自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

根據房委會最新建議,收入 或 資產其中一項超出限額,便需遷出公屋。一人家庭資產限額約100萬,二人家庭約160萬。不論有沒有收入,或年齡多少,都需交還單位。大家覺得合理嗎?

大宅

我覺得睇返年齡 如果都退休 就算啦
但有好多工 即時出現金 咁唔代表佢無收入
如果有160萬當交1萬租 都可以租13年
前提係點証明佢返唔到工 無收入?
所以都係搵黎攪 而家想做善事 都要諗清楚是否陷阱 世界變了 不懂評論

珍珠宮

回覆樓主:

即係點呀?係咪話冇工作冇收入但本身支産超出上限就要交番間屋俾房署?

子爵府

回覆 magyu 的帖子

合理,留番比有需要人士。

珍珠宮

magyu 發表於 16-12-1 22:47
根據房委會最新建議,收入 或 資產其中一項超出限額,便需遷出公屋。一人家庭資產限額約100萬,二人家庭約1 ...
支持, 查埋大陸澳門離岸財產更佳。

公屋實在應該保持流動性, 唔應該一搬入去就諗住一家住過世。我相信若定期嚴格審查/ 保持記得自己住緊嘅係公產, 用緊有限期嘅社會福利, 人會更積極去想法自立, 改善自己生活。

caryfox    發表於 16-12-3 11:32
gobaa49    發表於 16-12-3 11:16

大宅

所謂既資產是否指私家樓?
如果係既話,好應該還返公屋出來吧?
如果唔係,資產應該一早變晒cash,根本唔會有呢個煩惱吧?

珍珠宮

根據房委會最新建議,收入 或 資產其中一項超出限額,便需遷出公屋。一人家庭資產限額約100萬,二人家庭約1 ...

咁住公屋的退休公務員又是否在這資產審查範圍內?

珍珠宮

長毛又點呢?洗唔洗搬?

BeBe媽媽    發表於 16-12-3 11:53

公爵府

回覆樓主:

其實要搬出黎都合理,因大把人連幾十萬都無,同埋,如果一人家庭有私樓,又唔想變賣層樓,可以出租俾人,然後自己再出去租細間啲既房,咁可能變相有少少收入,另,如果年紀大,可以將層樓按俾政府,政府每月俾錢你使,咁都系有得住又有收入既方法

水晶宮

我覺得香港人真系好慘!稍為環境改善就要被批鬥出嚟咁!冇以前咁可安身立命!反觀大陸先讓人富起來!生活差好多!唔明啲人何解還落嚟爭!搞到香港人快要訓街!

ha-ppyday    發表於 16-12-7 13:54
gobaa49    發表於 16-12-3 11:17
wcpcelia    發表於 16-12-2 09:20

別墅

資產不一定指私樓。可以是強積金,銀行存款等等

大宅

支持

大宅

我覺得唔合理,2個人160萬其實好少,買層好細嘅樓可能先緊緊夠俾首期。另外,隨住年齡嘅增長,積蓄自然會增加,咁人地儲定百零萬退休都好合情理啫

公爵府

好媽媽勳章

Karlyly 發表於 16-12-2 02:09
我覺得唔合理,2個人160萬其實好少,買層好細嘅樓可能先緊緊夠俾首期。另外,隨住年齡嘅增長,積蓄自然會 ...

⋯⋯⋯⋯難為排緊公屋嘅一家幾口可能10萬儲蓄都無⋯⋯⋯⋯但個個月交貴租⋯⋯合理?

大宅

siukei17 發表於 16-12-2 02:13
⋯⋯⋯⋯難為排緊公屋嘅一家幾口可能10萬儲蓄都無⋯⋯⋯⋯但個個月交貴租⋯⋯合理?
...

如果2個老人家,做咗幾十年野,可能甚至納咗幾十年稅,到退休時有百零萬積蓄,你就要收番人地間公屋,我真係睇唔到邊度合理。假設,2個老人家有160萬積蓄,再假設佢哋仲有20年命,160萬除20年除12個月除2個人,答案係每人每月有3333蚊。。。。。。。
另外,其實公屋嘅政策係好有問題,內地人個個黎到就勁快上樓,本地人就死排爛排都未上到,由於家庭收入上限又出奇地低,有好多家庭為咗合乎收入上限,伴侶其中一方唔做野,又導致到更加無錢儲到,其實真係好惡性循環。其實政府呢個房屋政策真係好難三言兩語咁講晒個問題。但我都好同情排咗好多年公屋都未上到嘅家庭,但並無理由去剝削其他人。
總結,係政府嘅房屋政策好有問題,要改善嘅應該係政府。同埋達到某個資產就要交出公屋唔係問題,但唔應該係一人100萬,2人160萬咁低。

ha-ppyday    發表於 16-12-7 13:55
tzeyeemama    發表於 16-12-5 11:52
光仔媽媽    發表於 16-12-3 16:04
SavannaCrutchet    發表於 16-12-3 09:17
happygirl_001-    發表於 16-12-2 21:46
幸福花    發表於 16-12-2 16:55
InkCartridge    發表於 16-12-2 10:40
_candy_    發表於 16-12-2 04:56

大宅

補充多兩句,百零萬其實唔喺自己户口已check唔到,例如擺係父母/仔女度(間屋係無佢地名),或者開個保險箱擺晒啲cash。咁當然要年年月月慢慢轉走,唔可以等人check先轉走啲錢,我諗應該仲有其他辦法,但呢啲就唔深究了,所以我覺得資產審核唔多work

男爵府

叫政府查嗰D新移民先啦!個個大陸有樓收租,仲要黎香港攞綜緩攞福利,仲要生埋一大堆仔女,到日後D仔女大,見自己屋企有政府養,佢哋大咗有自己嘅家庭亦會一樣食政府靠政府養,難為我哋日捱夜捱,俾貴租,無錢買私樓,等上公屋又唔知排到幾時?

最後就係DB6會離婚攞多個單位,真正守規矩等排隊上樓嘅就無了期咁等

幸福花    發表於 16-12-2 16:56
InkCartridge    發表於 16-12-2 10:41

公爵府

Karlyly 發表於 16-12-2 02:09
我覺得唔合理,2個人160萬其實好少,買層好細嘅樓可能先緊緊夠俾首期。另外,隨住年齡嘅增長,積蓄自然會 ...

咁佢地可以用綠單買架嘛 個個有幾百萬都唔洗搬 洗咩起私樓

公屋係政府比市民既福利 唔係單單比你退休用 想多點吧

公爵府

Karlyly 發表於 16-12-2 02:38
如果2個老人家,做咗幾十年野,可能甚至納咗幾十年稅,到退休時有百零萬積蓄,你就要收番人地間公屋,我真 ...

2人160萬都叫低 唔係掛 我想提一樣野就係 個資產係每年都增加緊 其實個數字真係好合理下

真心退休幾多先夠 係無標準既 佢依個數都唔係單單比老人家 好多幾個年青人工作既家庭呢

又合唔合理 政府唔係睇你一個 你要一個合理既數 夠錢買到樓 你唔搬已經唔合理

又要睇你生活又要睇埋夠唔夠買樓 政府唔係善堂

公爵府

wendyplc 發表於 16-12-2 03:30
叫政府查嗰D新移民先啦!個個大陸有樓收租,仲要黎香港攞綜緩攞福利,仲要生埋一大堆仔女,到日後D仔女大, ...

又係依啲陰謀論 我個人建議多啲睇每年房署既工作報告 你會明白同了解更多

首頁
12345...9

尾頁

跳至