婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇媽咪做過傳統切除痔瘡手術 可以分享下?係未會好痛?做完几耐先可以好耐?因為我既痔瘡都好嚴重 好大粒 要做手術 但本人真係好驚痛😣😣

別墅

amy061900 發表於 16-11-12 20:24
有冇媽咪做過傳統切除痔瘡手術 可以分享下?係未會好痛?做完几耐先可以好耐?因為我既痔瘡都好嚴重 好大粒 ...

我都想知...
聽講傳統手術要留院幾日?

Push

複式洋房

回覆 Dororo_thy 的帖子

應該係二日一夜

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

amy061900 發表於 16-11-13 17:28
回覆 Dororo_thy 的帖子

應該係二日一夜
宜家即日走得啦!仲可以照埋腸。

複式洋房

回覆 honeyBB 的帖子

做傳統果個都係即日走得架?

別墅

amy061900 發表於 16-11-16 22:40
回覆 honeyBB 的帖子

做傳統果個都係即日走得架?

係呀, 我下午2:00做照腸加傳統手術,當日6點幾就走得架啦。

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

請問在邊做和邊位醫生做,你做完現在情況如何,上厠所順利嗎,我都想做,是第三次返發,所以有點擔心手術會有後遺症(emoji)

複式洋房

回覆 moonsay2001 的帖子

我都想知丫 可唔可分享下你係邊個e生幫你做架?當日做完感覺如何丫?同埋做傳統會唔會好痛?要痛多久才康復?上廁所順利嗎?謝謝:)

禁止訪問

複式洋房

回覆 tomlee1234 的帖子

想問下做完效果點丫?要几耐先可以康復?

別墅

Adayung 發表於 16-11-17 08:03
請問在邊做和邊位醫生做,你做完現在情況如何,上厠所順利嗎,我都想做,是第三次返發,所以有點擔心手術會 ...

我睇香港專科-林子倩醫生, 我10月7號做完照腸同傳統,割左三位外痔,做既時候全身麻醉,醒既時候已經攪掂哂, 走既時候其實冇咩特別感覺, 仲係樓下食埋個pokka cafe 先返屋企,第二日都係痾血水, 吾係太痛,第三日有軟便,去既時候有的痕,再隔多一日有的痛, 但冇上網講到好痛咁,痛係可以接受既, 比嚴重既痔疮痛輕的,頭幾日一去完就搵花灑淋佢, 本來以為好痛,其實又吾痛,跟住再浸盤五至十分鐘。有的脹住既感覺。得閒就去沖下浸下。。跟住再用佢比果支局部麻醉啫喱搽出面同入面。

病假寫左十日, 但我工作好忙,所以第五日開始返下午, 第七日返全日。但其實都怕返工去大冇得沖水清潔, 但原來用濕紙巾好方便好乾淨,因為痔疮冇左吾難清理。

藥方面, 有兩個星期止痛藥,消炎藥,止血藥,胃藥, 局部麻醉啫喱,高纖橙粉。。

醫生其實有講會痛一個月, 而且佢話初時去大都會有血叫我買厚的既M巾, 幸运地, 整個過程還好,而且去大冇物出過血。

依家日日都有便便,因為我改左的習慣,日日食菜同飲2L水,另外我仲飲緊橙粉,可以排軟便,順便減下肥,我有問過醫生日日飲有冇問題, 佢話可以日日飲。但飲橙粉要飲多的水, 飲得小便便會變硬。

其實我成日見到人話,痔疮做完會翻發, 係架, 醫生都有講,會翻發架, 一年1% 到啦, 之前咁嚴重吾做邊度都吾駛去,做完舒服好多, 就算以後再翻發,我都吾後悔去做,痔疮既野,有就去睇醫生, 醫生去同你醫,吾嚴重既吾一定做手術架,但都要睇,我就係以前怕醜吾睇, 最後拖到咁嚴重。。

吾好意思。。打下打下。 打左一大篇野。。
點都好啦,希望幫到你地啦。

別墅

Adayung 發表於 16-11-17 08:03
請問在邊做和邊位醫生做,你做完現在情況如何,上厠所順利嗎,我都想做,是第三次返發,所以有點擔心手術會 ...

覆左啦睇上面我既回覆啦,但我又想問。。翻發三次,其實都好痛苦下, 你幾多年之內翻發三次呀? 比我一個心理準備, 如果改善飲食,同飲多的水。。會吾會可以拖得耐的呀?

大宅

好媽媽勳章

moonsay2001 發表於 16-11-17 23:02
覆左啦睇上面我既回覆啦,但我又想問。。翻發三次,其實都好痛苦下, 你幾多年之內翻發三次呀? 比我一個心 ...

我第一次做的時候庤瘡問題好嚴重,醫生做完都話太嚴重不開得咁多刀,就開左一刀大的,其它就用繩紥左,咁就維持左10年,後可能生活飲食的問題,常食火鍋和辣野,咁就在肛門邊裏面生左一粒好硬的野,好痛,就去生醫生,醫生話要做手術,個粒不是痔瘡,但都要捱一刀,咁就開左2次啦,點知在2013年因一次疴硬的大便,這次太硬又大大,完全疴不出,後強烈迫出後,肛門好痛,去看醫生就話有庤瘡,經過中西醫都看過,根本就無法根治,我有2年痔瘡無發過,但近來就發返,現在情況又好左,無痛,無血,心想早點解決傷口可能細的,如果大左,傷口咪仲大,我是好擔心再做肛門口會收窄,咁就一世好慘嫁,所以我一直不敢再去做,怕後遺症。

禁止訪問

複式洋房

回覆 moonsay2001 的帖子

好詳細丫^^ D人話做傳統果隻冇錦容易番發架 但我就好驚要做傳統 因為會好痛同要痛好耐 所以我都仲考慮緊 因為我真係好驚痛> <

複式洋房

回覆 tomlee1234 的帖子

六個星期咁耐@@ 我都係剛剛生完bb 所以嚴重左好多 你老婆剛做完果陣會唔會好辛苦丫?我好驚做完之後會好痛同痛好耐 搞到湊唔到bb

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

回覆 waiwai0203 的帖子

我都有問過e生可唔可以做痔瘡槍 因為痔瘡槍會比傳統冇錦痛 但e生話唔適合我做 因為太大粒 :(

首頁

尾頁

跳至