家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

C6係我地結婚前破產,當時我有翻工,破產後一直用緊我份糧同積蓄,而C6就得閒翻下散工。

之後我因流產而辭職在家調養身體,一直冇做嘢,半年後再次懷孕搵唔到工,而我d積蓄已用哂。

Bb就黎出世,洗費將會更大,同C6商量叫佢搵份正職,佢就以申請咗破產為由黎推我,話唔可以搵銀行出糧嘅工,因為會扣剩得翻7千幾人工。

我地現時租屋住5千幾租,仲諗住搬添(環境太差住唔到人),搬屋如果真係得7千幾,我地咪冇得生活?

想問下各位係咪銀行出糧會扣咗d糧? 如果得幾千蚊交咗租所剩無幾,我,C6同BB 3個人會有幾多錢剩?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:破產就唔可以搵工

絕對可以找工作,我舊同事单身一個女同父母住,15000收入以下都可以,因破產左都要生活的~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

絕對可以找工作,我舊同事单身一個女同父母住,15000收入以下都可以,因破產左都要生活的~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆 WASABILI 的帖子

藉口而已!破產仲生BB?

大宅

回覆樓主:

破產係可以照搵工、返工,只係收入扣除必要的衣食住行開支後,其餘的錢要交俾破產官分返俾各債權人

或許係你老公唔想分錢俾債主,所以用呢個理由推你唔搵工

所以我一直都叫人做IVA點都唔好破產,你都可以維持現有生活,只係呢度有人經常鼓勵有財務問題的人要破產都唔好做IVA益左律師、會計師!

子爵府

回覆樓主:

我同事24歲都破產了咪一樣反工
係會扣起部份糧㗎
你老公咁唔負責任你地都生bb
自己住都有問題,bb邊個養
你老公係風水佬你咪叫佢揾份穩定既工
放假咪幫人睇風水賺下奶粉錢

wcpcelia    發表於 16-4-28 10:35
goodtea    發表於 16-4-28 00:21

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我同事一樣破咗產都有返工,你老公

男爵府

回覆:破產就唔可以搵工?

唉!都話男人信佢一成就雙目失明,做慣乞丐懶做官,最不幸係个BB陰公!

男爵府

唉!都話男人信佢一成就雙目失明,做慣乞丐懶做官,最不幸係个BB陰公!

男爵府

........
克盡已能.參予義工.盡展所能!

男爵府

回覆樓主:

可以正常搵工,可能係怕俾老闆知因為要出糧,好似要show破產令俾佢睇,銀行開戶口都要show其實都係一次啫,為咗個b無法

男爵府

回覆樓主:

襯未生快d處理個問題,生咗開支大燒錢咁,到時易有產後抑鬱,攪唔掂就搵社工睇下有咩幫到手,當然最好順利無事,到時bb需要你 加油呀!

大宅

老公破產又吾返份全職工、又要租樓、又要生活,點解吾處理好收入問題先決定生呢?!bb出世後,開支更大

wcpcelia    發表於 16-4-28 10:36

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

男人食慣軟唔想食返正常,替你同bb慘

大宅

回覆:WASABILI 的帖子

叫老公快去做野揾得幾多得幾多,將來大嘅唔食細都要食。破產後就要馬死落地行

侯爵府

好媽媽勳章

引用:本帖最後由 WASABILI 於 16-4-27 20:11 編

原帖由 WASABILI 於 16-04-27 發表

今天,一個男人可以用破產這方式去逃避自己既责任!
它日,作為老婆既妳,也不要幻想這男人會承擔家庭責任, 他絶不可能成為好丈夫、好爸爸!
你還是早日死心啦!為自己同仔女舖定後路!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我都覺得樓主好危,計劃找定後路好~

買基金真係好傷

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

絕對可返工

男家親戚5年破產令明年屆滿,
佢一直有返工

有冇扣錢我唔知,
佢只話户囗不可存太多。

但你的case,即使要扣少少都應該要返工

少收工總好過無收入
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆樓主:

唉,樓主,替你傷心,冇工作冇積蓄仲要個個月交租都算。。最慘係個老公唔上進。。咁唔通佢諗住一世番散工?你有冇考慮過bb出左世點生活?大人唔食個b都要食

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:+本帖最後由+WASABILI+於+16-4-27+20:18+編

原帖由 WASABILI 於 16-04-27 發表

下,你c6好衰,bb點算?你邊到有$ 買bb用品

首頁

尾頁

跳至