自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

咁多年,還有咁多家長認為是停課停工與否是由天文台決定,用簡單D的講法,天文台提供天氣資訊,就完了,之後的是政府及市民點去用,天文台最多可以同你講有多少幾會,政府就根據這些資訊去同市民去決定,沙田這時黑雨,同時大嶼山出太陽,咁停不停是政府教局去決定,要問就應問,教局政府的標準如何決定停與否。政府及學校是否有默契在那時要停是根政府那時由學校決定。我小朋友都要返,但我看過學校手冊其實是寫紅黑未出門就不用返,打返去又話要返,去到門口教局又話停課,應該講混亂是政策加家長做成,如今天天文台話你聽只有港島不停下大雨其他地區無雨,咁其他地區家長又會不會話點解要停。放鬆D 家長們。

luvkaka    發表於 16-5-10 13:45
heiheigirl    發表於 16-5-10 13:21
cottontree    發表於 16-5-10 12:40
黑玉白鑽    發表於 16-5-10 12:25
catjeffcat    發表於 16-5-10 12:09

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

我覺得天文台係冇野可以challenge. 只係其他部門運用d資料去作決定時有引起混亂

子爵府

jihai 發表於 16-5-10 11:57
講係咁講,但以前天文台比較人性化d

例如8號風球2小時預警,都係以前天文台定出黎
暴雨警告都是已往無的(留意一直都講暴雨警告通常講緊短時內會完會改),我想講的是教局家長是否有責任,如你認為下雨到小朋友返學有危險還叫小朋友返?如我認為有危險就算記我一缺席都不會叫小朋友返,因為小朋友安全最重要。好似返轉頭,天文台話明天會下雪只有0下幾多度,咁停不停是教局還是家長決定?我認為大家可討論什麼情況下要停而不是去話天文台為什麼不叫人停課。

男爵府

回覆:天文台提供天氣資訊不是決定停課停工與否

或者係時候要檢討下個機制,各部門要點配合等等

今次睇左咁多post加上朋友d case, 我覺得做得最差反而係某d學校,唔跟指引,小朋友紅雨前出左門口或已到學校,竟然一定要家長接走,好難怪d家長燥,一燥咪忍唔住鬧囉,咁佢地都係上bk鬧下發洩下啫,我又明喎

男爵府

jihai 發表於 16-5-10 11:57
講係咁講,但以前天文台比較人性化d

例如8號風球2小時預警,都係以前天文台定出黎

雨量係難預計過打風..

雲厚唔代表一定會大雨, 而且可以短時間形成.. 真係落到黎先知

颱風就係睇住佢黎, 起碼都幾日, 所以可提早預測

珍珠宮

HappyYW 發表於 16-5-10 12:12

今次睇左咁多post加上朋友d case, 我覺得做得最差反而係某 ...

我都覺某啲學校做法較刻板,既然大部分學生已上學甚至返齊人,基本上唔影響教學,可以如常上課,點解仲要通知家長接走。。。

子爵府

HappyYW 發表於 16-5-10 12:12

今次睇左咁多post加上朋友d case, 我覺得做得最差反而係某 ...
所以我見D人鬧天文台才出POST,好似我小朋友間小學手冊寫出了紅就不用返,原來是要跟教局,好在回了校就不用立即回家,但另外有學校又要返,所以家長會混亂。我識有家長,兩個小朋友不同學校,不同處理方法。他們更亂。

禁止訪問

子爵府

想生BB熱投

子爵府

大家應該學下睇天文台app降雨雷達圖

男爵府

mmhoxxxxxx 發表於 16-5-10 12:24
教育局只提供教育,停課決定要等天文台!

你講笑咋?

學校停課從來唔係天文台決定,而係教育局決定

正如8號颱風訊號唔駛返工都唔係天文台決定,而係勞工署指引+僱主僱員溝通而定

天文台只係提供天氣資訊比大眾參考
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

珍珠宮

引用:Quote:mmhoxxxxxx+發表於+16-5-10+12:24+教

原帖由 小蜜豐 於 16-05-10 發表

你講笑咋?

禁止訪問

男爵府

mmhoxxxxxx 發表於 16-5-10 12:40
如果天文台唔掛八號,教育局敢唔敢停課,妳敢唔敢唔返工?

上次寒流咪停課囉!天文台冇話凍就唔返得學喎

仲有前年佔領果陣,教育局一樣叫幼稚園停課

關天文台乜事?

至於在職人仕,你都係跟公司指引架啦,唔通服務性行業、紀律部隊、巴士港鐵職員又黑雨、8號停工咩?
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

mmhoxxxxxx 發表於 16-5-10 12:51
咁天文台唔話有寒流,教育局點停?
咪係!!避寒中心都自己鍾意開或唔開啦!!

男爵府

mmhoxxxxxx 發表於 16-5-10 12:57
咁教育局係咪要揾人上天台裝下係咪天氣惡劣先決定停課?唔等天文台預測佢點決定?

...
唔等天文台預測佢點決定?

你自己咪講咗答案囉

天文台提供資訊 -> 教育局決定停課

呢樣只係最常見嘅情況,唔代表教育局自己冇權停課

正如8號股票休市,都係hkex決定架嘛

天文台邊決定到咁多樣嘢?

你做會計,出一份糧,都唔會行去前線做埋收銀啦,係咪?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至