親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔知依家銀聯ATM仲有冇問題, 冇問題路路通當然最好, 不過既然有人報料就唔好哂, Update埋佢, 萬一真係有事都有個PO叫做有少少資訊咁啦!

多謝BK既熱心JMs! 去左台北既JMs有最新資訊都會返黎講返聲, 連響高雄既都會上黎匯報...... 明明我個PO就係台北

不過唔緊要, 直頭改埋個PO名啦, 我又update下等大家人在外地就算真係禁唔到都可以入黎望望有冇其他地點ok唔使咁徬惶 (更新: 22/8/2016)

------

我已經係台北平安地歸來啦~

感謝JM們在百忙中既報料!

BK JMs真係好可靠同好熱心~

可能呢期都會有人去台北想用ATM禁錢

所以整理一下JM講過邊D會有機會禁到錢既shortlist出黎, 有需要既可望望

(更新: 有JM報料話C6張恆生信用卡開通左海外提款都係唔成功既, 反而自己張中銀可成功攞到錢

比多個資訊大家, 等大家有一張卡唔得時可試試另一張卡, 唔使企左響度啦)

機場:

1) T1既大哥大電訊旁

2) 接機大堂/出機場比較舊既ATM

(更新: 有JM報料接機大廳左手邊找換店隔離係拎唔到錢既, 但向前行到尾轉彎有幾部ATM係可以成功禁到錢)

3) 有JM報料:
桃園機場過關時,左面"臺灣銀行"(有Union pay標誌)恒生/中銀/匯豐提款卡,都可以各禁到2萬台幣

4) T2未過關前既ATM機有JMOK

5) T27-11ATM可以禁

6) T2最底層有兩部, 臺灣銀行果部OK

7) T2 出閘後右邊郵局旁櫃員機

8) 就算你真係好似我咁唔好彩/冇時間逐部試, 可以去機場銀行兌台幣, 雖然有手續費會收(幾十蚊台幣咁上下), rate唔會真係太差 (更新: 銀行有24小時外幣找換服務, 詳情可上http://www.taoyuan-airport.com/chinese/望下邊度最近自己)

台北:

1) 如果有需要可試統一時代百貨入面部中國信託銀行既ATM, JM成功取錢

2) 7-11D都會有ATM, 可試試得唔得

(更新: 有JM真係試過響西門町既ATM都禁唔到, 好在最後成功響7-11得左, 大家出到市區可第一時間留意搵7-11啦)

3) 地鐵/捷運站有D會有ATM機, 可撞彩試下得唔得, 有JM報料機場唔得既去到地鐵就OK

高雄:

加左高雄係因為有熱心既JM報料, 本住有料唔好哂既精神加埋落黎, 有需要既可參考下~

1) 高雄機場"臺灣銀行"既ATM成功禁到錢

2) 如果出到去市中心, JM話試過玉山銀行唔得既, 最後試到富邦成功禁到錢

最後真係好感激BK既JMs!~

==========

有冇呢期去左台北既JM報料桃園可唔可以撳機(銀聯)攞到台幣?唔記得左邊度睇到話機場D ATM機有事出唔到錢......
唔該哂大家先~

大宅

回覆樓主:

我前晚喺桃源機場
3張hsbc都攞唔到
結果尋日喺其他mrt站atm攞到

Josp    發表於 16-6-30 12:57

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我前晚喺桃源機場3張hsbc都攞唔到結果尋日

原帖由 keiyi0219 於 16-06-27 發表
我前晚喺桃源機場
3張hsbc都攞唔到
咁如果真係攞唔到錢,是否在機場兌台幣?

大宅

keiyi0219 發表於 16-6-27 18:13
我前晚喺桃源機場
3張hsbc都攞唔到

感謝報料~ 咁我都係響香港唱多D先, 廢事拿手唔成勢
Thanks a lot

大宅

venus.c 發表於 16-6-27 23:13
咁如果真係攞唔到錢,是否在機場兌台幣?
機場兌應該貴D呀?
我都係諗住響香港兌定多DD旁身咋, 實際做法都係等精明既JM回覆啦

大宅

領完行李一出,再轉左手邊直行
會見到兌換店,隔離就有部atm機可以禁到錢呀
完全冇問題
唔得的話,前面仲有幾部可以逐部機試

wcpcelia    發表於 16-6-28 15:29

大宅

coffeeclare 發表於 16-6-28 09:49
完全冇問題
激好人呀你! 多謝教路!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:coffeeclare 發表於 16-6-28 09:49

原帖由 rebecky162 於 16-06-28 發表
激好人呀你! 多謝教路!
如果萬一真係㩒唔到錢,去邊度兌台幣好啲?

複式洋房

台中可以取$嗎

大宅

venus.c 發表於 16-6-28 13:41
如果萬一真係㩒唔到錢,去邊度兌台幣好啲?
你係指香港定台北呀?

大宅

qsasam2016 發表於 16-6-28 13:55
台中可以取$嗎

其實只要係部ATM機上有"銀聯"宇眼既都可以憑"已在香港開通海外自動櫃員機提款服務"既提款卡/信用卡攞到錢, 會有HKD$15至25既一次手續費, 視乎發卡行, (e.g.中銀就好似係HKD$15)
要提醒既係用信用卡既話會當成係"現金透支", 會有發卡行既手續費同利息, 所以冇咩必要都唔好用信用卡黎提款

至於台中既櫃員機有冇出現取唔到錢既情況, 可能要開Po問問萬能既BK JM啦, 因為呢個po講台北, JM們可能會skip左佢唔入黎咖

大宅

上兩星期, 我在桃園機場, 接機大堂, 用銀聯卡(已開通), 㩒到錢, 沒問題

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:venus.c 發表於 16-6-28 13:41 如果

原帖由 rebecky162 於 16-06-29 發表
你係指香港定台北呀?
台北

大宅

piyo2014 發表於 16-6-29 12:16
上兩星期, 我在桃園機場, 接機大堂, 用銀聯卡(已開通), 㩒到錢, 沒問題

Thanks JM!

大宅

venus.c 發表於 16-6-29 13:46
台北

我要同你講聲唔好意思先,因為我今日問左個朋友,佢話響機場兌同台灣本地銀行兌相差無幾喎,事關台灣銀行唔係間間都有得兌,有d 個rate係靚既,但有d仲貴過機場!出門在外最緊要慳時間嘛!所以機場兌係最方便同快捷。
台灣既郵局都有得兌(佢地既郵局包埋匯款之類,同銀行有d業務相似),匯率係比機場平既,甚至比銀行平,但佢地都係5天工作收5點,而且又要唔係間間都有得兌,要d大行先有,又要搵又要趕去兌都幾麻煩,都係果句:時間就係金錢!
所以講左咁大段野其實結論都係響台北機場兌啦!

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

我今早行左幾間都撳唔到, 連citic bank ATM 都撳唔到, 幾絕望呀最後去中國信託銀行撳到, 我幾驚食卡

男爵府

coffeeclare 發表於 16-6-28 09:49
完全冇問題

其實最近機場既真係㩒唔到,可以上網google下!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:venus.c 發表於 16-6-29 13:46 台北

原帖由 rebecky162 於 16-06-30 發表
我要同你講聲唔好意思先,因為我今日問左個朋友,佢話響機場兌同台灣本地銀行兌相差無幾喎,事關台灣銀行 ...
唔該哂,我見好多jm都話㩒唔到,都係去機場兌定好啲。

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

行過統一時代百貨, 入面有部中國銀行信託ATM, 大家可以試試

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆:台北ATM(銀聯)攞台幣

6月16同27號喺機場Atm都㩒到,計埋$15手續費兌到4.16

首頁

尾頁

跳至