自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我男友被公司女同事告性騷擾
問題1,我應唔應該信佢呢
2佢話佢比人屈,可能個女人驚比人炒,會咁既咩
3公司人士部係咪會查。佢話双方都冇証據。結果會點,係咪2個只能活1個呢?
>>>有冇人有經驗可以答下我

男爵府

佢份人係點,你應該清楚過大家喎,你想大家答有定無?

公爵府

rc118 發表於 16-9-1 00:12

不如講吓事發經過先啦

琥珀宮

畀面勳章

你信唔信佢問我地?
佢為人係點你應該清楚d啩,不如講下發生過咩事先咩

水晶宮

性騷擾?? 內容係點先...可能講兩句咸濕野都會比人告性騷擾架喎...

侯爵府

好媽媽勳章

係咪講錯野

珍珠宮

回覆樓主:

無背景… 就咁講,我會信女人多過男人。
因為大家女人,怕事的多過搞事的,特別是性騷擾,非禮之類的case。
男人口賤賤,最簡單的,講下女同事身材也可是性騷擾了, 若有講過,就不是被屈啦。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

別墅

貓頭雀 發表於 16-9-1 10:04
因為大家女人,怕事的多過搞事的,特別是性騷擾,非禮之類的case。 ...

但個女人係被丙完,驚比人炒而屈上司性騷擾,個男人如果係無辜,可以點做?

禁止訪問

回覆:rc118 的帖子

珍珠宮

咩人都唔信,如果真係告佢,上庭等官判,睇口供,呢啲我就信。
太多風化新聞係個男人等到被拉果刻,身邊人先至知被蒙在鼓裡

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我男友被公司女同事告性騷擾問題1,我應唔應

原帖由 rc118 於 16-09-01 發表
叫個女同事報警, 就知邊個講大話, 使乜估估吓 ❣

wcpcelia    發表於 16-9-3 17:48

大宅

咁只有當時人先知

別墅

貓頭雀 發表於 16-9-1 10:04
因為大家女人,怕事的多過搞事的,特別是性騷擾,非禮之類的case。 ...

但個女人係被丙完,驚比人炒而屈上司性騷擾,個男人如果係無辜,可以點做?心

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

有其他同事唔屈只係屈佢
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

大宅

報警先
等差佬去搞清楚究竟邊個屈邊個. 用科學鑑證去查.
牛鬼蛇神邊個是人邊個是鬼即現形!
如果吳係你有你講佢有佢講, 沒完沒了 .

大宅

rc118 發表於 16-9-1 19:01
但個女人係被丙完,驚比人炒而屈上司性騷擾,個男人如果係無辜,可以點做?
...

給妳一點法律背景 (節錄自網上)

要構成性騷擾,需要証明以下兩點:

(1) 有關行為是「不受歡迎」的,

2) 該行為涉及性意識及性要求。

由於同一個行為對不同受者會有不同的反應,例如:有些人認為被人讚美身材或求愛是很高興及享受的,有些人卻感到不快及受辱。因此何謂「不受歡迎」的行為也沒有清晰的範圍,主要視乎受者的感覺。而單純的示愛及不斷邀約對方,甚至遭到拒絕仍繼續糾纏,可以構成「騷擾」行為;但若當中並沒有涉及性暗示或與性有關的言語或行為,也不一定算是性騷擾

因此甚麼行為構成性騷擾會視乎以下的因素:

行為的持續性受者與對方的關係對方的性別 /特徵當時的環境受者認為對方的動機等。

雖然很難有確切的範圍和定義去介定何謂性騷擾,但有一點可以肯定的,所以只要在那一次,受者是不喜歡、不想要那些帶有性意識的接近,便可以說是性騷擾。

《性別歧視條例》 條2䆁義:

[5] 就本條例而言,任何人(不論如何描述其身分)─

(a) 如─

(i) 對一名女性提出不受歡迎的性要求,或提出不受歡迎的獲取性方面的好處的要求;或

(ii) 就一名女性作出其他不受歡迎並涉及性的行徑,而在有關情況下,一名合理的人在顧及所有情況後,應會預期該女性會感到受冒犯、侮辱或威嚇;或

(b) 如自行或聯同其他人作出涉及性的行徑,而該行徑造成對該名女性屬有敵意或具威嚇性的環境, 該人即屬對該女性作出性騷擾。

[7] 在第(5)款中─涉及性的行徑 (conduct of a sexual nature) 包括對一名女性或在其在場時作出涉及性的陳述不論該陳述是以口頭或書面作出

以上引文紅字係keywords,即係構成「性騷擾」嘅重要元素,如果有更多疑問應諮詢律師意見。

伯爵府

公司有個男同事投訴另一男同事性騷擾佢
最後定案為誤會, 2仲做緊

珍珠宮

畀面勳章

rc118 發表於 16-9-1 19:01
...

被性騷擾一樣可以炒......

呢個推論好流.....

上司下屬關係......sorry,我信個女仔......

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁男方咁實牙實齒話冇,咪報警囉

別墅

Purple_0322 發表於 16-9-1 20:25
咁男方咁實牙實齒話冇,咪報警囉

如果佢有做過,後果會點?

首頁

尾頁

跳至