婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

99肯煲薑醋,我本身好感謝佢。
咁之前我去八珍買過二人裝試味,覺得甜度適中,又夠濃味,又是大牌子,咁c6就同99講,報數要幾多斤醋,c6會訂八珍比佢煲。
上星期,發現原來99已開始煲,佢仲自己只買了一樽八珍醋,其餘甜醋&黑糯米醋係同珍,我真係慶到爆。
99一家自小窮,好慳,所以佢應該見同珍平咁多,就主打用同珍,八珍溝一樽而已。
我真係好慶,派比親戚朋友食,而且只是一次,慳咩啫,好心佢。
平時自己煮飯慳,我們自己人食就話啫。而且之前已講明用八珍,我們會買過去比佢嘛,做咩自己轉咗同珍唔出聲。
結果我透過c6,叫佢把未開的同珍換返八珍。
不過佢一定知係我的主意,因c6個人無所謂。
我仲叫c6提佢,之後買蛋,豬手唔好貪平細細隻,派比人的。

伯爵府

如果你怕佢買細隻
不如你叫佢唔好買
你直接買完拎比佢煲
一黎買咩size一定岩你心水
二黎又唔洗一個老人家挽咁多野

wcpcelia    發表於 16-5-20 15:44
lamdou    發表於 16-5-20 10:50
luckybaby2011    發表於 16-5-20 09:53

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實,用咩醋,分別真係唔太大。薑先係主角。不如你買定d靚既薑俾佢煲。
講真要個老人去買,真係好吃力。

lamdou    發表於 16-5-20 10:50
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

回覆 taiwoon 的帖子

謝謝意見,原本都叫c6負責買,但99話佢日日都踩單車買野,順便放在單車喎。

男爵府

回覆 chowqv 的帖子

謝謝意見,原來薑係最靈魂。99已買了薑,煲緊,唔知佢買咩薑。

男爵府

而且我想表達係,雖然我自身家庭只是普通家庭,生活都樸素,但某些位,要駛錢就要駛,唔好慳。所以兩個家庭唔同價值觀,係會有少少問題,會有d磨擦或難夾的事情。

子爵府

回覆:honeyfamily@@ 的帖子

我自己比較鍾意 明德 多D
不過都有好多JM 鍾意 悅和 㗎

公爵府

micling 發表於 16-5-20 04:22
我自己比較鍾意 明德 多D
不過都有好多JM 鍾意 悅和 㗎

我99煲同珍,因為平,我爸煲明德,因為佢想個女食好啲,咁99派俾佢果邊嘅人,佢鍾意派咩就派咩,我唔會理佢,我自己食我爸果啲,正!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

honeyfamily@@ 發表於 16-5-20 03:50
回覆 taiwoon 的帖子

謝謝意見,原本都叫c6負責買,但99話佢日日都踩單車買野,順便放在單車喎。 ...

可以煲薑醋,係喜事;就算你自家煲,用足全部靚料,我可以話你知,到最後未必如你所願咁完美…我當年自己煲,一舊薑都係經我手,但有人食咗話好味,有人話辣…所以,準媽媽,調整下個心態,唔好為此事唔開心,亦唔值同99有爭執。
誠如你一開首講,有99幫你煲薑醋,係福氣。好好珍惜。

Miulo    發表於 16-5-21 09:04
ling_198710    發表於 16-5-20 18:53
wcpcelia    發表於 16-5-20 15:45
不知所謂的乙陸!!!

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

會唔會誇張左d?煲薑醋都咁勞嘈。其實唔鐘意咪分開煲囉,佢請佢自已的人,你請你自已的人,其實比錢係你必然要做啦,因為個仔係你生呀嘛。而且我想講,食材唔一定貴就好,平就差的,手藝才是最重要。
放鬆d啦,呢d小事姐,又唔係無解的,到生左出來仲有排嘈....

大宅

回覆:99煲薑醋

其實你奶奶會吾會係溝醋乍??因為有的人煲話要兩溝至好,因為有時單一隻醋比較酸或者甜,

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

樓主,完全明你。明明自己出$都要俾人逆你意,勁感覺不良好。

你不如自己煲,用八珍醋啦,又或者自己訂八珍已經煲好的直接送俾人囉。
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

侯爵府

chowqv 發表於 16-5-20 03:43
其實,用咩醋,分別真係唔太大。薑先係主角。不如你買定d靚既薑俾佢煲。
講真要個老人去買,真係好吃力。
...

醋都好緊要架有D平醋味道差....成煲都唔同味架

水晶宮

其實我覺八珍太甜, 唔好佢只係慳啦, 我媽都係話要溝味架...

水晶宮

其實我怕甜又唔食薑, 但我都好開心媽媽煲, 好辛苦架, 又要刨皮,隻手滾架, 仲有樓主諗下, 其實好日都唔煲薑醋所以唔好諗住佢地好熟手, 總之口味人人不同, 開心就好....

男爵府

回覆 micling 的帖子

我原本想試悅和,但無得送貨,我就無考慮了。

男爵府

回覆 feifei_baby 的帖子

爸爸煲,咁好,通常男人唔理呢d.我大肚咁耐,我爸都無慰問我一句,只是同我傾股票。

男爵府

咁有趣,應該成個過程都要試味再調整。

男爵府

回覆 moonmoonstar 的帖子

唉,我都希望之後b出世,不會帶來太多爭嗌

男爵府

回覆 siusiu1122 的帖子

佢係溝,佢想主打同珍,一樽八珍。因為我唔想八珍咁少比例

首頁

尾頁

跳至