論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

工人成日買錯嘢,或唔見左我地D嘢(知佢唔係偷),可以叫佢賠嗎?

象牙宮

irene_the_pooh 發表於 16-5-17 08:38
工人成日買錯嘢,或唔見左我地D嘢(知佢唔係偷),可以叫佢賠嗎?

買錯嘢, 產生出错:
1. 對方不明白. (不用腦/ 不想用腦) 不想多想, 多看。 = 求其
2. 自己表達不清楚.
3. 故意出错, 令自己得利益。 (工人最愛不勞而獲。搵著數
4. 我多數會寫字條.... 當工人白痴
5. 尽量自己購物。除非 你高興被打斧头。

唔見左我地D嘢
1. 不偷是什么? 。 家里東西有腳識行???
2. 不問雇主, 自行處理。 = 目中無人。霸道行為。

有冇 想過怎可減少出错? /阻止東西不被人偷。
日日執屋, 搵, 扣錢。 裝 cam.

conclusion 有工人非享受, 對不?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

333s 發表於 16-5-17 09:33
買錯嘢, 產生出错:
1. 對方不明白. (不用腦/ 不想用腦) 不想多想, 多看。 = 求其
2. 自己表達不清楚.

好鐘意你d分析。
唔會麻木叫人「炒」人

伯爵府

我就係想問可否扣錢?

大宅

諗方法避免再錯係上策
扣錢唔係一個好方法

珊瑚宮

不能扣錢,似係犯法

或口頭話扣錢嚇她

家中失物........有2隻腳跟住 3 隻手走左路了
玩具萬歲!

珊瑚宮

買野....盡量自己買吧
玩具萬歲!

水晶宮

回覆樓主:

工人買錯d咩先 ? 有幾錯?
扣錢係治標不治本, 要探究下出錯的原因及改善方法先至係根治之本。

子爵府

會唔會係海外姐姐無經驗又溝通唔到呀,如新姐姐盡量等佢熟識才叫佢買東西,法例好似容許工人弄壞東西上限賠300但真係未聽過買錯嘢都可以扣錢。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

寫埋個貨名, 比佢拎住張紙去買

333s    發表於 16-5-17 13:02

珊瑚宮

印姐...吾識中英文...寫都無用
玩具萬歲!

伯爵府

已用盡方法,寫紙、whatsapp、叫佢重覆講等,喺屋企佢乜都明,一出街就好似完全冇聽過,所以成日要再花錢買過。試過BB新衫,洗完話唔見左。佢唔似偷,係唔帶腦唔上心工作。

伯爵府

我就係自己出唔到去買所以先叫佢!

象牙宮

puppydingo 發表於 16-5-17 09:46
好鐘意你d分析。
唔會麻木叫人「炒」人

共实表示, 你也是愛用腦分析者。
不和自己荷包作對。 精明人。

我老实唔想益工人, 唔想和自己銀紙作對。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

經你一提... 入廚柜, 發現...我家中的小湯鍋... 也失蹤了。 十个工人, 九个偷。

家中人口小, 一个人食, 我都數用 10cm -18cm 大的鍋仔。不是很太值錢。 (氣難消) 對不?

家中物質不會太豪華。 不想益死工人。更不想生氣傷身體。

家中沒有外人。 不是她, 難道有鬼??? 知她花3百多 寄一大箱回國。

理性討論交流者。

象牙宮

birdbird 發表於 16-5-17 11:26
工人買錯d咩先 ? 有幾錯?
扣錢係治標不治本, 要探究下出錯的原因及改善方法先至係根治之本。
...

探究下出錯的原因及改善方法先至係根治之本.... yes to the points.

that all of us need to learn.

理性討論交流者。

象牙宮

fitfish 發表於 16-5-17 12:25

目的 : 不是寫給印/菲。
寫中文, 重量/ 銀碼。 肉店, 賣魚佬。
她可在紙上注明... pork, chicken, fish.. etc

和金銀拉上关系, 基本上我信佢一成 。工人有多好, 多坏, 雇主心中都有數吧。
做左人0甘耐。看的出吧。

正如网上, 你都會看得出對方少少吧。至少對方品德摸索到吧。
未必對方和自己意見永是一樣。 對不?

唔多信工人, 只不想令自己煩。她也未必信我。haha 我不需要佢信我, 對不。
只想工人明白, 別玩花樣。你的雇主不易受騙。此是我真正目的。

理性討論交流者。

別墅

irene_the_pooh 發表於 16-5-17 12:33
已用盡方法,寫紙、whatsapp、叫佢重覆講等,喺屋企佢乜都明,一出街就好似完全冇聽過,所以成日要再花錢買 ...

我以前用過印尼女傭,真係可以非常唔用腦。。

男爵府

333s 發表於 16-5-17 09:33
買錯嘢, 產生出错:
2. 自己表達不清楚.

大宅

fitfish 發表於 16-5-17 12:25

咁佢識咩野文?你哋點沟通?
你寫係紙度,唔使佢識,照住個樣睇即可,
多數時候我話埋俾佢知係邊個貨架,幾多錢!

首頁

尾頁

跳至