跳至

首頁

尾頁

別墅

就快去個邊,想睇下有無媽媽住個邊

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

到!(我只係會員,唔係媽媽)

你幾時到呀?
你今日backup左未?

別墅

應該九月尾不過有機會改十月尾
係咪到時會好凍?
我都未搞租樓野

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

10月尾日間溫度約攝氏10零度。最凍最多雪係一二月。

大宅

引用:10月尾日間溫度約攝氏10零度。最凍最多雪係

原帖由 眼訓 於 16-09-08 發表
10月尾日間溫度約攝氏10零度。最凍最多雪係一二月。
想問下12月的天氣又如何?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

aaabbyyy 發表於 16-9-12 23:12
想問下12月的天氣又如何?
10度以下,年尾可能有白色聖誕。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

新開張左一年多既Boston Public Market唔知大家有冇去?
係正Haymarket地鐵站上蓋。樓上停車場$1/hr, max 3hrs with validation。
https://bostonpublicmarket.org/

想介紹吓入面賣魚嗰檔。因為吞拿魚拖羅實在太正。
$36一磅,係一磅!出面食閒閒地$8一啖。
兩個人食買1/4磅起1/2磅止。中腹大腹擺埋一齊同一個價賣。
係返到屋企要自己清吓d肥肉同去吓根囉。如果你買到舊冇乜根既就咁切開一片片就得啦。
不過吞拿魚時節好似去到冬天尾?過左就明年6-7月先再有。

d三文魚腹又係好肥美。我嫌太肥但c6大愛。我自己食就買細細舊filet算。
老闆話d三文魚係Maine養。
要自己去皮囉,不過唔難既。

帶子做刺身勁掂。。。

最近有新鮮三文魚頭賣,$2個,有時夾埋collar位賣,勁抵!
之前有cod魚頭賣,$5個,勁好肉,不過呢排唔見有。
每個月第一個星期日係$1 oyster。佢開埋俾你食,不過你要企係度食囉。
平時好似$1.5 each?

另外有檔蜜糖,有溝左local花粉既local蜜糖賣。如果有鼻敏感可以試吓幫唔幫到。

男爵府

回覆 眼訓 的帖子

thank you, let me check it out some time next week :)

別墅

眼訓 發表於 16-10-4 10:21
新開張左一年多既Boston Public Market唔知大家有冇去?
係正Haymarket地鐵站上蓋。樓上停車場$1/hr, max 3 ...

好正咁喎!
我到左Boston 喇,仲有咩地方好去?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 BossCatCat 的帖子

如果唔見擺出來,可以問佢,可能係入面雪櫃未拎出來。如果賣晒,不要灰心,10次有起碼7次見有賣(拖羅)。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 lammankei 的帖子

你問題空泛左小小喎。。。秋天。。。去摘蘋果,搵巫婆?

我自己都係得閒睇吓雜誌,睇吓來緊個月有咩玩就去。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

10 things to do in Boston this weekend

有車既可以去一年一度cranberry harvest party
http://www.bostonmagazine.com/ar ... t-celebration-2016/

Salem就過左columbus day先好去,有halloween氣氛d。不過就唔好渣車去啦,有d難搵位。。。

大宅

請問boston好住嗎? 治安如何? 而家 FL 打風, 對妳地有無影響?

伯爵府

好媽媽勳章

三伏 發表於 16-10-7 14:21
請問boston好住嗎? 治安如何? 而家 FL 打風, 對妳地有無影響?

一個北,一個南,點會有影響?美國好大㗎,飛機都要3-4小时啦。

別墅

眼訓 發表於 16-10-7 11:05
10 things to do in Boston this weekend

有車既可以去一年一度cranberry harvest party

多謝介紹
我仲係度摸熟緊附近

別墅

今日去左Cranberry Harvest Celebration
好有氣氛,好開心

眼訓    發表於 16-10-11 08:56

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

發post後一連3次去買餸都唔見有拖羅賣。。。。。。
我今日問店員發生咩事。佢話一來bluefin tuna catching有限制,所以有都送晒去日本。 二來d魚開始migrate,會越來越少。 三來,有擺出來都好快被人掃晒喎。。。不過咁,如果有心買既可以打電話去訂。

我真係冇呃你,7月後我地個個禮拜都買舊拖羅返屋企食。
唯有小食多滋味啦。

別墅

眼訓 發表於 16-10-13 08:57
發post後一連3次去買餸都唔見有拖羅賣。。。。。。
我今日問店員發生咩事。佢話一來bluefin tuna catching ...

上個星期去左買拖羅,超好食!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

lammankei 發表於 16-10-19 08:24
上個星期去左買拖羅,超好食!
我今晚都買左。

溫馨提示,你買左實用既雪鞋未呀?未既,慢慢睇啱就好買啦。
落第一次大雪前後,啱心水既未必有碼,之後就買少見少架啦。

別墅

眼訓 發表於 16-10-19 09:47
我今晚都買左。

溫馨提示,你買左實用既雪鞋未呀?未既,慢慢睇啱就好買啦。

未買
有無咩牌子推介?
呢幾日天氣好熱
幻想唔到落雪會點

首頁

尾頁

跳至