自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

廉署帶走大批星展銀行貸款部員工調查!《蘋果》獲悉,星展銀行直銷貸款部(direct sales team)有職員疑為「跑數」及賺取佣金,涉賄賂上司取得客戶個人資料後,把客戶資料非法外洩到內地「call centre」,以進行電話貸款促銷,事成後涉案星展職員會將所得佣金與內地電話中心分賬。廉署經調查後連日帶走20多名現任及前任星展職員助查,據悉被捕者包括主管級人員。

消息稱,近月不少市民投訴收到自稱是星展職員的貸款促銷電話,不勝其煩,據悉星展作內部調查後,懷疑大批電話推銷者是來自內地call centre(電話中心)。星展其實從無委託有關的內地電話中心作電話推銷,但這些內地電話推銷員卻掌握星展客戶的姓名、電話等個人資料,資料來歷不明。

據悉有人向廉署舉報後,廉署經深入調查,懷疑有直銷貸款部職員向部門高層包括主管或經理級人員行賄,以取得客戶的電話及個人資料,並獲得有關上司「默許」將資料轉移給內地的call centre,以便其電話推銷員去向事主推銷高息私人貸款(年息一般逾10厘)。若成功促成貸款後,貸款部職員會將逾半佣金交給內地call centre作報酬,貸款部職員則可確保自己達成每月「跑數」目標,亦可獲得部分佣金,但卻涉嫌未經公司許可把客戶資料非法挪用予第三者使用。

至本周初,廉署見時機成熟,持法庭手令於港九新界突擊搜查多個星展現任及前任貸款部職員住所,事後帶走多人,消息稱涉案人數達20多人。廉署發言人回應指,根據政策,廉署一般不會評論個別案件。

星展發言人回應指:「星展香港一向嚴肅處理所有金融罪案,並視打擊有關罪行為己任,我們將協助執法機構調查案件。我們致力加強與監管和執法機構合作,全力打擊相關罪行。」

唔怪得成日收到電話

珍珠宮

回覆 yurijm 的帖子

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20161208/56019948

水晶宮

畀面勳章

睇錯以為係星戰

esmehouse    發表於 16-12-8 22:47

珍珠宮

BaoYue_BaoKun 發表於 16-12-8 19:28
睇錯以為係星戰

笑c我
Jm你真風趣

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:yurijm 的帖子

男爵府

我同事有份投訴

珊瑚宮

畀面勳章

孟母3000 發表於 16-12-8 20:14
我同事有份投訴

我都有份投訴。

珍珠宮

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

禁止訪問

回覆樓主:

象牙宮

伯爵府

回覆樓主:

煩死人

禁止訪問

男爵府

抵死!我都試過被渣x 職員出賣!不過個女仔喊住打比我求我吾好講比公司聽,我一時心軟冇追究。事原我做完按揭,第二個禮拜即刻有邦x 打比我,個男仔把聲好細個,我兇佢點解你會知我個名?你知我電話吾出奇,但點有我個名?你吾好收線,你一收線我就報警!個男仔好驚,叫我吾好報警,話佢個 frd 比資料佢,我問佢咩frd, 佢就話渣X XXX, 即是我做按揭個 Agent.

隔左一個鐘, Agent 就喊住打比我。

男爵府

回覆樓主:

我呢兩日都收到2個

借問聲,我個電話號碼會唔會俾D大陸call center再sell其他嘢,甚至賣俾其他call center?

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:廉署帶走大批星展銀行貸款部員工調查!《蘋

原帖由 yurijm 於 16-12-08 發表
廉署帶走大批星展銀行貸款部員工調查!《蘋果》獲悉,星展銀行直銷貸款部(direct sales team)有職員疑為「 ...
唔怪得成日收到大陸call centre 打嚟話係星展

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

做銀行對客戶資料唔係應該要好保密𠺢咩?

子爵府

yurijm 發表於 16-12-8 19:24
廉署帶走大批星展銀行貸款部員工調查!《蘋果》獲悉,星展銀行直銷貸款部(direct sales team)有職員疑為「 ...

系當年佢地用左我D資料俾假冒銀行group

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至