自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

筲箕灣撞山妖同洪聖廟洪聖爺顯靈(拜神要小心)

[按此打開]

我家姐半年前驗到條頸有個腫瘤,唔知良性定惡性,
佢聽人地講去少人既廟拜會特別靈,
於是佢自己去左筲箕灣後山上面間廟(唔係洪聖廟,係山上面間乜神都有既廟),仲應承好番會還神.

我家姐離左婚,我同佢同埋佢個女一齊住,佢入院,我幫佢鄒住個女.
後來佢做完手術第二日佢個女就狂喊,仲喊到發燒,話見到有人o係屋企,嚇到我死.
之後幾晚,唔係晚晚,但係間唔鐘佢就喊.
我自己都聽到幾次敲門聲,敲完幾下成晚就唔會再敲.

我家姐後來講話佢拜過神話會還神(需然唔知點解班神急成禁,要人做完手術即日還神),
我即刻買份寶去還神,點知仲大鑊...

我去到後山,見到直上間廟條樓梯有個道友吸完毒o訓o係度,
於是行右邊條樓梯,
明明見住條樓梯係上間廟,但係行極都行唔到,
行行o下連間廟都唔見埋,越行越唔對路,
成座山本身好細,但係行到對腳好酸,
睇一睇個電話,應該行左差唔多八九個字,
上去其實應該淨係要十分鐘.
因為沿途有幾個神牌,爛左既神像同埋馬桶,好得人驚,
而最得人驚係行極都唔似行錯路,返左原位,係行極都唔同,行極都仲有,好似越行越深,但係一直都係上緊樓梯.

我真係好驚,於是掉頭落山,過多一陣,再望電話,見到已經再行左成四個字,真係好驚.
點知突然聽到有d怪聲,好似人扮雀仔叫,
個時覺得有人好過死o係山上面,
行落o的,見到好怪既事.

樓梯之外,山上面本身冇乜空地,
但係有7-9個細路,全部著白色t,黑褲,四個屈埋o係樓梯左邊,淨返個幾個係樓梯右邊,企o係個石膊度望,
全部都係短頭髮,
班細路講緊野,但係好似扮雀仔叫,右邊班細路笑緊,但係都好似扮雀仔叫(係扮雀仔叫,唔係真係似雀仔叫聲)

需然日光日白,但係我已經好心寒,企左一陣終於把心一橫,落去問佢地.
一開口,突然有個著紅衫既人o係我後面走過黎,對我o殊一聲,跟住招一招手叫我跟住佢.
個人係後生仔,著件紅色有帽外套,牛仔褲,有鬚根,面色蒼白,
佢行埋班細路度,又係對佢地o殊一聲,但係個音調好怪,又係高音左,好似變埋雀仔叫,
跟住叫我行,有兩個細路仲望住我地,但係冇跟黎.
行左一兩分鐘,轉個彎,已經見到山下面個公園,
有兩條路,一條有棵樹o訓o係路中間,一條又要兜右少少先落.
但係明明兩條都清清楚楚見到落山,
佢一見我望右邊冇棵樹條路,即刻話(有樹條路)呢條先係落架,o個條返轉頭.
我已經行到冇力,當然唔敢試.
跟住行到落山,佢淨係講句唔好再黎啦就行走左.仲行得好快.
我已經冇力所以坐o係公園櫈.

點知惡夢仲未完...因為我由頭到尾冇還過神...

o個晚,家姐個女照喊,我一帶佢出去廳又照聽到有人敲門,
今次o係我家姐間房入面有人敲,家姐個女都聽到,仲話有牛牛.
結果唯有一齊o訓,聽朝揾風水老.

夜晚發夢,落左樓下見到後山班雀聲細路,但係個夢係完全冇聲,
行近o的,佢地居然全部係動物頭,
唔單止有牛頭馬面,係十二生肖動物,但係唔齊,
需然記唔清楚,但係肯定冇龍,蛇,雞,有牛,馬,豬,兔,
淨低o個幾個真係唔記得係乜.
跟住唔知點解又變左o係後山,仲成個後山都係香圍住條石梯,
我又跟住佢地行上去,見到帶我落山個後生仔坐o係一塊石膊,o訓緊.
跟住突然好嘈(之前完全冇發現周圍冇聲),
有牛叫聲,個後生仔醒左,仲對班十二生肖話又帶佢(我)返黎做乜,
佢又同我講,你(我)仲未落山o羊?行過一次仲唔識路?
跟住就聽到有人禁屋企門鐘,醒左.
一行到門口,居然見到度門自己鎖緊.

第二日,揾完一個又一個風水o老,道士,
又話惡鬼,又話阿爸阿媽返上黎接我家姐,又話心理作用.
終於灣仔揾到一個識請神既師父講得出乜事,仲知道好多我冇講既野.

佢話我家姐拜多左,除左神仲拜左後山d山精,又應承山精會還神.
個紅衫後生仔係山下洪聖爺廟既洪聖爺,見到我比山精捉左先救我,
跟住最得人驚係佢話要請神傾,點知佢居然扮雀仔叫(我冇同佢講過後山班細路扮雀叫).
最後佢話洪聖爺話我同我家姐都有魂魄比班細路(山精)收埋o係山,
叫我還神比山下洪聖爺,我地全家以後都唔好再上後山.唔好上山還神,
仲有我一世都唔可以食魚同海入面既o野(唔知點解,更加唔知點解係我唔係家姐,況且我好鍾意食魚).

化完寶,還完神,真係再冇怪事.
問返家姐先知道幾樣o野,令我更加信洪聖爺救左我地兩個.
原來我家姐落山時留左幾枝香拜石梯邊個爛觀音像同神牌,照樣應承會還神,同大師講拜多左完全符合.
我發惡夢比山精引返上山個日,我家姐o個晚有一刻個心跳得好快,呼吸唔到,又突然冇事.
我家姐問個女o係屋企見過乜(我唔敢問,驚嚇親細路女),佢話有個好快既人,著紅色衫.
最神奇係佢原來手術後係驗到仲有o野但係唔想講比我地聽,但係我拜左洪聖爺之後佢化驗結果居然乜事都冇!

而更奇怪既係我家姐根本由頭到尾反而冇拜過洪聖爺,淨係拜山上面o的神.

[Link]

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21094095&page=1&authorid=5020256

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

呢編好耐之前喇

珍珠宮

pomanlife 發表於 16-7-6 14:59
呢編好耐之前喇
今日睇左個行山失蹤post先搵到呢個出黎睇, 我太out了

男爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章

伯爵府

回覆:[轉貼] 上網睇到的靈異事, 想同大家分享下 (膽小勿入)

好恐怖

子爵府

回覆:[轉貼] 上網睇到的靈異事, 想同大家分享下 (膽小勿入)

好得人驚

珍珠宮

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

依個我都有睇過

水晶宮

2018復活節勳章

Catrabbitc 發表於 16-7-6 15:04

唔out,當溫故知新

Jolin_Yuen    發表於 16-7-7 14:17
Catrabbitc    發表於 16-7-6 16:36

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:Catrabbitc 的帖子

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

謝分享

大宅

畀面勳章

呢篇我都睇過

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

Catrabbitc 發表於 16-7-6 15:04

鵬哥個case 我朋友有呢方面知識

純估計 當故仔聽 (帶頭盔)

鵬哥暈左果陣 個魂魄離開左肉身
所以鵬哥見到行山友 叫極d朋友都見唔到佢
好彩肉身未死
係山神土地幫佢係山到兜兜轉轉
搵番個肉身
山神幫佢帶番個魂入肉身
先至冇事

Catrabbitc    發表於 16-7-6 16:53
wcpcelia    發表於 16-7-6 16:33

男爵府

呢個故香討睇過,好深刻
仲有另一個都好寒就係有個女仔太古坊天井見到另一個自己,之後得重病去左

子爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

珍珠宮

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔食得海鮮?
對我而言超難…
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

mitchan 發表於 16-7-6 16:26
呢個故香討睇過,好深刻
仲有另一個都好寒就係有個女仔太古坊天井見到另一個自己,之後得重病去左 ...
太古坊嗰個我有D印象

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

回覆:Catrabbitc 的帖子

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

引用:呢個故香討睇過,好深刻仲有另一個都好寒就

原帖由 mitchan 於 16-07-06 發表
呢個故香討睇過,好深刻
仲有另一個都好寒就係有個女仔太古坊天井見到另一個自己,之後得重病去左 ...
邊度睇

首頁

尾頁

跳至