婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

大宅

回覆樓主:

所以我幾時都話,結左婚要一家一主。
我覺得可以執番自己野,佢既唔好理,例如收衫,佢果d放起廳叫佢自己攪掂。
BB 野佢唔做就冇法啦,因為99又咁on居幫佢,就養成佢老馮咁。比我唔會同佢客氣,叫佢食自己

大宅

Pianistbaby 發表於 16-8-5 00:43
我覺得可以執番自己野,佢既唔好理,例如收衫,佢果d放起廳叫佢自己攪 ...

之前都有幫佢收下..點知有一次我唔得閒收..佢真係就係收自己個件..我個件中掛係到..即刻我以後都識做啦
99係會幫你做..但會係背後講懶到死點點點..
所以我都自己做返..
因為老公覺得一家人無所謂..買埋咪順便買佢份..
點知有一次成家無煮飯..啊嫂佢自己就係買左兩個飯..一份係佢老公一份係佢自己
老公知道後..從此慳返佢個份

侯爵府

好媽媽勳章

小玥小主 發表於 16-8-5 00:21
見到好多關於奶奶既事情..但我都想8下有無jm對啊嫂不滿甚至不和..
我家啊嫂..真係可以用豬黎形容佢..當然一 ...

所有問題都係你媽一手做成,係你媽教到個仔都咁厚面皮!個仔結婚生埋B都打死吾搬走,叫埋老婆搬埋黎迫埋一間屋住!
一屋2主,相見好同住難

luckyQ    發表於 16-8-10 16:22

侯爵府

好媽媽勳章

小玥小主 發表於 16-8-5 00:58
之前都有幫佢收下..點知有一次我唔得閒收..佢真係就係收自己個件..我個件中掛係到..即刻我以後都識做啦
99 ...
物以類聚,厚面皮既人(你啊哥)自然會搵返厚面皮既人做老婆!你啊媽一日縱容佢地,佢地就會繼續厚面皮落去!

所以、我成日同仔女講、結左婚就要搬出父母家庭、去建立自己既家!

大宅

ac321 發表於 16-8-5 01:25
所有問題都係你媽一手做成,係你媽教到個仔都咁厚面皮!個仔結婚生埋B都打死吾搬走,叫埋老婆搬埋黎迫埋一間 ...

其實都係兩仔無出息。要無了期地等公屋!啊哥啊嫂有錢唔捨得搬要等公屋..我家貧窮..努力草錢憎要等公屋!所以逼埋一齊但奶奶覺得一齊住..大家庭=兒孫滿堂..

大宅

ac321 發表於 16-8-5 01:35
物以類聚,厚面皮既人(你啊哥)自然會搵返厚面皮既人做老婆!你啊媽一日縱容佢地,佢地就會繼續厚面皮落去!

所 ...

我老公啊哥..99..不是我媽咪

侯爵府

好媽媽勳章

Sorry,睇漏左,
原來係一屋三主,樓主你同你老公都住埋係同一間屋到!
大家都係結婚後都吾肯搬走自立,還叫埋另一半住埋入去,
結果一定係你睇我吾順眼,我睇你吾順眼!

洋房

99 ...

你都話你唔收佢會收自己果d 我平時唔收 係永遠無人收嫁。。。

侯爵府

好媽媽勳章

小玥小主 發表於 16-8-5 01:54
其實都係兩仔無出息。要無了期地等公屋!啊哥啊嫂有錢唔捨得搬要等公屋..我家貧窮..努力草錢憎 ...
就係因為你奶奶呢D諗法,先教到兩個仔都無出息, 最叻就係痴飲痴食痴父母,連結婚要建立自己既家庭呢個責任都吾想負擔!(得罪了,鬧埋你老公)
對吾住,我以一個小女人既角度,睇吾起呢D無骨氣無承擔既男人!

侯爵府

好媽媽勳章

小玥小主 發表於 16-8-5 01:56
我老公啊哥..99..不是我媽咪

吾好意思,因之前你地既關係我睇吾明,
所以以為你同你啊哥都結左婚但又住埋自己父母屋企!
因為
你老公啊哥個老婆,叫妯娌,,你自己啊哥個老婆,叫啊嫂。

侯爵府

好媽媽勳章

小玥小主 發表於 16-8-5 01:54
其實都係兩仔無出息。要無了期地等公屋!啊哥啊嫂有錢唔捨得搬要等公屋..我家貧窮..努力草錢憎 ...
有機會,就對你老公落藥,希望佢肯搬出自立啦!我係過來人(我都係租屋住),我可以好肯定話你知:
男人吾怕佢窮,但最怕無骨氣無膊頭無承擔,三四十歲人娶左老婆還要靠痴父母過日子!

大宅

回覆:小玥小主 的帖子

無錯,對人好都要睇人地係咪真係當你自己人,定係當你係水魚。蠢過就算,以後精返。

美菲絲    發表於 16-8-5 15:11

大宅

回覆:ac321 的帖子

認同,至憎呢d自以為大家庭,子女係要返黎,你趕佢都唔願走,子女係要唔睬你,同住同枱都會相對無言。

珍珠宮

回覆:離地啊嫂...

係囉~睇見你地咁多口住埋,真心煩!
我最怕煩,番到屋企要靜,做自己野,如果要咁大班人住埋,我真係寧願租屋搬。。。況且住得埋,一定係要包容到彼此嘅缺點,否則遲早開片!你99錯在要住埋一齊,縱容啲仔,無得怨~但係啲仔又真係接受到縮骨喎。。。
我睇樓主你一係就搬,除左呻,無野可以改變。。。
我媽都係自細就教我地幾姊弟,大個左結得婚就即係要獨立自組家庭,一定要自己有樓,一人顧好一頭家就最好!我覺得,有自己嘅家,同老公感情都會好啲!

珍珠宮

樓主,我唔知你系甚麼原因搬去同99住,但是,如果婚前已經知要同99住,比我就只拍拖,不結婚,冇能力搬走嘅男人,嫁黎做乜呀!

美菲絲    發表於 16-8-5 15:12

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

ac321 發表於 16-8-5 02:28
吾好意思,因之前你地既關係我睇吾明,
所以以為你同你啊哥都結左婚但又住埋自己父母屋企!
因為
唔怪得 總覺得一路睇一路唔多對路

伯爵府

99 ...
一齊住我都會好似你地咁始終一家人,但佢做得出,我都會一樣lor,以後各顧各

wcpcelia    發表於 16-8-12 15:45
美菲絲    發表於 16-8-5 15:13

珍珠宮

引用:所以我幾時都話,結左婚要一家一主。我覺得

原帖由 Pianistbaby 於 16-08-05 發表
我覺得可以執番自己野,佢既唔好理,例如收衫,佢果d放起廳叫佢自己攪 ...
D99有時見個孫係仔!咩都肯做!

珍珠宮

引用:樓主,我唔知你系甚麼原因搬去同99住,但是

原帖由 anna59 於 16-08-05 發表
樓主,我唔知你系甚麼原因搬去同99住,但是,如果婚前已經知要同99住,比我就只拍拖,不結婚,冇能力搬走嘅 ...
Agree

首頁

尾頁

跳至