親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

行程篇

好耐無同呀爸呀媽去旅行,帶埋BABYT去,再加埋奶奶,三老日日見個孫都已經夠晒開心。最初想跟團去桂林,點知似樣啲的團都要三千幾,咁不如去泰國玩,帶住老人家關係,本來都唸住跟團,團費只係$999,但行程唔太岩玩,景點太無聊,咁不如自遊行。

首先去永安找PACKAGE,它的APPS太好用了,但今次想住SERVICE APAERMENT,永安啲房唔太岩,一係太貴,一係地點唔就腳。最後在TRIVAGO找到了EVERGREEN PLACE BANGKOK($8XX/),這間4星酒店位置在市中心,10分鐘到SIAM區,5分鐘內到BST和渡輪碼頭去水門市場,步行30米就有按摩店、小食檔、夜市、SEVEN-ELEVEN…真係好方便。間房就好似間咁,有2間睡房,2個厠所,房間簡潔舒服,廚房有齊食具和爐具,個廳夠晒大,小T開心到跑來跑去,還有個小露台,風景也開揚;而且所有酒店職員很有禮,有問必答;早餐有齊中西泰式,種類不算太多,但3老已認為很豐富,每天也吃到飽飽。

然後再找到EMIRATES做緊去曼谷的PROMOTION,最後俾AIR ASIA或國泰平成三千,4大人加BB總共$60XXEMIRATES服務好好,當然有BB位揀,上機BB有小禮物,飛機餐好味,最緊要CHECK-IN唔駛排隊。

搞掂機票加酒店,當然到按排行程。我無去過曼谷自遊行,之前同佢去過台北和保和島2次自遊行奶奶都話唔好玩,所以要很勤力爬文(多數也是台灣BLOGERS寫的,而且有關BB的資料不太多,所以我今次自己寫返)和問朋友找資料,希望佢哋玩得開心。其實有一定難度的,他們不喜歡陽光與海灘,不可以太多行街,而且我呀爸不吃辣、薑、蒜,要小心選擇食物。

最後行程是這樣安排:

第一日:()金山寺、黎明寺 ()搭船去唐人街+回酒店休息、按摩 () ASIATIQUE+人妖SHOW

第二日:()JIM THOMPSON’S HOUSE ()搭渡輪去水門市場+BIGC+ +四面佛+SIAM PARAGON FOOD COURT+
海洋世界 (晚)酒店樓下夜市

第三日:(早)大皇宮 (午)水上市場+按摩 (晚)SIAM NIRAMIT天使劇場(泰國村+自助餐+SHOW)

第四日:(早)JJMARKET ()機場

今次的行程其實我啲朋友都話無乜去過,所以都介紹下:

金山寺:行幾百級細樓梯,都輕鬆架,BB同老人家都行到,沿途有啲盤景睇下,幾得意,又有很敲鑼敲鐘,BB可以玩下,亦可以遠眺附近景色

黎明寺(鄭皇廟):造工精美,原本有樓梯上寺頂,樓梯好斜,但維修中,我們只上一層,對老人家都幾刺激下 (附近有碼頭去唐人街或其他地方)

唐人街:本來唸住食燕窩,其實又唔覺特別平,反而食咗餐好差勁的中菜,但睇到當地金行人山人海,瞭解了當地黃金市場,有趣。但無必要都係唔好去,可能去FLOWER MARKET仲好

ASIATIQUE+CALYPSO人妖SHOW:因為只有3老睇人妖,當然揀啲合家歡場啦,雖然比其他地方貴,但我可以襯佢哋睇SHOW去行街,一舉2得,個場都幾多嘢睇好行,但較貴

JIMTHOPSON’S HOUSE:呢導係一個美國人的故居,都幾有特色,有導遊帶住睇,服務好,舒服 (搭渡輪去水門市場,只1個站,8株/個,地道方便)

BIG C:網上勁推,但3老只買食物,又覺得啲嘢唔夠市集平,不停有說話俾我聽,煩~~

四面佛:奶奶話乜呢個就係呀,我話係呀,但唔去又好似無去過曼谷,順路睇下啦

SIAM PARAGONFOOD COURT:2老自己去買野食,感到困難,但呢度有好多選擇,呀爸算係有野食 (而且落一層就係海洋世界,方便到呢)

海洋世界:好集中,好行過香港海洋公園,之前訂咗飛$90/個,都抵玩,因為可以坐玻璃底船,周圍都有位俾人坐,都幾多魚睇,仲可以從上、側、下面多角度睇魚,小T興奮到不得了,3老都甚為欣賞,因地點實在方便,在市中心大商場底層,仲有4D短劇睇

夜市:我好回味鴨肉河同串燒,另外大排檔的小炒都好味,又平,但唔幾得叫走辣TIM,奶奶都讚好味,但佢擔心衞生,最後我哋無人肚痛

大皇宮:本來是第一日去,但去到先知無開,去前一定要問前台工作人員,仲有的士司機怕塞車,想呃我話早上唔開,叫我先去水上市場,我再去問前台職員,佢哋話早上有開,所以大家要小心。去到真係好多人,小心走失。3老話皇宮好靚,造工精細,靚過故宮;之後仲去睇埋皇后的服裝博物館,都幾好睇,唔駛2個鐘行完。 (走時在大皇宮搭的士,一肚氣,每架都話要500株,最後屈服了)

水上市場:3老大表欣賞,好多小食檔、花檔,在艇上大排檔吃海鮮大餐很有風味,價錢平宜,奶奶不停買買買、吃吃吃,的士回酒店是咪錶計,150株有找,半小時內返到,方便,但只開星期六日

SIAMNIRAWIT:台灣網友大推,所以在香港訂了飛$245/位包自助埋,我覺得唔駛訂VIP位,因我們就是坐在VIP旁邊,HEHE!有個泰國村,奶奶話係世外桃園喎,其實又無咁誇張,只係展示泰國不同地區的民房、文化特色、小食等,都值得睇下。自助餐一般,普通嘢,但3老又食得開心囉;之後有啲歌舞表演,小T又衝咗出去跳舞,面皮成吋厚!而個SHOW有水準呀,個台好華麗,有小河在上面,又可以落雨、划艇、放花燈。內容主要講泰國民族的建立,有字幕介紹,很多歌舞表演,出動埋山羊、大象上台,也有少量互動位,呀媽、奶奶睇得開心,呀爸瞓足全場,小T好努力捱眼瞓睇咗1個鐘,最後瞓天光

JJ MARKET:只得90分鐘行,只係行咗好少部份,但足以散盡我所有泰株,HOHO!奶奶不太欣賞,話大陸平好多,唉,唔岩CHANNEL!呀爸全程推BB車,毫無怨言,抵錫!(最後搭的士都係咪錶計,120株返到酒店,再轉大的士去機場,700株!25分鐘抵逹,無塞車)

交通及換錢篇

首先由機場去酒店可以在香港先去BOOK車,朋友教落用YOUYOU WIFI,但我無信用咭,最後發現淘寶都有公司都安排到,用繳費鈴俾錢。不幸地,職員打錯日期,我哋無奈多等20分鐘,總算有架靚靚七人車零晨載我哋返酒店。聽講等的士有排等,可以先訂車。

啲人話泰國成人塞車,SIAM區和大皇宮確係好塞,幾時都咁塞,的士會拒載或開天殺價,要有心理準備。但EVERGRREN PLACE在SIAM外圍,基本都唔塞車。但如果5-7PM出去,我哋係搭BST,好逼人,唔好用BB車,嗰次係我哋唯一一次無用B車出街,其餘都帶車,大皇宮、行唐人街都無大問題。

的士方面,有好多種顏色,搭咁多次,最好係黃綠色的,好少拒載,多數跟咪錶,有顯示司機資料,安全可靠!

的士車費其實真係平,因為我哋5人出行,同搭BST一樣咁多錢,而且截車容易,好方便!

換錢方面,好多人都話去SUPER RICH, 但唔就腳,我哋酒店行5分鐘有間SIAM EXCHANGE聽講都SUPER RICH個滙率一樣咁高,我嗰日對1:4.58。至於機場係1:4.07, 可先換少量, 7日電話咭約300株內; 大皇宮係1:4.44 其實仲可以用ATM,記住要先開通,會收手續費共港幣幾十蚊一次,但滙率幾好的,我無試過,但必要時有用!

BB事項篇

1. 早啲訂機票,確保仲有BB位,其實短途都唔會用BB(長途就好重要),但多啲空間俾佢走動,自己又坐得舒服啲。開頭有唸過訂AIR ASIA,但無BB位,再加上俾國泰機更窄,好感恩最後用廉航價訂到AMIRATES30KG行李,帶個大喼去無煩惱

2. 酒店選擇方面,如人多住宅式確係幾好,可以煮嘢俾BB食,唔駛再帶電煲,地方又夠大;其次一定訂埋自助早餐,好多嘢都岩食。最好有BB遊樂設施,今次間EVERGREEN PLACE都有搖搖馬、彈彈牛同埋個帳蓬,朝朝食完早就放陣電

3. 行程按排當然唔可以太密,一有樓梯就放佢行下,見到有其他細路都放佢出嚟同人玩下,見到成地石仔又程都唔會扭計,未識嘢麻,所以2嵗前帶BB去旅行都幾好,起碼慳唔少機票錢,行程設計唔會太多顧累。當然帶佢哋睇動物,佢哋可以玩到既野,BB會瘋狂跑、跳、叫

4. 去泰國當然要去按摩,但BB、小朋友都不准進入,所以我請人上房按摩的,我嗰間另加100株,SPA都係等小T大個仔先再嘆啦

5. 出出入入都係坐的士啦,因為多數都帶BB車,托住部B車搭BST好唔方便,多數都要上2層樓的樓梯,上上落落,只要唔好揀繁忙時間出去,特別5-7PM,早上9點後我酒店個邊都無塞車

6. 飲食方面我都唔太注重, 佢主要飲樽裝水,我哋都帶定盒裝奶、蛋糕、BABY FOOD做後備;而街邊果汁、串燒佢都有食,整個旅程都無病無痛

7. 帶定簡單玩具、幾本書俾佢睇,喺飛機都唔會嘈住人。而今次佢2程機都瞓足全程咁滯,之前的放電策略非常成功

volar    發表於 16-12-29 10:12

水晶宮

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

請問你哋去邊個水上市場?

男爵府

Chingyi924 發表於 16-12-5 15:12
行程篇好耐無同呀爸呀媽去旅行,帶埋BABY小T去,再加埋奶奶,三老日日見個孫都已經夠晒開心。最初想跟團去 ...

正。好細心分享。請問您話好味鴨肉河及串燒在邊度吃?有地方名及地址謝謝您

伯爵府

好媽媽勳章

Chingyi924 發表於 16-12-5 15:12
行程篇好耐無同呀爸呀媽去旅行,帶埋BABY小T去,再加埋奶奶,三老日日見個孫都已經夠晒開心。最初想跟團去 ...
請問EVERGREEN PLACE 新舊程度如何?

侯爵府

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

SIAM NIRAMIT天使劇場

呢個真係少聽介紹,等我去了解下先

複式洋房

bb妹 發表於 16-12-9 00:51
正 請問你哋去邊個水上市場?

Taking Chan floating market,都幾多不同種類小食檔,有個小型遊樂場,半個鐘內返到Siam 區

複式洋房

anlywan 發表於 16-12-9 08:32
正。好細心分享。請問您話好味鴨肉河及串燒在邊度吃?有地方名及地址謝謝您
...

喺Asia hotel旁的路

複式洋房

BforGirl 發表於 16-12-10 10:29
請問EVERGREEN PLACE 新舊程度如何?

我覺的唔算新和豪華,但清雅乾淨舒服,地點方便,按摩師去過幾間酒店都話呢間夠實惠和舒服

伯爵府

好媽媽勳章

Chingyi924 發表於 16-12-13 12:21
我覺的唔算新和豪華,但清雅乾淨舒服,地點方便,按摩師去過幾間酒店都話呢間夠實惠和舒服
...

謝謝

複式洋房

回覆樓主:

我都係帶3老加1b去曼谷啊

請問上門做spa,是叫酒店的spa人員還是出面的spa鋪頭??比在店做貴幾多?thxs

你淘寶機場包車去酒店,ok嗎?

複式洋房

回覆樓主:

我都想要包車資料,可pm 我嘛?

複式洋房

hahababyiloveu 發表於 16-12-29 08:01
我都係帶3老加1b去曼谷啊

請問上門做spa,是叫酒店的spa人員還是出面的spa鋪頭??比在店做貴幾多?thxs

我幫襯的小店每小時加多100泰株
包車服務可以的,但要小心核對好日期時間才確認,在6號門找職員和等候

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Chingyi924 發表於 17-1-5 02:16
我幫襯的小店每小時加多100泰株
包車服務可以的,但要小心核對好日期時間才確認,在6號門找職員和等候
...
我5大2小都想要包車資料 , Thanks!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

請問你係凌晨機? 咁你係邊買電話卡?
[img=500,400][/img]

複式洋房

miu~miu 發表於 17-1-5 17:15
請問你係凌晨機? 咁你係邊買電話卡?

我11:45pm到,喺機場買咭好似279泰株一星期無限上網

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

Chingyi924 發表於 17-1-5 17:21
我11:45pm到,喺機場買咭好似279泰株一星期無限上網
11:45 PM 到, 過埋關出黎都十二點幾, 店舖未關嗎? 我都係差不多時間到 bkk
[img=500,400][/img]

子爵府

2018復活節勳章

Chingyi924 發表於 16-12-13 11:49
Taking Chan floating market,都幾多不同種類小食檔,有個小型遊樂場,半個鐘內返到Siam 區
請問下呢個水上市場,閒日開唔開.我plan星期1至4去.唔會開唔開,tks!

複式洋房

miu~miu 發表於 17-1-6 12:48
11:45 PM 到, 過埋關出黎都十二點幾, 店舖未關嗎? 我都係差不多時間到 bkk

未關,唱錢(但滙率好差)同買電話咭都有開,機場好多人入境

首頁

尾頁

跳至