自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

公爵府

好多孝順子女願意帶父母長老去旅行,希望佢地行得走得之時嘆下世界;長老當初亦樂意一起去;有些人跟團,但怕起身太早或轉酒店密,有些人寧願自由行,盡量揾些地點好靚酒店,自駕或的士出入。

但好多時去到當地一肚氣,以下是真實例子,本人亦經歷過

1)老人家係百彈齋主- 通常發生係新抱身上,新抱好有心機安排行程,亦問過老人家意見,但到步後成個trip, 老人家百彈齋主上身,左彈右彈,搞串成個trip.

2) 老人家嬌生慣養,盡量安排個trip輕鬆舒適,比多D錢搭的士出入,但老人家行半粒至四十五分鐘都唔肯 (但平時落公園散步運動無問題);最好食完lunch返酒店休息到夜晚食飯,咁當初唔好應(emoji)話去。

3)控制狂 - 新抱出錢同6299旅行,去到食肆,62就算唔駛出$,都極力阻止新抱叫足夠食物,結果全家人半飽返酒店,未瞓已見肚餓,瞓到半夜餓醒左。

公爵府

同老人家去旅行可能好大壓力-純呻,不喜勿插

好多孝順子女願意帶父母長老去旅行,希望佢地行得走得之時嘆下世界;長老當初亦樂意一起去;有些人跟團,但怕起身太早或轉酒店密,有些人寧願自由行,盡量揾些地點好靚酒店,自駕或的士出入。

但好多時去到當地一肚氣,以下是真實例子,本人亦經歷過

1)老人家係百彈齋主- 通常發生係新抱身上,新抱好有心機安排行程,亦問過老人家意見,但到步後成個trip, 老人家百彈齋主上身,左彈右彈,搞串成個trip.

2) 老人家嬌生慣養,盡量安排個trip輕鬆舒適,比多D錢搭的士出入,但老人家行半粒至四十五分鐘都唔肯 (但平時落公園散步運動無問題);最好食完lunch返酒店休息到夜晚食飯,咁當初唔好應(emoji)話去。

3)控制狂 - 新抱出錢同6299旅行,去到食肆,62就算唔駛出$,都極力阻止新抱叫足夠食物,結果全家人半飽返酒店,未瞓已見肚餓,瞓到半夜餓醒左。

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

諗住一齊玩孝順吓開心吓,如果照你咁講,我唔會有下次囉!話我不孝都唔會做晒啲嘢後,冇人唔該不特只,仲要百彈齋主,你老公之後點呀?

公爵府

4)任性- 臨去前千叮萬囑小心身子,食嘢要小心,有老人家唔聽人講,臨出發一天明知盒鮮奶過期照飲,去到當地結果又發燒又作嘔,差D cancel 成個trip; 有一次臨出trip 一晚兩老打麻將至半夜一點,離去時落大雨,有無傘,有人為左慳三、四十元寧願係街淋雨等小巴,的士駛過都唔接,結果一人第朝早發燒,勸佢睇醫生食藥好彩出發前退燒。

有時盡孝心帶老人家旅行,吃力不討好

男爵府

跟團

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

引用:跟團

原帖由 zoe_fung 於 16-08-30 發表
跟團
跟團x2

男爵府

OKC 發表於 16-8-30 22:50

4)任性- 臨去前千叮萬囑小心身子,食嘢要小心,有老人家唔聽人講,臨出發一天明知盒鮮奶過期照飲,去 ...

無下次,所以話老人家都要自己惜福!

abirdma    發表於 16-8-31 08:21
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

侯爵府

吃力不討好

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

跟團 X3 或者出錢佢地自己自由行.

子爵府

聽到都煩

伯爵府

回覆樓主:

老人家,一定跟團,仲有最好返大陸,最多去台灣好啦

男爵府

哈,我經歷過一次,10年前台灣跟團.三大長老加我妹兩公婆。 車程耐吾得,行街吾得,行得耐吾得,動物園,景點又話悶, 夜市又話多人。老爺仲無Lala 自己走左吾知去邊。
個次之後怕左。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

只係99+新抱呢個組合已經知會不歡而散

Gogojuly    發表於 16-8-31 19:12
Monique2007    發表於 16-8-31 16:51
nieualma    發表於 16-8-31 15:27
日月水火    發表於 16-8-31 14:49
是是但但    發表於 16-8-31 11:50
pi0219    發表於 16-8-31 09:08
wcpcelia    發表於 16-8-31 08:35
good_pig    發表於 16-8-31 00:04

男爵府

回覆樓主:

試過我同老公帶住老爺奶奶叔叔嬸嬸長線自駕遊,連我老公都話無下次

同長輩跟團好D

伯爵府

甘我算好彩,3大長老(阿媽,阿姨,奶奶)同我哋一家去過台灣,大陸,澳門,新加坡,吉隆坡,全部行程都係我和老公安排,好多時都會去科學館,動物園和玩機動遊戲,另都會安排一些景點和購物比佢哋,因為我哋自由行,所以盡量行一陣就休息一陣,暫時都好enjoy。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

同男家長老去過一次,不至於百彈,但呢度又話唔想去,嗰度又話無興趣,日日喺酒店附近飲茶行商場,仲話想去街市買餸返去煮飯,同佢哋去過一次怕怕

男爵府

happybebebe 發表於 16-8-30 23:08
只係99+新抱呢個組合已經知會不歡而散

我99想一齊去旅行,但我好唔願。想叫老公自己同佢去就算,但老公又成日想拖埋我去

日月水火    發表於 16-8-31 14:55

大宅

回覆樓主:

老人家唔駛訓咁多,六點起身,佢就預你最遲七點落去食早餐,奈何……要後生嘅連續幾日六點起身,真是…………

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

係同一位長者?

珍珠宮

點解好似出左2個post 都講呢個

首頁
12345...15

尾頁

跳至