自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我喺facebook一直有join一個喺香港住嘅外國人媽媽group (Kong Kong Moms), 好鐘意睇,因為學到外國人教小朋友個套。剛見到一個有趣討論唔知呢度嘅媽咪又點睇。

有個媽咪開post話,剛帶住對twins坐巴士, 全車差不多滿座,只剩下關愛座嘅其中一個位,而旁邊係由一位女士坐住咗。咁個媽咪就畀其中一個小朋友坐,另一個小朋友就企啦。佢好嬲,唔明點解個女人唔讓座畀佢另一個小朋友坐,好心痛咁細個小朋友 (3歲幾) 要企咁耐 (佢話車程有一個鐘,佢無其他選擇啦,只可坐巴士) 。
group裡面好多外國媽咪就話啦,佢哋由細到大,都被教導坐交通公具,小朋友要讓座畀大人坐,佢哋反而奇怪香港人父母點解成日叫小朋友坐,有些甚至會覺得如果只有一個位,小朋友唔讓畀大人坐先係好無禮貌。

老老實實,除非係手抱小孩或嬰兒,石否則我一向都唔會讓座畀小朋友的,我唔覺得小朋友企下有咩問題。(我都有個3歲小朋友的,我都會畀會企)

你哋又點睇呢?

大宅

回覆樓主:

Me too.除非係手抱/有需要(例如有殘疾),我睇唔到小朋友點解比其他人更需要坐

sindyky    發表於 16-6-15 09:40

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我喺facebook一直有join一個喺香港住嘅外國

原帖由 Brainwave 於 16-06-15 發表
我喺facebook一直有join一個喺香港住嘅外國人媽媽group (Kong Kong Moms), 好鐘意睇,因為學到外國人教小 ...
我唔會比識行識走既細路坐

amyamy123    發表於 16-6-15 13:32
cherry媽咪    發表於 16-6-15 10:19
sindyky    發表於 16-6-15 09:40

侯爵府

引用:Me+too.除非係手抱/有需要(例如有殘疾),我

原帖由 gracierose 於 16-06-15 發表
Me too.除非係手抱/有需要(例如有殘疾),我睇唔到小朋友點解比其他人更需要坐
...

我唔認為小朋友特別需要坐

喺mtr見過人厚多士鬧人唔讓比書包重重既小學生

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆:有趣討論:坐車你會讓座畀小朋友嗎?

細路 精力、腳骨力,都好過我..... 唔明點解要讓?
瞓咗,父母抱住就讓。

mercurycc    發表於 16-6-15 12:56
misaxkiu    發表於 16-6-15 10:45
avang    發表於 16-6-15 10:16
sindyky    發表於 16-6-15 09:41

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有趣討論:坐車你會讓座畀小朋友嗎?

我女兩歲都係由佢企,我覺得無問題

wcpcelia    發表於 16-6-15 08:54

子爵府

回覆:Brainwave 的帖子

同意。我唔會讓座俾識行識走嘅小朋友。

子爵府

唔會
讓座。傷殘、大肚婆、老人家、病患

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

傷病殘障的無論大人小孩都會讓
健健康康一個識行識走的小朋友,唔會讓

講開又講,
平時啲媽媽唔係成日搵機會訓練大小肌肉嗎?
專心捉實扶手、雙腳平衡都係用緊肌肉嫁~
另外見得更多係比左小朋友坐,小朋友想行吓企吓多啲

侯爵府

陪月勳章

睇年紀﹐
太細會讓﹐
因為佢地平衡未係好好﹐
好易跌﹐
但如果有得三歲我就唔讓喇﹐
佢地係應該學識點樣企無咁易跌同埋係應該企定定企好。

再大D當然唔駛講﹐
唔讓。

大宅

小朋友企下得啦,係唔願企唔係企唔到,有d小朋友好會爭取,地鐵已半滿明顯無位座,一上車就走來走去,自言自語話無位嘅,擺明想有人讓

sindyky    發表於 16-6-15 09:42

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:細路 精力、腳骨力,都好過我..... 唔明點

原帖由 jolo 於 16-06-15 發表
細路 精力、腳骨力,都好過我..... 唔明點解要讓?
瞓咗,父母抱住就讓。

...
X 2

除左瞓左~

眼見好多人入地鐵車廂時,先抱起4,5歲小孩,想等人比位佢坐,等一陣冇人讓位就放低孩子~

tsung    發表於 16-6-15 12:40
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章

3歲, 企下又何妨?

wcpcelia    發表於 16-6-15 08:55
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

gracierose 發表於 16-6-15 08:31
...

Me 3, 香港小朋友太嬌貴,我唔係佢父母,縱佢嘅責任唔係我度, 但對老人就一定讓坐

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

UNDER 2既我會讓...但係OVER 2既我唔會..

講真...佢地坐低後重麻煩

之前我同仔仔就試過被迫讓座...
有個大嬸見到有個3,4歲的小朋友叫我仔讓座...
其實個小朋友本身企得幾好,安靜的..
我仔見有人叫咪讓囉...
個小朋友一坐低...就好嘈...左郁右郁...又扭計.要阿媽一齊
搞到另一個位果個人頂佢唔順..企起身比佢媽坐(我冇讓,因我仔起身後我攬住2大袋野係身)...
跟住有個阿婆上車...我先有讓比個阿婆...

果個小朋友..冇位坐好地地...有位坐時嘈到
重要係張椅上企下又坐下....
未讓座前冇乜人望佢...讓座後全車望住佢...

我仔落車後問..做乜果個阿嬸叫佢讓比個小朋友...
讓左後成架車都好嘈好煩..
情願個阿嬸係叫仔仔讓比佢坐...

講真...我真係見過唔少...
企係度好地地...一坐低就扭計唱歌表演嘈到死....

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

我試過讓比大肚嘅,但佢選擇比佢嘅另一位小朋友(3 - 4歲度),呢個無問題,我讓咗比你,你可以點用都得,但點知坐坐下,可能佢開始攰啩,竟然講:而家d人都唔讓比大肚嘅!! 我。無。言。

天使麵    發表於 16-6-15 11:18

子爵府

好媽媽勳章

我唔會讓座比3歲,3歲可以企得穩。細個企唔穩幼兒就會讓。

自己小朋友3歲會比佢企。
如果我係果個媽咪,會教小朋友分享,一人坐一陣。

見過媽媽坐,小朋友一人坐一隻大脾。

子爵府

如果個小朋友係傷殘我咪會讓囉。
其實啲人個腦都唔知諗乜,讓得俾你嘅,通常都覺得你係老弱殘障人士、手抱bb及大肚婆,點解啲人咁恨有人讓座俾自己識行識走嘅小朋友?!真係大吉利事咩!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我都見到呢個po, 個媽媽自己po相以示抗議...
其實佢個小朋友都唔係坐, 係跪在坐椅上

水晶宮

回覆樓主:

我最慶係讓座比老人家但佢比個孫坐! 小朋友企下啦

首頁

尾頁

跳至