美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

我30+想問下我每次塗完護膚品,再摸下自己塊面仲係痴笠笠,係咪唔吸收?
定係我塗得太多野呢??

用GEL 的產品我又驚唔多保濕.....唉..好苦惱!

有冇同路人可以教下我??

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

我都係咁,會笠,但慢慢係會吸收咗,feel 到無咁 sticky,尤其是開了冷氣,吸得更快!

伯爵府

回覆樓主:

你用完toner之後要搽保濕lotion定係cream?cream會lump d

大宅

回覆樓主:

有美容師同我講,由得佢慢慢吸收, 因為一塊牛扒或豬扒咁厚放鹽上去,最後都吸收晒,所以塊面都一樣可以吸收晒所有野,於是我而家厚厚地搽野,都唔錯, 當然我選擇好成份既護膚品,否則塞毛孔就慘!

子爵府

回覆:shuna 的帖子

比喻很特別

男爵府

Florencema 發表於 16-5-11 20:32
你用完toner之後要搽保濕lotion定係cream?cream會lump d

我用完toner 就會先塗眼霜、之後再塗一層aloe Vera gel 再塗保濕精華,最後塗Ipsa 的metabolizer

男爵府

shuna 發表於 16-5-11 21:00
有美容師同我講,由得佢慢慢吸收, 因為一塊牛扒或豬扒咁厚放鹽上去,最後都吸收晒,所以塊面都一樣可以吸 ...

我搽得少唔保濕又會乾到甩皮,灰左。

男爵府

回覆:fatty_pig 的帖子

Which aloe Vera gel? Can u recommend pls thx Jm

伯爵府

fatty_pig 發表於 16-5-11 22:53

我用完toner 就會先塗眼霜、之後再塗一層aloe Vera gel ...

我估渣,會唔會個gel影響到笠?我用過覺得ale gel覺得唔太吸收,可能因為甘。

如果覺得乾,不如試下連續full幾日保濕 mask,效果好好的。

男爵府

回覆:塗完護膚品,塊面有D痴笠笠

首先去角質先....

男爵府

addicted 發表於 16-5-11 23:37
Which aloe Vera gel? Can u recommend pls thx Jm

i m using aloe pura

男爵府

Florencema 發表於 16-5-11 23:50
我估渣,會唔會個gel影響到笠?我用過覺得ale gel覺得唔太吸收,可能因為甘。

如果覺得乾,不如試下連續f ...

其實我反而覺得aloe vera 先最易吸收。最後塗埋個metabolizer 覺得少少笠,可能要多d時間去吸收吧。但第二朝起身摸下塊面又有d油....唉

保濕mask 我唔可以日日連續敷,會敏感。
可能要勤番d 敷mask 吧。(一星期兩次?)

男爵府

fatty_pig 發表於 16-5-12 07:34
其實我反而覺得aloe vera 先最易吸收。最後塗埋個metabolizer 覺得少少笠,可能要多d時間去吸收吧。但第二 ...

gel狀的應該最後查,因為膠份子大,你1覺得查完gel好清爽,因為你未查其他野,gel應該係鎖水,你查佢先,後面再查既野唔吸收

伯爵府

回覆樓主:

通常都是一星期一兩次,或者轉下隻mask?

如果純粹保濕,應該不會敏感。隻mask有香料?

男爵府

sandymungmung 發表於 16-5-12 07:54
gel狀的應該最後查,因為膠份子大,你1覺得查完gel好清爽,因為你未查其他野,gel應該係鎖水,你查佢先, ...
學到野...唔該哂你...咁我放佢係最後個STEP 試下先
唔該!

男爵府

Florencema 發表於 16-5-12 07:56
通常都是一星期一兩次,或者轉下隻mask?

如果純粹保濕,應該不會敏感。隻mask有香料?
我其實唔到塊面乾到甩皮都唔會敷MASK....

我通常深層清潔完就敷...
急緊用CDP 3 STEPS
補水用LANCOME 個塊...

平時就用日本個隻 MINON MASK,最近用哂,用緊自白肌...

CDP 個3 STEPS 幾好用

男爵府

suetyiubb 發表於 16-5-11 23:52
首先去角質先....
我真係好耐唔耐就用CLAY MASK....

伯爵府

fatty_pig 發表於 16-5-12 10:47
我其實唔到塊面乾到甩皮都唔會敷MASK....

我通常深層清潔完就敷...
我自己用Leader隻Aloe Soothing, 真係好正, 又平又保濕

大宅

除左搽精華外, 我覺得搽任何GEL / CREAM都係痴笠笠, 但奈何唔搽唔得

子爵府

NatalieKong 發表於 16-5-13 10:58
除左搽精華外, 我覺得搽任何GEL / CREAM都係痴笠笠, 但奈何唔搽唔得

我有同樣既問題,我搽完cream 塊面即時會好油好lup 咁,仲好令咁,你有冇呢個情形呀?
都唔知點解!

首頁

尾頁

跳至