時政擂台

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

我嘅生活係離不開醫生,番工又見,放工又見,所以想同大家分享吓佢哋到底點睇。

今次醫委改革搞到滿成風雨,拉布成日拉㗎啦,點解淨係得佢俾人鬧得咁甘,全因某些人想急急改革

其實大部份醫生唔係反對改革,係反對點改革。好多聲音都話,加啲中立嘅聲音冇問題,最怕加咗“自己人“同“政客“。

佢哋最怕係,萬一政府要放寛醫生要求,引入國內醫生,咁就真係有排玩。試諗吓,政府醫院冇得揀醫生,你敢唔敢俾一啲連你食緊嗰隻藥嘅英文名都唔識嘅“醫生“醫?講真,醫生仲叫有啲錢,可以揀私家,咁市民呢?

醫委會真正需要嘅係中立,有良心嘅人幫手,唔係一啲別有用心嘅人左右大局。如果唔係,受苦嘅只會係市民。

chloepapa  所有時事及政治話題,必須發表於時政擂台  發表於 16-7-8 00:43

子爵府

Always support doctor

水晶宮

可能香港實在醫生缺乏~市民都市望有多啲醫生補充、但又好驚質素參差!

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

支持醫生

水晶宮

畀面勳章

bebeyi 發表於 16-7-7 17:40
我嘅生活係離不開醫生,番工又見,放工又見,所以想同大家分享吓佢哋到底點睇。

今次醫委改革搞到滿成風雨 ...

外地內地,只要係非本港醫生,都要考執業試才能在港行醫!呢條係法例,改法例要經立法會!唔係醫委會話事!唔好人云亦云

sum-yan    發表於 16-7-14 11:41
aromama    發表於 16-7-8 14:38
芝麻街    發表於 16-7-7 20:07

複式洋房

回覆樓主:

一早就應該比英聯邦國家執業

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

支持香港既醫生。
唔係話大陸既醫生唔好,我都試過係大陸做嘢病左,睇過大陸而好返。仲要食第2次藥已經好左7成添。
但我係每次食9粒成藥 ,粒粒都好大粒。醫生開既藥,就係要係藥房買既一盒盒成藥,我帶埋返香港,諗住俾醫生睇吓,順便清埋個尾。
點知香港既醫生一睇 即刻投晒降。完全無辦法搵到藥既英文同配方,即係唔知我食緊咩?
試問咁樣醫病人,無論香港或大陸既醫生都 有好大壓力,根本都溝通唔到,什至連用藥方式都唔同。
醫生醫人無take two㗎,咁即係搵香港人教飛啫!

複式洋房

701003 發表於 16-7-7 17:49
外地內地,只要係非本港醫生,都要考執業試才能在港行醫!呢條係法例,改法例要經立法會!唔係醫委會話事 ...

立法會多數通過到

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

香港唔夠醫生係好多年的事,點都要想方法去解決,一句怕「最怕加咗“自己人“同“政客“。」就推翻整個建議?咁做對香港市民又公平嗎?我唔反對引入國內醫生,(最好係請外國醫生,但應該請唔起),但入職前必需要通過考核以保障香港市民,連開會表達自己意見都做唔到,講咩為香港市民好。

bull2015    發表於 16-7-8 17:10

子爵府

引用:香港唔夠醫生係好多年的事,點都要想方法去

原帖由 414928 於 16-07-07 發表
香港唔夠醫生係好多年的事,點都要想方法去解決,一句怕「最怕加咗“自己人“同“政客“。」就推翻整個建議 ...
而家搞事嘅好似係某啲議員,大部份出聲嘅醫生只係靜坐

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

701003 發表於 16-7-7 17:49
外地內地,只要係非本港醫生,都要考執業試才能在港行醫!呢條係法例,改法例要經立法會!唔係醫委會話事 ...
agree.

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我嘅生活係離不開醫生,番工又見,放工又見

原帖由 bebeyi 於 16-07-07 發表

今次醫委改革搞到滿成風雨 ...

终於有人講良心說話.......

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

公爵府

2024年龍年勳章

中大醫學會, 港大醫學會都讚成呢條草案.

我覺得佢地有 heart 過反對呢條草案既醫生. 加多左少少非醫生的人入內, 多些不同聲音, 不代表會胡亂引入唔合資格的醫生.

香港醫生, 雖然佢地讀好多書, 但香港醫生可能係全世界最賺錢既醫生. 某程度上我覺得醫委會好小圈子.

bull2015    發表於 16-7-8 17:11
yumui61    發表於 16-7-7 18:18

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

bebeyi 發表於 16-7-7 17:56
而家搞事嘅好似係某啲議員,大部份出聲嘅醫生只係靜坐
醫學界議員梁家騮<---唔係功能組別醫生選的嗎?

芝麻街    發表於 16-7-7 20:09

子爵府

问题是而加香港好多医生本身都好无品和自私。
如果来香港挂牌的医生都要考试的,我觉得可以接受。

bull2015    發表於 16-7-8 17:12
心盲最可怕。

男爵府

畀面勳章

我小朋友本身個心有事,不過就好輕微既,keep住覆診就ok,記得有次試過同小朋友覆診,有個講唔純正廣東話既醫生check完同我講小朋友冇心臟衰竭跡象,雖然知道係冇事,但聽到佢咁講好銀耳囉

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

引用:支持香港既醫生。唔係話大陸既醫生唔好,我

原帖由 lovelycats1 於 16-07-07 發表
支持香港既醫生。
唔係話大陸既醫生唔好,我都試過係大陸做嘢病左,睇過大陸而好返。仲要食第2次 ...
越毒的藥會越快好,但食得多变慢性自殺

水晶宮

個人係同意改革下, 唔駛再係『醫醫再慰』,
不過如果要引入外地醫生, 絕地要通過本地既測試先,
呢樣野好正常呀?! 同埋政府插手後, 係咪真係保持中立先?!
呢樣野真係好令人擔心...

男爵府

香港醫生只顧自己利益,乜都阻頭阻勢,全世界只有香港的醫生最發

禁止訪問

首頁
12345...10

尾頁

跳至