懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝囝今日滿月,我先前係網上睇到初生嬰兒代謝病篩檢先知有呢樣嘢,我想問下:
1.各位jm係邊同BB check嫁?
2.我係私家生,政府有冇得check?
3.幾錢?
4.驗到幾多種代謝病?
5.驗血定驗尿好?
6.有冇jm試過係安康檢check?

Thank all

大宅

初生嬰兒代謝病篩檢

囝囝今日滿月,我先前係網上睇到初生嬰兒代謝病篩檢先知有呢樣嘢,我想問下:
2.我係私家生,政府有冇得check?
3.幾錢?
4.驗到幾多種代謝病?
5.驗血定驗尿好?
6.有冇jm試過係安康檢check?

Thank all

男爵府

呢個檢查聽人地講話唔係間間公立醫院包,例如QE包埋做,廣華無,唔包嘅唔知係咪另外比錢公立都肯幫你安排抽血送去化驗。或者其他喺公立生b嘅媽媽可以答到你。
我私家生,兒科醫生提過加錢驗血,好似驗30幾種病,但我安康檢抽中左免費驗尿驗30種病,所以無再驗血。
後來唔記得邊度睇話驗尿個技術太新,又話驗100種其實太多無必要。
我反而好奇你邊間私家生,無理由唔sell你做。

大宅

回覆 KILW 的帖子

我係寶血醫院,聽都冇聽過......我寧願佢sell我啦,搞到我而家又要再搵過。

大宅

ymyyy 發表於 17-1-2 03:47
回覆 KILW 的帖子

我係寶血醫院,聽都冇聽過......我寧願佢sell我啦,搞到我而家又要再搵過。 ...

係出世一到7日內驗,錯過左就冇

別墅

瑪麗有做我知

大宅

回覆 Aprilacm 的帖子

我都有咁聽講過,不過點解有d又0-6個月。

複式洋房

我係威院生,有講,自己俾錢$800。不過好似話要唔知幾耐前要check.

打電話去醫院問下

大宅

ymyyy 發表於 17-1-2 01:48
2 ...

初生嬰兒代謝病篩檢要BB出生7天內做的。
已滿月不可了

大宅

ymyyy 發表於 17-1-2 01:45
2 ...

我喺聯合生, 有俾$800驗, 呀b臨出院前姑娘會幫佢抽血, 然後自己2日內拎去驗

男爵府

ymyyy 發表於 17-1-2 01:45
2 ...

我個女係威爾斯做過,好似$900.

複式洋房

驗血就3-7日內check.
驗尿就6人月內..
驗尿check得多啲,但冇驗血咁準確

大宅

虎到金來勳章

我有幫BB做,好似係1200,係法國醫院

男爵府

有兩間公院有免費做,因為研究緊想好似g6pd 咁routine 幫bb做!無記錯係qeh 同qmh

其他公院無架!但部份會鼓勵媽媽俾錢去做!

我喺pmh生!姑娘提都無提!但我一早做晒research! BB 出院嗰日就打去中大book! 要七日內去抽血驗架!$12xx! 去pwh 做的!

我見私院同有d 私營機構都有!不過醫生話有得揀一定驗血!

大宅

2 ...

問過私家醫院加錢有得check,滿左月只可做驗尿,驗血要出世7日內

大宅

2 ...

1.各位jm係邊同BB check嫁? - 安康檢
2.我係私家生,政府有冇得check? - 好似只得瑪麗同威爾斯有
3.幾錢?- 視乎你check 幾多種病,我嗰時㨂check 100+ (最多)就$1900
4.驗到幾多種代謝病?驗尿最多驗到100+ 左右
5.驗血定驗尿好?唔知,冇睇過驗血的資料,但我揀驗尿係因為我個私家醫生話驗尿的準確性都ok
6.有冇jm試過係安康檢check - 有,如果私營機構 (唔計同你接生的私家醫院),香港好似只得呢間有得驗

別墅

estherc56 發表於 17-1-2 10:56
我喺聯合生, 有俾$800驗, 呀b臨出院前姑娘會幫佢抽血, 然後自己2日內拎去驗
...

我都會在聯合生,請問係咪入院時要主動同醫院姑娘講話要驗血,定係佢會主動問你做吾做? 錢係咪直接比聯合醫院? 睇報告係咪都係返聯合睇?
謝謝!

男爵府

仁安都有

大宅

QE要2017三月底前出世先有得免費做

男爵府

回覆:KILW 的帖子

請問知唔知東區有無得做?同係唔係免費?

首頁

尾頁

跳至