自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

而家已經有層樓,供緊。我可以做ftm, 冇經濟壓力,係完全冇嗰隻,但儲錢唔多。但為左想買多層樓,可以老黎靠租金收入維持生活(唔會expect個仔養我地),我專登出去打工。兩公婆每年可以儲60幾萬(已扣左生活開支,稅)。諗住儲多3年,可以買樓。但又要做兩層樓的樓奴,值得嗎?

阿仔剛4歲,平時6299湊。佢地超錫粒孫,但係係粗人,老師話阿仔講野好勁,不過好寸,冇禮貌,冇同理心,呢d似足62。仲有好多野我係睇唔過眼6299做法,耐何佢地幫我湊,我唔敢出聲,反正出聲都冇用。

但唔做野,驚將來老左,靠咩維持生活呢?始終我唔會expect個仔養我地。我老公對我做working mom 定 ftm係冇所謂。

如果係你地,會點做?

大宅

sunnymama2 發表於 16-7-8 08:23
而家已經有層樓,供緊。我可以做ftm, 冇經濟壓力,係完全冇嗰隻,但儲錢唔多。但為左想買多層樓,可以老黎 ...

儲到咁多,咪做番排working mum!
但教仔唔好賴你老爺奶奶啦!宜家你做ftm 都賴69,第時更加唔洗講。。。

大宅

sunnymama2 發表於 16-7-8 08:23
而家已經有層樓,供緊。我可以做ftm, 冇經濟壓力,係完全冇嗰隻,但儲錢唔多。但為左想買多層樓,可以老黎 ...

有得揾就揾多個錢好,將來留返做亞仔的教育基金都好。 反正亞仔有人湊,雖然不一定合心意,但總算親人湊。

男爵府

其實BB細個唔好好教,大個咗,唔聽話,你都好煩。

APIGMA    發表於 16-7-13 16:31

生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

男爵府

一定有人會話小朋友的養育最重要,亦都有人話要搵多個錢傍身。我覺得你可以搵份半職,或者至少是搵份翻一至五,平時可以準時收工的工,收工後即刻返家湊仔,多d時間親子陪伴。雖然儲錢會慢d,但起碼可以有半日自己教翻個仔。

funfun759    發表於 16-7-8 16:03
兔兔小馬甲    發表於 16-7-8 08:41

珍珠宮

回覆樓主:

working mum搵工人湊或讀全日
湊得差應一早放棄 免得教壞自己個仔 受既係自己 唔係預咗唔養自己咁簡單 係掉轉問你拎錢

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

小朋友交比長老湊係會有咁既問題,
好易變成種.....
唔使考慮經濟問題我會自己湊番......
一黎問題已經出現要教番好都唔會太長
時間, 耐左要糾正係好難.....

如果你決定都係做嘢的話咁不如先供滿而家
個層先再儲錢買..... 咁樣比較安全....

公爵府

Kelseyrobinson 發表於 16-7-8 08:33
儲到咁多,咪做番排working mum!
但教仔唔好賴你老爺奶奶啦!宜家你做ftm 都賴69,第時更加唔洗講。。。

而家做緊野啦,唔係點知儲幾多

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

點解ftm 都要老爺奶奶湊既?

公爵府

MUMREDBB 發表於 16-7-8 08:34
有得揾就揾多個錢好,將來留返做亞仔的教育基金都好。 反正亞仔有人湊,雖然不一定合心意,但總算親人湊。 ...

其實6299好好,對個孫。。。

但對我同老公,就黑口黑臉。

我同老公講,佢湊阿仔咁辛苦,所以發泄喺我地身上都應該

大宅

sunnymama2 發表於 16-7-8 08:44
而家做緊野啦,唔係點知儲幾多

Sorry,睇錯左!
但我一直有睇開你既post, 覺得你知仔有好多唔好既行為你都當係佢叻既表現,雖然唔係你湊,但我覺得你需要教番佢正確既態度,否則第時有幾層樓都補唔番

琥珀宮

引用:而家已經有層樓,供緊。我可以做ftm,+冇經

原帖由 sunnymama2 於 16-07-08 發表
你唔返工就無咩錢儲,返工就每年可以儲60幾萬,咁即係呢個係差不多你既人工,咁高pay,又有人照顧到小朋友,當然最好返工啦,萬一老公份工有事,家庭支出也多一個backup

不過儲到錢又未必一定要買多間屋做樓奴縛死自己既!

公爵府

木土土 發表於 16-7-8 08:49
你唔返工就無咩錢儲,返工就每年可以儲60幾萬,咁即係呢個係差不多你既人工,咁高pay,又有人照顧到小朋友 ...

你又講得啱的,唔一定買樓,但真心問,老時靠咩維持生活呢

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:點解ftm 都要老爺奶奶湊既?

原帖由 我愛Corina 於 16-07-08 發表
點解ftm 都要老爺奶奶湊既?
同問

公爵府

Kelseyrobinson 發表於 16-7-8 08:48

Sorry,睇錯左!

好多謝你留意我d post。

自從上次出post後,我都認同大家,曳唔代表叻的。

只係我寧願佢曳少少,好過我成碌木。

公爵府

bobomia 發表於 16-7-8 08:54
同問

我做緊野啦,唔係點知儲幾多

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

sunnymama2 發表於 16-7-8 08:55

頭先睇錯,以為你而家係ftm ...

咁如果得老公做就無乜錢儲,你返埋工就儲多$600k, 咁你人工都有$40-50k, 如果返工開心,我會做囉
一黎多個錢傍身,二黎唔係人人岩做ftm ..

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:你地會唔會為左買多層樓而做working mom?(有d長)

個仔聽唔聽你地話先? 可以自己再教返佢,如果你覺得情況好嚴重既,咪請工人湊,或者返全日班

公爵府

sunnymama2 發表於 16-7-8 08:55

JM, 妳和9266一齊住?如果同住,無論妳是FTM㦯working mom, 都避免唔到仔仔的行為受他們影響。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

回覆樓主:

咁嘅情況我應該會ftm,等佢返學/小學先返工/返pt,品德要由細教,大咗多朋輩重難教,我情願要個有品德嘅小朋友都唔要錢/樓

alicenlc    發表於 16-7-15 12:08

首頁
12345...7

尾頁

跳至