自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我好耐之前寄左份 CV 出去,當我本身搵二萬,當初好想轉工,所以 expected salary 加幅好少,只填 $23000, 經過幾個月之後終於到 final interview 啦,但我公司剛剛調整左人工,宜家已經係 $24000, 咁你會照直同新公司講,最後傾人工時,會叫返高D嗎? 例如 $27000咁?

男爵府

舊公司加左你人工,你仲會唔會轉工?

子爵府

ttcat 發表於 16-7-28 10:31
我好耐之前寄左份 CV 出去,當我本身搵二萬,當初好想轉工,所以 expected salary 加幅好少,只填 $23000, ...

好睇間新公司有幾想要你
一般轉工既增幅係20%
當然佢鍾意你就咩都比
如果你又唔急轉工既可以搏下
I can be mean as fxck. Sweet as candy, Cold as water. Evil as hell. Or loyal like a soldier. It all depends on you.

子爵府

MCEsc 發表於 16-7-28 10:37
舊公司加左你人工,你仲會唔會轉工?
依然想轉,因為係全公司加入工,並不是只加比我,而且公司氣氛同環境都唔係特別好

公爵府

回覆樓主:

唔會啦
我會想清楚我是否鍾意番低or番新工

伯爵府

我會講,我接受唔到新工既人工仲低過依家呢份,咁轉黎為乜

不過你要心理準備新工果邊會放棄你

男爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章

唔會
臨門加價你系老闆會點諗呢?

是是但但    發表於 16-7-28 12:54
wcpcelia    發表於 16-7-28 11:56
aminafy    發表於 16-7-28 11:07

水晶宮

彈弓手, 一定有問題......, 但又冇話唔可以...., 你要考慮後果...

子爵府

回覆:見工問題 - expected salary

你可以提出,但我估新公司應該俾唔到新果個人工俾你

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我朋友試過, 係加到佢想要既人工,
但入咗去做, annual review就加得$500,
其他同事係5-10%

珊瑚宮

畀面勳章

peggykeung 發表於 16-7-28 11:05
唔會

同意

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆:見工問題 - expected salary

睇吓新公司覺得你值唔值$27,000呢個價囉,好老實講,如果我係新公司老板,我可能會諗,你舊公司加到你$30,000唔通又入我數咩?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

no, 比你係新工司老闆會覺得你玩野

琥珀宮

回覆樓主:

會講

珍珠宮

peggykeung 發表於 16-7-28 11:05
唔會

新工一定唔講, 比人感覺吊高嚟賣~
當真係比到27k你, 入到去同事傳開嘅話,,,,,

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇下你有幾想轉。如果唔賺都要走咪唔講。咁我又覺得返工求財啫,我唔係獅子開大口我有晒supporting,我唔想蝕走啫。
不過有心理準備你加薪後24,新公司會俾24,唔會俾27

大宅

回覆 ttcat 的帖子

我會咁諗

1. 睇下到時有冇proof 證明舊公司真係比緊24000 你
2. 我會同新公司講最近加咗人工,所以如果23000 的話我唔會轉(除非新公司你好想入/ 有前途),但平手過我都ok

平手過都只係比expected 多1000,如果新公司真係好想要你佢唔會介意

伯爵府

比我我會臨場加價(不過可能由加3千到加2千),橫掂你已經有份工係手又加左人工,除非你非走不可,蝕住都要走。
如果唔係我會比埋support 佢睇我最近加左人工。如果佢唔加我人工,我咪再搵過第二份囉。講真每年加得雞碎咁多錢,如果轉工都唔叫高d真係唔知幾時先可以追到通張

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

舊公司都係岩岩review加人工加到24000...
我唔覺得新公司會加多你一次人工去到27000...
但我都會同新公司講返岩岩加人工加到24000, 會希望最少平手走 (即新公司比返24k), 當然會睇下佢肯唔肯比到例如25k...
但唔會要求27k...始終新公司可能會諗: 你岩岩舊公司review加人工, 而家轉工又要再on top加上去?? 好似有D唔合理.....(如果你一早加左人工, 新公司唔知就冇得講...而家講到明係24k都係岩岩先加上去...)

首頁

尾頁

跳至