心聲留言

跳至

首頁

尾頁

公爵府

個個尖子都去讀醫科架啦,香港有邊個讀得書嘅唔去做醫生咁贛居?!咪就係我個仔囉!我真係好唔開心好失落,一句唔中意,浪費我咁多年栽培佢嘅心血!唔係人人都有呢個資格,點解有資格有能力又唔好好珍惜?!好失望!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

20020116 發表於 16-12-10 15:02
個個尖子都去讀醫科架啦,香港有邊個讀得書嘅唔去做醫生咁贛居?!咪就係我個仔囉!我真係好唔開心好失落, ...
唔會,三色台有個大咖哩啡咪有醫生牌都唔做,個個唔會係你個仔呀?

珊瑚宮

畀面勳章

20020116 發表於 16-12-10 15:02
個個尖子都去讀醫科架啦,香港有邊個讀得書嘅唔去做醫生咁贛居?!咪就係我個仔囉!我真係好唔開心好失落, ...
有資格有能力去讀, 唔代表係心想個樣野.
調轉頭諗如果有人迫你做你唔鍾意做嘅野, 會有好成績咩 ? 況且讀醫係條好漫長嘅路, 如果無興趣真係會好辛苦.

你要個仔讀醫係為乜先 ? 為前途 定 錢途 呢 ? 如果為錢, 坦白講你估個個係星球醫生 / 月球醫生 ?

好多醫生喺醫療集團做, 又咪係搵個兩三萬.

正所謂行行出狀元 .. 好似先兩日八時入席, 你到底想要個小朋友開開心心定係成功.

男爵府

不一定尖子才讀醫科 !
讀得書不一定要做醫生 !
最重要有潛質才能 ! 理想目標 !

公爵府

cedarcone 發表於 16-12-10 16:34
不一定尖子才讀醫科 !
讀得書不一定要做醫生 !
最重要有潛質才能 ! 理想目標 !

醫科收人成績最高,點會唔係尖子呢?

禁止訪問

回覆:20020116 的帖子

公爵府

小可愛11 發表於 16-12-10 16:24
有資格有能力去讀, 唔代表係心想個樣野.
調轉頭諗如果有人迫你做你唔鍾意做嘅野, 會有好成績咩 ? 況且讀醫 ...

你講嘅嘢,我理智上全部都明。我亦都知冇得迫,所以我咪冇迫佢,而家自己一個“嘔臭”發脾氣囉!

我唔係「錢途」著眼架,要錢的話,好多行業都可以賺好多錢。我自細栽培佢學識之餘仲特別栽培佢品德同性格,唔係我賣花讚花香,佢品德性格好好,對人好,尊重生命,有耐性,佢自細亦睇得出心地好仁慈,我敢講,如果佢肯做醫生,一定係一個才德兼備、仁心仁術嘅好醫生!

我自己本身物質追高不高,手上有唔錯嘅退休準備,我絕對唔係為錢想個仔做醫生,而係我覺得佢明明有能力造福好多人,佢唔做醫生係一種浪費,唔知你明唔明我講咩?

子爵府

回覆樓主:

佢地既路自己選擇啦,阿仔都好多大學同學最佳5科35沒讀醫。

子爵府

20020116 發表於 16-12-10 17:55
你講嘅嘢,我理智上全部都明。我亦都知冇得迫,所以我咪冇迫佢,而家自己一個“嘔臭”發脾氣囉!

我唔係 ...

咁佢想讀麼啊?

珊瑚宮

畀面勳章

20020116 發表於 16-12-10 17:55

我唔係 ...

坦白講,以上都係妳主觀見解或意願。

有耐心,有仁慈心不單可用於醫生,其它方面都可以,老套啲好似教育工作咪一樣要具備耐心同仁慈心,又或者社工都一樣。

既然妳已為妳自己準備好一切,即係小朋友可以無後顧之憂,不如隨佢哋意願。雖然妳口無道出不滿,但呢啲不滿可能不知不覺間喺妳面上浮現。

都係嗰句,小朋友已經成長,將來係點佢哋自會打算,做家長嘅不必過度參與或計劃。

公爵府

dobbybabie 發表於 16-12-10 17:59
咁佢想讀麼啊?

就係冇志願冇打算我至咁嬲!

男爵府

20020116 發表於 16-12-10 17:41
醫科收人成績最高,點會唔係尖子呢?
你誤解意思,可能我表達模糊。

不一定尖子才讀醫科 <---意思是你仔屬尖子,不一定讀醫科,他沒興趣嘛!

伯爵府

回覆樓主:

明白你依家心情係會吾開心。所以等時間耐咗你就會易接受阿仔選擇。
我囡成續都好。但真係冇興趣讚醫。法律。冇興趣真係讀到嘔電。係咪想迫到佢地痴線
有時阿q咁諗。條路係佢地既。吾行差踏錯。孝順做自己開♥既事。健康,作為父母已經心滿意足

公爵府

dder 發表於 16-12-11 10:30
明白你依家心情係會吾開心。所以等時間耐咗你就會易接受阿仔選擇。
我囡成續都好。但真係冇興趣讚醫。法律 ...

多謝你明白我,我會接受嘅,我只是需要時間。我覺得自己好失敗,我有栽培個仔讀書能力、有栽培個仔品德、為人處事,但就忘記栽培個仔嘅志向!缺乏遠大嘅志向,點樣會貢獻到社會?請相信我,我真係唔係為「錢」想個仔做醫生,我只係覺得,既然得到上天咁大嘅祝福,咁聰明咁叻,讀書又一帆風順,好應該服務返人群,報答上天嘅恩賜!可能大家唔明白噏乜,唔覺得有咩咁大件事,但我就係好執著呢點,我覺得我教育嘅過程做得唔好,浪費咗上天嘅恩賜!

伯爵府

回覆樓主:

執著只會令自己同別人痛苦。有時善待自己都好重要。記住阿仔係獨立個體。吾做醫都可以幫助別人

加油。你得既

公爵府

dder 發表於 16-12-11 11:08
執著只會令自己同別人痛苦。有時善待自己都好重要。記住阿仔係獨立個體。吾做醫都可以幫助別人

加油。你得 ...

我知喇,我努力緊

複式洋房

執著令人痛苦...

珊瑚宮

畀面勳章

mabelOmabel 發表於 16-12-11 14:05
執著令人痛苦...
同意.
我完感覺到樓主亞仔有幾大壓力. 原來亞媽有咁宏大嘅 vision ...... 而竟然唔係著眼自己嘅快樂 !

複式洋房

20020116 發表於 16-12-11 11:02
多謝你明白我,我會接受嘅,我只是需要時間。我覺得自己好失敗,我有栽培個仔讀書能力、有栽培個仔品德、 ...

掃街,老人院看䕶都可以回報社會,其實有心回報社會,好多工都可以,如果下下以收入或社會地位來定位,不一定快樂

Jolin_Yuen    發表於 16-12-14 16:08
小可愛11    發表於 16-12-11 15:36

公爵府

dder 發表於 16-12-11 10:30
我囡成續都好。但真係冇興趣讚醫。法律 ...

我突然想起我老豆。我地出身好窮,細個住鑽石山木屋區,我個年代,全港得兩間大學,好少人可以考上大學,而我係全家惟一一個大學生,當年收到取錄信,我老豆開心到喊出嚟。

後來,我結婚生仔後,話要辭職做ftm,我老豆好反對,話我浪費咗自己讀咁多書,我諗我而家明,明佢當時幾咁失望

首頁

尾頁

跳至