自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

畀面勳章

如題,家中仲有一個bb。同大b。暫時佢地未有,有咩方法除頭蚤?
唉…唔知點解有,唔知關唔關洗頭水事,定關新工人事……
好驚野開哂。
家居清潔到又可以點做?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

新工人?

珍珠宮

藍莓綠茶 發表於 16-10-18 13:01
如題,家中仲有一個bb。同大b。暫時佢地未有,有咩方法除頭蚤?
唉…唔知點解有,唔知關唔關洗頭水事,定 ...

把女女的全床拿去洗, 熱水和消毒水浸洗。

患者去睇醫生,有藥水洗頭, 用密齒梳把蟲蛋梳走。

她用過的用品,如梳,帽etc 全要熱水+消毒。 pillow 可能也有了, 看看要不要換。

要快! 馬上做啦!! 好快惹開的。

wcpcelia    發表於 16-10-18 13:58
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

伯爵府

畀面勳章

貓頭雀 發表於 16-10-18 13:10
把女女的全床拿去洗, 熱水和消毒水浸洗。

患者去睇醫生,有藥水洗頭, 用密齒梳把蟲蛋梳走。

男爵府

係藥房買支樟腦油,搽係頭上面,焗佢一段時間,但唔記得要重覆整幾多次,之後就會殺死D頭蝨。

珍珠宮

梳化抹下吧,特別是枕住頭果個位。
其實所有梳都一併拿去浸熱水和消毒,因女女把梳可能已惹左去其他梳度…
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)

珍珠宮

貓頭雀 發表於 16-10-18 13:12
梳化抹下吧,特別是枕住頭果個位。
其實所有梳都一併拿去浸熱水和消毒,因女女把梳可能已惹左去其他梳度… ...

床上毛公仔都不要放過,都要浸洗。
唉,替你辛苦…… 好多野做呀,又落雨又洗野。
加油!!!!!

侯爵府

BK Milk勳章

治理方法

如懷疑患上頭蝨,應盡快求醫。
按照醫生的處方,使用藥性塗劑或洗頭水以殺滅頭蝨。
患者應使用密齒梳子清除頭蝨卵。請小心處理頭蝨卵。
髮刷、梳子、帽子及被服等個人物品,應用熱水及清潔劑徹底清洗。
應檢查患者的家庭成員及與患者有親密接觸的人士,以確定是否患上頭蝨,及按需要接受治療。
預防方法

避免與患者有親密接觸,尤其頭部與頭部的接觸。
不應共用梳子、帽子、頭飾、毛巾和枕頭等個人物品。
保持個人衞生,經常徹底清潔頭髮和清洗被服及衣物。
經常檢查頭髮,以確定是否患上頭蝨。
有褲著啦~~~

珍珠宮

減齡達人勳章

我以為頭蚤已經在香港絶跡

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

100% 新工人帶返黎, 快D你摷埋佢床舖底有冇木蝨
主 賜 平 安

子爵府

你係㸃發現你個女有頭蝨呢?

男爵府

似係新工人喎 床鋪要掀起看看有冇蝨匿埋 有可能要搵滅蟲公司搞

伯爵府

野原美冴 發表於 16-10-18 13:15
我以為頭蚤已經在香港絶跡

我都係,又提醒我要注意個頭,唔好試帽,唔好同其他人個頭咁貼

大宅

ecling 發表於 16-10-18 13:17
100% 新工人帶返黎, 快D你摷埋佢床舖底有冇木蝨
絕對同意, 我的工人姐姐, 說agency的印尼學校及所有宿舍, 絕大部份很DIRTY, 木蝨及頭蝨都很多.

珍珠宮

回覆樓主:

你有BB在家,有無遊戲膠地顫? 如果,也消毒抹下,怕大小朋友一齊在地顫碌,會惹到…

子爵府

回覆樓主:

記得一定要清埋個發源地——姐姐

禁止訪問

開心吸收勳章

伯爵府

畀面勳章

Rhapsody2 發表於 16-10-18 13:22
你係㸃發現你個女有頭蝨呢?

工人同佢梳頭發現講我想

伯爵府

畀面勳章

梁太2010 發表於 16-10-18 13:39
應該是新工人帶返黎, 她們喜歡放假在天橋睡

新工人來港第日我接走左佢,之前個晚佢係佢阿姨僱主家睡(個僱主好人)。
入屋前同左佢去洗衣店洗哂所有衫。行李入屋前已經大消毒左。
同埋來左成個月。而家先有。
2個女一齊睡。得1個有。我們懷疑學校野返來

伯爵府

畀面勳章

貓頭雀 發表於 16-10-18 13:27
你有BB在家,有無遊戲膠地顫? 如果,也消毒抹下,怕大小朋友一齊在地顫碌,會惹到…
...

Bb剛出世未足月,係我們主人房睡。而家唔比bb出廳。。。。。唉…

首頁
12345...7

尾頁

跳至