自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

日本63名年齡介乎15至22歲少女周三(27日)分別入稟全國地方法院,控告政府與兩家藥廠,在得知藥廠生產的子宮頸癌疫苗會出現嚴重副作用下,仍規定全國婦女接種。

受害人與家屬團體走進東京地方法院。(每日新聞) 受害人與家屬團體走進東京地方法院。(每日新聞)
為預防子宮頸癌,厚生勞動省於2010年起推薦,2013年規定女性需接種分別由兩間藥廠,葛蘭素史克(GSK)與默沙東藥廠(MSD)生產的子宮頸癌疫苗。全日本共339萬人接種,大部分都是在學女性。

小六接種疫苗後無法走路須坐輪椅

接種疫苗副作用包括出現全身疼痛,麻痺以至無法正常生活。截至今年4月底,共收到了2945宗出現副作用報告。其中一名就讀高校一年,來自山梨縣的望月瑠菜表示,在小六時接種疫苗後,出現手腳不自主發抖,右腳失去知覺,無法正常走路,從此需依賴輪椅,生活大受影響。另一位來自千葉縣的園田繪里菜說道:「我無法過19歲少女的正常生活,還要被學校說成詐病,希望可透過這次控訴引全國關注。」

全國63名年齡介乎15至22歲少女,於周三分別入稟東京、名古屋、大阪與福岡地方法院。控書指摘疫苗在國外曾引發嚴重致死案例,厚勞省在得知下仍推行全國接種,忽略安全,同時指兩間藥廠均需負責。要求政府藥廠需向每位受害人賠償1500萬日圓(約100萬港元),全額共9.4億日圓。
在提交控告書後團體召開記者會,說明事件。(每日新聞) 在提交控告書後團體召開記者會,說明事件。(每日新聞)

葛蘭素史克表示:「疫苗在臨床實驗上有很高的(子宮頸癌)預防效果,我們確信疫苗有效性高於副作用的風險。」默沙東藥廠表示:「疫苗有科學根據,從保護女性患上子宮頸癌角度上,接種十分重要。」

子宮頸癌在日本是常見癌症之一,每年均有約1萬宗新症,約2700人死亡。2013年4月日本政府曾一度規定全國女性定期接種,但因副作用報告急增,在6月緊急停止,不再鼓勵接種但仍以公費資助。今年3月,亦有12名女性集體入稟控告政府及藥廠,追討賠償。

(每日新聞/朝日新聞/共同社)

funfun759    發表於 16-8-3 16:19

珍珠宮

親子王國15週年勳章

水晶宮

何解會咁架、仲邊有人敢打?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

幸福花 發表於 16-8-1 00:30
何解會咁架、仲邊有人敢打?

有女孩子的媽要考慮下..

我自己冇打, 一來有呢個針都嫁左人..二來又唔係100%
三來姑娘話, 因為新藥, 唔知要唔要補打

伯爵府

回覆樓主:

當年問醫生都唔建議打,話包唔哂病毒種類,副作用係等用家報告,即實驗中,我醫生有錢都唔賺

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

之前有聽過打針呢個動作都有機會引起一些身體內隱性病的爆發
如: 癱瘓, 甚至死亡

之前流感針都有類似的個案
“吉巴氏綜合症”是一種罕見的腦神經失調,會引致癱瘓,甚至呼吸困難有生命危險,美、加和歐盟已分別接獲32宗、8宗和19宗接種新型流感針後出現吉巴氏綜合症的呈報,各地衛生當局都強調未有證據證實個案是由針藥引起。
http://blogcity.me/blog/reply_bl ... 07888&id=222594

寶石宮

JohnKeats 發表於 16-8-1 00:42
當年問醫生都唔建議打,話包唔哂病毒種類,副作用係等用家報告,即實驗中,我醫生有錢都唔賺
...

老實, 打三支成2千幾蚊..有D醫生為左做生意都叫人打啦..

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我打完之後出左一次風"爛"
我唔可以話一定關佢事,但我成世女只係出過個次風"爛",而咁岩就係打完針後
所以我覺得有d關係

水晶宮

寶石宮

ava_va 發表於 16-8-1 00:44
我打完之後出左一次風"爛"
我唔可以話一定關佢事,但我成世女只係出過個次風"爛",而咁岩就係打完針後
所以 ...

有冇問醫生?

我知細個唔知打乜野針, 會發燒

珍珠宮

2024年龍年勳章

但香港唔少女仔都有打呢支針,個人就唔太想俾個女打,因好似做白老鼠咁

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

JohnKeats 發表於 16-8-1 00:42
...
早幾年, 我識的女醫生打哂, 我咪跟住打囉, 防癌嘛, 防得幾隻最頭號殺手的, 都好呀!

男爵府

回覆:接種後不能走路 子宮頸癌疫苗有副作用 FWD

當年一出已經打齊3針

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

回覆:good_pig 的帖子

呢隻疫苗成日都聽講有嚴重副作用,我無打,唔敢搏

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:幸福花 發表於 16-8-1 00:30 何解會

原帖由 good_pig 於 16-08-01 發表
有女孩子的媽要考慮下..

我自己冇打, 一來有呢個針都嫁左人..二來又唔係100%
我都冇打,諗住年紀都唔細,瓜就瓜喇

good_pig    發表於 16-8-1 01:04
總有離別的時候

男爵府

good_pig 發表於 16-8-1 00:24
日本63名年齡介乎15至22歲少女周三(27日)分別入稟全國地方法院,控告政府與兩家藥廠,在得知藥廠生產的子 ...

當年問過家計會醫生,佢答我官方意見要打,但佢個人意見唔建議打,最後我揀咗信醫生。

日月水火    發表於 16-8-1 18:13
tkkmama    發表於 16-8-1 10:50
good_pig    發表於 16-8-1 01:04

子爵府

畀面勳章

good_pig 發表於 16-8-1 00:47
有冇問醫生?

我知細個唔知打乜野針, 會發燒

有,醫生話有機會關事

寶石宮

善宜 發表於 16-8-1 00:53
呢隻疫苗成日都聽講有嚴重副作用,我無打,唔敢搏

其實打算又係要CHECK, 又唔係100%...咁打黎做乜

首頁
12345...6

尾頁

跳至