢俾佢,俾佢放假等佢番嚟。

要佢賠1個月,唔係咪要佢做夠1個月,俾機票,一定唔好俾錢agent 或工人買機票。

子爵府

keLLy_yip 發表於 16-4-27 10:21
咁其實我係咪有負責要買機票俾佢?
無論如何僱主都一定要負責姐姐返鄉機票,但姐姐即走亦要依法例賠一個月薪金給你,視乎你是否放佢一馬比佢即走唔使賠。

子爵府

請問香港政府有D乜嘢可以保障吓D僱主?

D納税人呀?

子爵府

大宅

細姐姐 發表於 16-4-27 10:26
係呀!D工人經常話亞媽,亞爸,老公,仔女有病,撞車之類,完全冇新意,唔係我偏激,99.9% 大話。
佢又唔係 ...
借我就唔會借俾佢ga la,宜家佢係話無錢俾代通知金,咁即係我要蝕張機票錢俾佢la

子爵府

這種不負責任的工人,比我就一定企硬,你不仁我也不義,一定公事公辦計算清楚。機票你一定要比,不過抵扣姐姐應該比你既一個月代通知金後應該姐姐仲欠你錢,所以你可以要求姐姐一定要留低再工作半個月先可以走(depends on 具體欠你幾多錢)。d姐姐只係搏下,如果顧主心一軟甘巨咪可以順利免費一來一回

大宅

wcpcelia 發表於 16-4-27 10:21
遇著呢類姐姐, 真係好煩
係囉,被佢咁講,攪到我成晚瞓唔到

大宅

PonyMom 發表於 16-4-27 11:06
這種不負責任的工人,比我就一定企硬,你不仁我也不義,一定公事公辦計算清楚。機票你一定要比,不過抵扣姐姐應 ...
咁講,我係咪可以扣起佢今個月人工,當係代通知金呢?佢每尾出糧,咁佢要求今個月走

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

keLLy_yip 發表於 16-4-27 11:10
係囉,被佢咁講,攪到我成晚瞓唔到
正如樓上JM提議, 帶工人去AGENT度了解下先

子爵府

巨地的d想法通常好天真架,覺得來去自由無責任要承擔。你一定要同巨解釋清楚條例,你會負責機票,姐姐要負責代通知金,如果巨比吾出就一系用糧互抵兩不相欠,一系留低做多個月。記得签紙錄影做記錄,你講完一定要問巨是否明白有無問題。

男爵府

嚟咗一個月咪啱啱好唔使出糧俾佢,淨買一張單程機票佢返歸!一係佢做多一個月咪有錢返去囉!

你第一次請工人唔知D工人有幾古惑,幾咁多藉口,幾咁多大話!千祈千祈千祈唔好咁仁慈佢無錢唔使佢補錢仲俾錢佢返歸!D工人成日去試你嘅底線,你對佢好佢對你羊鼓!

首頁

尾頁

跳至