自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Copy from mama group

2016年5月3日星期二下午5:20分,係西環西寶城商場1樓,我當時見到有一個大約一歲半至2歲既男童, 用脷舔緊玻璃, 我們一班人係度討論緊個小朋友係邊個既同時,小朋友已經自己行入咗759,再出番黎再自己一個行去要入錢既電動遊戲機,個男仔開始爬上去,都末有人出黎睇住個小朋友,於是我就周圍望,終於見到有個工人姐姐坐係三x書店門口,望住個電話,間唔時遠望小朋友一下,又再睇番電話,我初時都唔想多事,但又怕小朋友走去電梯旁邊會出事,過咗大約5分鐘,個男仔走番去工人姐姐身邊,男仔開始爬個玻璃圍牆,佢企咗係上一級,雙手壓住玻璃圍牆頂,想再壓高一啲,工人姐姐望咗佢一眼,又再睇番電話,我就走埋去同佢講:
我: excuse me, is this your kid?
工人: What is the problem? (Very fierce)
我: The kid walks around here by himself is very dangerous, once he walk to the escalator, he may fall down and die.
工人: is he dead? He is still here.
我: aAd he also lick at the glass.
工人: is the glass broken?
我: not broken, it is dirty.

男爵府

續:
工人: there is people cleaning here everyday, how will it be dirty? Is it your home here? Why do u know it is dirty? This is not your home, it is none of your business…..
呢個時候我已經唔再同佢講野啦,只好影低佢,希望小朋友的父母知道。
我都係身為父母,雖然我係自己照顧自己既小朋友,但完全明白好多父母要工作而將小朋友交俾工人姐姐照顧,好多時都唔知發生咩事,如果大家認得呢個工人,請代為通知父母。我相信香港唔會有好大機會俾人搶走小童,但我相信以當時既距離,如果小朋友走去電梯個邊,工人姐姐一定唔可以阻止意外既發生。
佢真係癲嫁,我影佢相,佢同我講,你影啦,我唔怕你嫁,跟住拖住個細路追住我黎鬧(emoji)
Written by a聖心媽媽

子爵府

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

水晶宮

回覆樓主:

請工人就係咁,我得罪講句,有啲父母為左搵錢就比工人湊,其實可唔可以唔做三年自己湊再搵錢,又唔會餓死,最多冇多餘錢洗,我明白有些人開支好大,但點都大唔過一條生命

禁止訪問

水晶宮

iamlazy 發表於 16-5-5 10:56
請工人就係咁,我得罪講句,有啲父母為左搵錢就比工人湊,其實可唔可以唔做三年自己湊再搵錢,又唔會餓死, ...

agree...一定唔會咁樣俾工人單獨湊
寧願安排去育嬰園或返全日K, 都一定唔會單獨俾工人湊

冇其他options(除了單獨俾工人湊)我一定會辭工自己湊

wcpcelia    發表於 16-5-5 16:44

伯爵府

回覆樓主:

fb 有人話會通知佢僱主

子爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

別墅

回覆樓主:

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Up

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

呢D工人

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

推。
希望b b父母見到。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實請工人就系甘,我阿嫂以前個工人起屋企仲 wu joe,次次同我媽上阿嫂屋企,我侄女次次起度咬同含住拖鞋,拖鞋一定比玻璃恐怖10倍。

公爵府

其實係咪請得工人預左,
你同佢父母講都未必有用,
驚駛無左工人唔得,
有次我接啊女放學,
有個工人揍住個兩歲左右小朋友等個家姐,
個小朋友執左地下玻璃樽碎片玩戒到流血,
後尾我同番嗰個媽咪講,
仲話走左個工人好難請返個工人,
好多時隻眼開,隻眼閉,

wcpcelia    發表於 16-5-5 16:44
808280    發表於 16-5-5 11:22

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

侯爵府

親子王國15週年勳章

幫推。

家庭傭工黎打工就應該要有相應既工作態度, 而家係個工人姐姐失職, 如果BB既父母明知工人係咁都唔處理仲繼續用就係佢地問題, 但如果佢地唔知的話, 有咩錯? 唔係個個工人姐姐都咁衰, 都有好多好好的。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

maggie403 發表於 16-5-5 10:54
續:
工人: there is people cleaning here everyday, how will it be dirty? Is it your home here? Why ...

呢個工人都好串吓喎

侯爵府

親子王國15週年勳章

miemiemie 發表於 16-5-5 11:17
其實係咪請得工人預左,
你同佢父母講都未必有用,
驚駛無左工人唔得,
你講既 case 係個媽咪唔啱, 工人唔啱揾到啱, BB 已經受傷, 仲怕左個工人唔換?

首頁

尾頁

跳至