自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

相關內容

【晴報專訊】本港經濟前景不明朗,部分公司出現凍薪及裁員潮。有人妻呻擔心職位不保,詢問丈夫後着時,對方講明不願供養她,事主大嘆嫁錯郎。有婚姻及家庭治療師指,事主宜找出伴侶話語背後的真正含義,免生誤會。

有女生在討論區指,擔心被列入裁員名單,追問丈夫如何是好,豈料對方推搪「到時先算」,更講明:「我唔會養你,你又唔係要湊小朋友,點解要人養?」事主聞言感到傷心欲絕,怒斥養妻活兒是男人天職,大嘆自己嫁錯郎。
網民:關係不和 因缺乏溝通
大部分網民認為事主將丈夫的戲言小事化大,勸告她「自己搵錢自己使咪仲開心」,且維持一個家庭,夫妻均有責任,不應「旨意老公養」。另有人推測,事主平日或已有「港女格」,其夫或憂問題是試探,才斷言拒絕。另有網民指,女性其實想要安全感,非真心依賴丈夫供養,直言「老公講明困難時唔理自己,真係會死心。」
註冊臨床心理學家吳如花指,處理過不少夫妻因失業致感情不和睦的個案,問題多與缺乏溝通有關。她指,婚前男女雙方經濟多處於較好狀態,各有各使,毋須討論財政安排,惟至生育或失業關卡,才驚覺對方不會無私付出。
面對財困 應調整生活模式
「很多丈夫認為『公一份、婆一份』好公道。」吳稱,夫妻溝通最忌以為一切理所當然,若有介懷之處,婚前宜坦誠講明,遇到對方態度強硬忌自欺欺人。曾有個案是太太無視丈夫表明不願生育,「以為佢講下,生出來自然鍾意」,豈料孩子出生後,丈夫以「邊個想生邊個搞掂」的態度應對,堅拒出錢出力養育孩子。
婚姻及家庭治療師謝美恩指,曾處理丈夫失業的個案,個案中太太不斷催促他搵工,令丈夫自感無用而飽受壓力。但二人靜心商討後,才發現太太擔心孩子學費而感焦慮,非全心指摘丈夫,經協調後雙方更發現失業後生活非如想像中差。

「他們發現可彈性消費,如過去一年去兩次旅行,可減到一次,地點亦由長綫團,改赴離島、澳門,結果一樣開心。」她又說,即使面對財困,亦可調節生活模式去解決,最忌在伴侶面對困難時「講咗錢先」,雙方應分享擔心之處,表明會共同面對。

琥珀宮

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

水晶宮

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

bk post??

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

個心咁諗把口都唔好咁臭, 女人都係唔好太天真等人養
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

公爵府

回覆:妻憂裁員 夫拒供養 港女嘆嫁錯郎

珍珠宮

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

現代好多男人都無諗住養你架 做女人一定要有錢先得

子爵府

其實如果聽到個老公咁講真係幾傷心,

女人未必真係想等男人養,
只係想聽到有人肯做佢backup而已

InkCartridge    發表於 16-6-7 11:32
頭號閒人    發表於 16-6-7 10:10
jtw_ki    發表於 16-6-6 21:15
esmehouse    發表於 16-6-6 20:33
newbiee    發表於 16-6-6 18:52
Lihoma    發表於 16-6-6 18:04
loved    發表於 16-6-6 17:45

水晶宮

其實就算到真係發生左個老婆無野做老公唔養佢都好,
個老公請野都唔駛咁『直接』呀

男爵府

BK POST?

伯爵府

回覆樓主:

咁都講我出口~Jm都心知肚明, 留返個錢跟身仲好

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我C6都係咁答我架喎, 我又覺得冇問題
如果真係冇工返, 自己都會慳住洗啦

男爵府

子爵府

回覆樓主:

我拍拖時已講明30歲退休,所以我現在仍工作,我老公覺得賺左

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔係喎,呢到好多人好牙擦、話老公同仔會養自己一世架!

spf25    發表於 16-6-7 08:45

公爵府

回覆樓主:

我有同c6提過,我有可能冇咗而家份工,c6話,我養你咯,最多去跑散或者揸夜更的士,雖然佢養我唔起,同埋我應該會搵到另一份工,但聽到係好心甜嘅!

首頁
12345...9

尾頁

跳至