論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我呀媽有時會上黎睇下個孫,佢見我分配飯餸俾工人話我克薄! 我次次都分成碟俾工人,有半碟係飯半碟係餸,一定有菜有肉,唔細碟架,半碟飯份量等如一碗飯,佢都話我克薄! 佢本來都已經成日買可樂呀雪條呀俾工人,而家仲要開埋口話我俾得少,工人食食下我呀媽都要入佢房再加俾佢,連個工人自己都話飽都照加

仲要一上黎就咩都做晒,工人可以喺房hea足一個下午。而家工人越黎越唔聽我話,下下用婆婆話乜乜乜黎大我! 好煩!

象牙宮

自家人,指手劃腳, 口徑不一致。對实行菅理是一种困難。

學校飯堂國外, 宿舍飯堂 國內, 5星級酒店廚房工友, 快餐連鎖店:大家樂, 大快富, 美心, etc......... 員工的膳食都是配給制。。

我去公司在內地厂,食堂的餐,也是配給的。有問題么? 

**
媽呢方面見識少D:她並不知。教育什么是菅理,实行制度的推行之障礙是什么?可以在圖書在借書來看。(菅理學)
365日對住工人, 最明白工人也是你。而非几小時看工人表現,就下結論者。
對不?

叫媽多來家,當上班一來就8—12小時再說。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

回覆樓主:

你試下叫工人煮完飯自己夾起佢要食的份量, 工人食幾多自己決定, 伯母就冇得話你刻薄。如果工人食得貪心, 伯母仲可以睇到工人真面目。

公爵府

回覆:呀媽話我克薄工人!

我係夾一碟餸,加白飯任裝,唔會分配白飯嘅分量

公爵府

我工人越做越肥,個個都話我對工人好好

子爵府

老人家對工人好其實唔係壞事,總好過佢日日挑剔工人有排煩,我媽成日話我對工人太好,佢自己對工人總是呼呼喝喝,斤斤計較,姐姐其實好好我不知幾想我媽對姐姐好少少。

子爵府

我呀媽都係

係要扮哂好人咁
但佢又唔係係度住
佢又唔係姐姐老闆

男爵府

畀面勳章

我媽對我工人都好好,新年比大封利事佢,但我冇囉(emoji)

複式洋房

Dollmoma 發表於 16-9-16 04:17
話說我呀媽有時會上黎睇下個孫,佢見我分配飯餸俾工人話我克薄! 我次次都分成碟俾工人,有半碟係飯半碟係餸 ...

我以前有位工主都係口甘懶, 唔夠3個月就比我叮走口左。。。婆婆過口黎佢就最開心。。。可以休息。。。話口左數十次都耳邊風。。。我咪送佢回家算。。。

別墅

最關心BB問題熱投勳章

我媽又係對工人超好
我要返工管唔到咁多

我工人每日淨係吸塵同拖地
夜晚食完飯洗碗之外

我媽日日帶住佢出街 叫成個餐比佢食
講緊一個lunch都40-50蚊

夜晚我返到黎 叫工人平時洗下廁所 抹下window
我媽實答嘴 話全日去左行街 姐姐要拎野好攰

但咁岩我次次開cam都見到姐姐坐係梳化睇電視最後都係算 由得我媽點教

子爵府

回覆 Dollmoma 的帖子

我媽又係咁, 煩到抽筋. 又係話我比得少.. 其實姐姐就係食咁少, 你比多D佢都食唔晒.
所以有時就比姐姐自己夾好, 佢自己夾份量, 就無得話我唔比佢食.

我媽又多口, 我好擔心我媽會係新工人面前話個舊工人點點點, (因新工人識聽中文但唔識講), 我媽永遠唔理人感受係咁講.

所以我為免新工人姐姐聽到舊工人的野, 最後我好婉轉話比我媽聽唔想我媽辛苦, 唔洗上我屋企, 實情費鬼事佢上來成日比意見. 攞亂我屋企運作.

大宅

我係夾一碟餸,加白飯任裝

大宅

話說我呀媽有時會上黎睇下個孫,佢見我分配飯餸俾工人話我克薄! 我次次都分成碟俾工人,有半碟係飯半碟係餸 ...
好似你先係master!!!
你應該同媽咪溝通一下..佢咁樣做會令到工人唔尊重你...
同埋.....佢係來打工,,唔好諗住當佢係一家人...好錯的~
好彩我媽同我行徑一致.....一齊鬧工人就有~

禁止訪問

別墅

老人家覺得對D工人好,工人就會對D孫好,佢地驚工人對小朋友唔好。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我發覺佢地果一輩好多都話我地克薄工人

大宅

我已經係雞比都一餐俾2隻佢,仲有菜。都好豐富啦! 唔可以俾佢任攞任裝,因為我點知佢邊隻餸啱口味會食多d少d?! 條友唔食隔夜餸,煮多左咪要我自己第二日食番? 唔可以咁囉

水晶宮

回覆樓主:

如果工人有d送係特別鐘意食, 你叫佢煮多d, 總之要夠一家人食, 而唔係工人夾起之後令到全家冇啖好食。

工人始終係大人, 你幇佢畢起d飯送, 佢食唔晒就浪費, 唔夠食又唔知点同你講。所以叫工人煮好飯之後在你睇住的情況下佢自己夾起要食的份量, 夾幾多食幾多, 係較為理想

大宅

飯都分埋就好奇怪
做快餐店咩

不過要工人知道
邊個先係話事

如果答我婆婆話XXX
我一定捉佢入房
開佢波

大宅

引用:飯都分埋就好奇怪做快餐店咩不過要工人知道

原帖由 正義聯盟 於 16-09-23 發表
飯都分埋就好奇怪
做快餐店咩
有幾奇怪? 如果佢攞多左老公會唔夠食,但煮多d淨左隔夜工人自己又唔肯食番! 所以咪要分配囉

首頁

尾頁

跳至