親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

食得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

台中(清境、日月潭、台中)親子五天遊

18-22/9/2016 一家四口, 一個四歲一個14個月BB.

Day 1 香港(HK Express)飛台中機場,包車上清境,七彩屋午餐,清境農場,伊拿谷晚餐,住黃慶果園

Day 2 好雞婆香草烤雞,清境商圈(星巴克廣場),包車去日月潭,游湖,明月湖晚餐,住伊達邵原宿旅店

Day 3 早上行步道,然後包車一日遊:去孔雀園,親手窯,路經一福堂買手信,到車埕遊玩,午餐在木茶房,回台中彩虹眷村,一中夜市,住熊愛哈拉親子堡

Day 4 早上在民宿玩,的士到梧棲漁港,鰲峰山山頂及公園,高美濕地,風車大道,逢甲夜市,住熊愛哈拉親子堡

Day 5 早上在民宿玩,紙箱王大坑總店,太陽餅博物館,洪瑞珍三文治,宮原眼科,台中機場回港

其他事項:

1.
一落機在機場買電話咭,NT300五天無限上網,我覺得幾好用,電話分鐘剛剛夠用.自己無帶iphone個叉仔換sim cardcounter借個萬字夾我用.

2.
本身帶左幾千蚊台幣,其他都在當地按ATM拿錢, 機場和台中的便利店裡面也有,好方便,rate4.03-4.08

3.
日月潭船票好多民宿都有得賣,另外上網也有,千萬不要用NT300原價買那麼笨。我問過我住的民宿、睇過台灣的團購網和淘寶,本身台灣團購網最平,但我買唔到,結果淘寶了都是差不多價錢,成功用到。

4.
去清境記得帶外套.

5.
黃慶果園的接送時間至晚上九點,如果出街食飯而餐廳沒有接送請你自己留意時間。伊拿谷是有接送的。

6.
多謝JM介紹,包車司機好好人,價錢是我問過至少5-6個中最平的,一黎就送我們一袋百香果,沿途也介紹景色和傾下計,很不錯。

台中包車司機
朱先生 +886 972346613
跟他説梁太太介紹的

很想慢慢再跟大家談一下當中的細節,有問題也隨便發問.

大宅

回覆 JR08 的帖子

請問可否pm我包車的資料和contact?謝謝!

大宅

JR08 發表於 16-9-27 17:43
18-22/9/2016 一家四口, 一個四歲一個14個BB.
Day 1 香港(HK Express) ...

可以介紹司機資料比我嗎?

大宅

食得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

已回覆兩位.
我想補充一下,我其實前後用過兩位司機.
因為原本在台中市內計劃係不用包車,就咁自己坐的士就OK. 不過司機叔叔好好咁介紹左佢既朋友比我. 就係本身在台中駕的士的. 所以去梧棲那程就幫襯佢朋友. 呢程佢應該收平左我. 不是跳錶. 而最後一日原本去機場那程是約左包車司機. 不過因為佢媽媽突然入左醫院所以就叫左呢個朋友黎車我地. 佢朋友都好好的.

所以如果有需要在台中市內坐的士. 又唔想比人騙(我聽聞有些小黃會兜路)也可以CALL這個台中司機..第一次見面佢都有請我地食野呢!

大宅

可以PM司機資料比我嗎?

子爵府

18-22/9/2016 一家四口, 一個四歲一個14個BB.

請問Jm 台中5天要搬酒店嗎?
Thanks for sharing

別墅

回覆樓主:

可以pm司機資料嗎?謝謝!

大宅

回覆 Mann888 的帖子

我台中只住了兩晚. 沒有搬. 其餘在清境和日月潭各住了一晚.
清境的黃慶果園應該不用我多介紹.

日月潭的原宿旅店都OK. 我在攜程訂. 只是港幣五百幾蚊...我訂雙人房. 可以免費有BB床. 而且張床應該都有6呎..所以我其實四個訓上去都OK. 原本訂雙人房只有兩份早餐. 好正常呀...咁我諗住自己另外食包..但落到去食早餐(有兩塊包可做多士另加蛋餅)時..叔叔見我地幾個人...主動問我要唔要多塊包比阿女..好好人呢!間房都乾淨.仲叫望到少少湖景, 行出碼頭都好近..仲有個小露台(雖然有昆蟲出現所以我地無享用過) 呢個價錢叫相當抵啦!

至於台中住的熊愛哈拉親子堡都好好呀!親子民宿. 一楝三層包哂但價錢好抵,床是有滑梯的...二層仲有千秋同不同造型的衫比你試,阿女好開心可以扮ELSA啦!三層都有不同的玩具,美中不足係沒有電梯...要上上落落麻煩D....房間的冷氣比較唔係好夠..同最慘係比我見到有小強!細的...但都扣好多分....一共有兩張雙人床同兩張單人床..如果多人的家庭來住就好抵了!

男爵府

陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都想要司機資料.. .thanks

子爵府

JR08 發表於 16-9-28 13:07

我台中只住了兩晚. 沒有搬. 其餘在清境和日月潭各住了一晚.

非常感謝Jm 詳細解答
我未去過台中想計劃去

大宅

如果淨係台中其實未必玩到五日...通常都會連其他地方一齊玩..

大宅

已全部PM

子爵府

JR08 發表於 16-9-28 13:31

如果淨係台中其實未必玩到五日...通常都會連其他地方一齊玩.. ...

甘還去那裡好玩?不太想轉洒店!

大宅

Mann888 發表於 16-9-28 13:33
甘還去那裡好玩?不太想轉洒店!
一係就玩埋清境...清境住兩日. 然後轉一次酒店去台中.住兩日.
如果淨係住台中就好HEA咁玩LOR.. 可以去集集, 車埕玩一天, 梧棲漁港+高美大半天, 市中心行街、去下公園又一日....科博館都好似玩到一日..不過我無去...

你有冇小朋友一齊?有既話住間親子民宿其實在民宿都可以SPEND好多時間...

子爵府

JR08 發表於 16-9-28 16:02
一係就玩埋清境...清境住兩日. 然後轉一次酒店去台中.住兩日.
如果淨係住台中就好HEA咁玩LOR.. 可以去集集, ...

晤該哂你呀Jm

複式洋房

回覆樓主:

我都想要包車資料,唔該樓主!!

大宅

想要包車資料唔,thx

大宅

all replied

大宅

我想要包車資料, 唔該樓主pm, thanks

複式洋房

可以pm司機資料嗎

首頁
12345...7

尾頁

跳至