懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好!我而家就煩惱緊究竟請唔請陪月好﹖又唔識人介紹,請問有無人可以幫吓我呀﹖﹖俾d意見都好呀!

大宅

我就冇請
到時我媽咪會放假 幫手湊埋大女
應該到時係我媽同老公 每人放兩個禮拜假到

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我一定要請,因我媽同老公都要返工,我99又要湊我大果個,所以無人手之下一定要請

男爵府

我會請, 因為女女先得兩歲幾, 要婆婆湊好辛苦, 婆婆根本分唔到身再幫我坐月!

男爵府

畀面勳章

請個專業既陪月,對自己同初生BB都好,雖然我媽話會日日黎我屋企陪我坐月,但,點好意思叫阿媽做呢樣個樣咁辛苦,燉補品服待自己,最多同我接下大仔放學去學野...C6都覺唔好洗阿媽,出錢請個專業既陪月返黎好過

珍珠宮

係呀! 我都係咁諗,所以我都有用倍月架!

原文章由 吉蒂 於 08-10-31 16:54 發表
請個專業既陪月,對自己同初生BB都好,雖然我媽話會日日黎我屋企陪我坐月,但,點好意思叫阿媽做呢樣個樣咁辛苦,燉補品服待自己,最多同我接下大仔放學去學野...C6都覺唔好洗阿媽,出錢請個專業既陪月返黎好過 ...

侯爵府

好媽媽勳章

上次就係冇請陪月 so補得唔好, 今次老公話豪d請個陪月比我 等我可以補番個身子好d
原文章由 bigbighei 於 08-10-31 17:09 發表
係呀! 我都係咁諗,所以我都有用倍月架!

大宅

原文章由 ppss 於 08-10-31 15:22 發表
大家好!我而家就煩惱緊究竟請唔請陪月好﹖又唔識人介紹,請問有無人可以幫吓我呀﹖﹖俾d意見都好呀!

請啦....如果經濟許可的話.....因為請陪月都唔少錢架....月薪由 $8,000 - $14,000 (買餸錢要另計,有 d 仲要比另比車馬費)

如要搵陪月.....真係要 "快" 啊......唔識人咪問下 "同事" 有冇介紹囉.....再唔係就搵仁愛堂呀循道衛理呀果 d 介紹囉....我都係經循道衛理介紹咋 (同事介紹果 d 全 full 冇期)....雖然阿陪月仲未上工,未知好唔好,但 after interview 後,感覺 ok 幾好咁囉.....網上都好多媽媽介紹及自薦.....但我 "驚萬一" 有問題.....投訴無門囉....所以先博一鋪咋
0811有馮小貓出世,1011有馮小虎面世。呀哈哈哈....

複式洋房

回覆 #1 Mrs.Fung 的文章

其實我老公都會請成個月陪我,而媽咪都會黎睇我,所以我就唔知搵唔搵陪月好啦!
我最驚請咗個唔好既!咁就慘啦!

複式洋房

所以我而家好矛盾呀!真係唔知點好!

複式洋房

多謝大家既意見!
咁我問吓大家有無好既陪月員介紹呀!等我唔駛咁心急呀!我預產期係3月25號呀!thanks!

別墅

係呀...陪月幫到我分擔咗煮食補身問題, 而且佢地專業d...不過搵陪月要小心呀
我係一個六隻貓貓既貓媽...而且今年九月都會做小寶寶o既媽媽!

http://fionalan2612.spaces.live.com

洋房

我之前都請過陪月,我覺得佢好專業,都好滿意
妳可參考一下,多個選擇,我已將資料PM給妳

原文章由 ppss 於 08-10-31 15:22 發表

複式洋房

原文章由 ppss 於 08-10-31 18:59 發表
多謝大家既意見!
咁我問吓大家有無好既陪月員介紹呀!等我唔駛咁心急呀!我預產期係3月25號呀!thanks!

你離產期5個月左右, 時間不是很充裕,
負擔得起可對自己同bb都好d,
陪月員係專業人士, 理應各方面的知識都知悉,
經驗亦都十分重要, 這樣才可讓產婦放心調養身體,
有需要請pm我,給你意見,
Thanks!

大宅

我上胎有請 , 今胎預產期12月都請咗 , 有陪月幫手湊bb真係差好遠 , 自己可以有足夠時間休息 .
反而食方面我唔會期望太高 , 因口味好個人 , 陪月唔係自己阿媽 , 有時煮d飯餸未必啱自己心意 , 所以最緊要係個陪月要攪掂晒bb d嘢 .
我有個朋友8月生咗bb , 佢朋友有個用過覺得幾好嘅陪月介紹咗比佢 , 但我朋友用咗幾日就唔鍾意 , 最後只請咗10日 , 所以請陪月都係人夾人嘅 .
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

大宅

原文章由 ppss 於 08-10-31 18:43 發表
其實我老公都會請成個月陪我,而媽咪都會黎睇我,所以我就唔知搵唔搵陪月好啦!
我最驚請咗個唔好既!咁就慘啦!

我個 case 同你差唔多......我媽咪會由我放產假開始....搬黎同我地住.....住到我番工為止.....即係陪足我 3 個月,但我老公因為過去果幾個次次都請假陪我去睇醫生(因為佢都好開心每次照都見到阿B 既形成過程).....所以佢最多都係得番十幾日大假......

但係.....阿老公同我媽咪都唔識煮比我食(我媽咪係無飯主婦, 咁當然我都係啦...哈哈哈哈),所以,其實請陪月最終目標係.....煮野比我食,幫我調理身體,因為 "聽聞" 如果坐月時,坐得唔好,後生就冇唔覺有咩事......但老左就....

至於 "驚請咗個唔好既"......好難有保証滿意架喎....人地覺得好,你可能唔 like 都有機會.....都係果句....博一博囉.....

唔 like 咪 fire 左佢,錢可以解決問題,唔算係問題喎....咁當然講緊既係有限錢啦.....而且.....你 honey 一個男人,就算佢係一個百分百住家男人都好.....始終佢又要睇住阿B....又唔多唔少要照顧下你.....佢將會辛苦架.....陪月,可以請 4-5 個鐘,幫輕下坐月果個月,之後,理論上你身體應該復原,咁到時阿老公同你都已經從阿阿月身上 "學" 到唔少野啦......考慮得過喎
0811有馮小貓出世,1011有馮小虎面世。呀哈哈哈....

別墅

我都會請陪月同工人...因為沒有人會幫我湊bb

別墅

我四月預產, 都一早請左了, 要請就要快手因為佢地好full, 好的好快無. 我就一定會揀有朋友用過覺得好的, 先至放心呀.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我1月中生, 22W時就請咗陪月喇. 你可以揾家務通, 女青, 循道衞理等機構, 免佣介紹陪月, 但通常經驗比較淺, 多數係D一兩年前先讀完陪月課程嘅. 我最後請咗一間私人agency介紹嘅陪月, 價錢大約貴$1000, 但到時如有不滿, 可以換陪月. 唔想喺度幫人賣廣告, 如有需要, 你可pm我, 俾果間公司資料你睇.

大宅

我唔打算請陪月, 反而想請家務助理
我妹生左請左個陪月, 我媽咪都有搬去阿妹到住, 媽咪就負責做家務, 陪月就煮飯補品, bb食人奶, 又乖唔多喊, 陪月只係幫bb沖涼...媽咪就覺得如果有人煮飯做家務, bb佢自己睇返, 阿妹就休息, 所以我打算請家務助理幫媽咪手

首頁

尾頁

跳至