自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

家中菲傭姐姐比agent接見完後回家哭, 詳問後說是鄉下媽媽入醫院, 然後見佢在facebook留了這篇, 想知道姐姐是否講大話, 因最近姐姐行為古怪:

翻譯得幾多得幾多啦, 唔該晒大家, 感激感激

姐姐:
And ma'am what feels to gn story tka?? pain mn nuh?? you mn that kasakit kn what you gna hmbl me..
Budlay mn gle hipus causing pains to just gna abuse again.. and to a dowel.. Subrahan..
Sorry you mn gle 😠tsk tsk tsk..

友人A答:

See 😊😊 chakto gid ang gin todlo ko sa imo..Ky kon sagad ka lng hipos,abusohon ka na nila kag abi na nila ok lng tanan sa imo ang gina paubra nila bisan nga wala naka lakip sa contrata mo.Ipakigbato ang rights mo.Hambalon mo sya nga tanan makaya mo ang ubra pero isa lng ang pwede ko nga ma please sa inyo.PAKAN-ON NYO AKO SA INCHAKTO KAG SA INCHAKTO NGA ORAS...

姐姐覆友人A:
Bw ang sungad mu naga buslo nmn da.. Pa bagahe q February..

友人B:
Tama gd chel dapat gd kung kaisa d lng maghipos kay abusuhon kah gd nla...

姐姐覆友人B:
Mu gni nang.. T hipus cya.. Hmbl q balik q sa agency q..ang bata naga kabit sa paa q..

友人B:
Mayo eh para nla kung sakripisyo muh cla...sa pahpuli muh cya ginhambalan...

友人C:
Should I just add you mgsakat. To kon mghipuska maandan just being around you

姐姐覆友人C:
Yes mn gni auntie.. hmbl q gni back to my agency.. Hmbl Q f ur attitude is always like that ma'am no one maid can stay here long time.. she just hipus, auntie..

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

睇黎你同佢之間吾係咁好喎

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

我覺得佢地似講緊你..
我估你姐姐有D唔開心...可能因為你對佢的態度/你懷疑佢之類..

洋房

回覆 Sobored 的帖子

同姐姐關係冇乜野, 用左佢大半年, 佢來時係乜都唔識但我地照請佢, 係因為之前的姐姐有不快經歷, 所以請個經驗唔多但佢/agent都話佢好肯學, 但都大半年了, 佢仲係乜都唔識, 簡單如抺飯枱用濕布抺佢都唔識, 仲係用緊一條乾布抺, 已經講過無限次了, 照顧小朋友, 處理家務同煮飯果D更加唔好講了, 基本上係我自己做番, 所以同agent反影左, 反影左之後就見佢facebook有d咁樣的留言, 好奇心想知佢朋友教佢d乜囉!

洋房

回覆 gloriatutor 的帖子

同姐姐關係冇乜野, 用左佢大半年, 佢來時係乜都唔識但我地照請佢, 係因為之前的姐姐有不快經歷, 所以請個經驗唔多但佢/agent都話佢好肯學, 但都大半年了, 佢仲係乜都唔識, 簡單如抺飯枱用濕布抺佢都唔識, 仲係用緊一條乾布抺, 已經講過無限次了, 照顧小朋友, 處理家務同煮飯果D更加唔好講了, 基本上係我自己做番, 所以同agent反影左, 反影左之後就見佢facebook有d咁樣的留言, 好奇心想知佢朋友教佢d乜囉!

大宅

我上google 都翻譯唔到...你個姐姐好差..個agent仲差..你有小朋友都介紹個咁無用既姐姐比你?

要轉過個工人..佢不單係咩都唔識..仲要係無咩用心去做..照顧小朋友更加要留心..如果姐姐一個人帶小朋友去街都要好留心...

如果係我姐姐...教左咁多次都用乾布抺..我x 左佢好耐.

wcpcelia    發表於 17-1-10 14:56

伯爵府

kakiyeung 發表於 17-1-10 13:45
我上google 都翻譯唔到...你個姐姐好差..個agent仲差..你有小朋友都介紹個咁無用既姐姐比你?

要轉過個工人 ...
樓主姐姐仲咩?之前出過POST?

大宅

姐姐翻譯左一段:

and Ma'am you already knew what it feels like when I talked to you? Was it painful? You know, you hurts me when you say awful things to me.. Its hard for me even if I kept on silence and still some people abused me

大宅

佢話其他內容係大概係同樓主相處唔開心,覺得心裡面唔好受。

洋房

回覆 kakiyeung 的帖子

唉, 而家請到一個做到五成滿意的都已經好滿足, 請個工人番黎根本係揾自己笨, 白白養多左個人

洋房

回覆 SnW-babies 的帖子

你好勁呀, thank u! 感激感激!

你工人識得翻譯我工人的方言, 好叻呀, 咁請問可唔可以幫忙翻譯埋呢個留言呢? 因為我覺得呢個留言感覺上係佢朋友教佢點應付我囉:

See 😊😊 chakto gid ang gin todlo ko sa imo..Ky kon sagad ka lng hipos,abusohon ka na nila kag abi na nila ok lng tanan sa imo ang gina paubra nila bisan nga wala naka lakip sa contrata mo.Ipakigbato ang rights mo.Hambalon mo sya nga tanan makaya mo ang ubra pero isa lng ang pwede ko nga ma please sa inyo.PAKAN-ON NYO AKO SA INCHAKTO KAG SA INCHAKTO NGA ORAS

洋房

回覆 ivycwl 的帖子

姐姐工作懶散, 蛇王果d唔講喇, 乜都唔識做, 做左大半年冇好過, 反而越做越差, 煮飯唔識, 打掃唔掂, 照顧小朋友冇heart, 有佢等於冇佢, 只係當平時傾計咁教佢點抺野點打掃, 講左好多次都係冇改善, 同agent反影左, agent揾左佢傾, 番到黎就喊, 又响facebook呻

大宅

cheesecottage 發表於 17-1-10 14:30

你好勁呀, thank u! 感激感激!

呢度 係朋友A 回覆 :

大宅

SnW-babies 發表於 17-1-10 15:12
呢度 係朋友A 回覆 :

佢有個網址叫佢上,但禁唔到入去

洋房

唔該晒你, 亦都唔該晒你工人姐姐!!

公爵府

cheesecottage 發表於 17-1-10 15:47

唔該晒你, 亦都唔該晒你工人姐姐!!

佢講到你abused 佢
你小心d 好。
仲有話你唔跟contract 做
你prepare 佢走屈你呀

洋房

回覆 Ol0314 的帖子

多謝你提醒!

其實我工人姐姐真係好歎, 我唔知佢點解覺得我地濫用佢, 請佢時已經講明係有一個BB, 同埋一隻小狗, 而家連小狗都離世了, 佢每朝起身只用3分鐘黎拖晒兩房一廳的單位個地, 我响cam睇到都O晒咀, 早餐我地只係食面包, 唔洗煮, 係煮BB的粥 (煮BB的粥煮左大半年都未成功過, 唔係水多就水少, 狗見到都唔想食), 餵都係由我黎, 根住我就番工, 婆婆黎照顧BB, 呢段時間工人就唔知上天台做乜喇, 有機會係洗衫, 但邊有咁多衫洗呢, 又唔洗佢去買餸, 婆婆買埋黎, 午飯/晚飯都唔洗佢煮, 因為佢根本唔識, 唔知係真唔識定扮唔識, 主要都係打掃, 點濫用佢呢? 我廚房d碗同煲污糟到暈低我都未有時間話佢, 打掃收拾時將我新裝修的牆全部刮花晒我都未出聲, 已經叫左佢做野小心d上心d, 但一d用都冇, 仲有唔知係咪啞, 十問九唔應, 淨係識講yes mum , yes sir. 佢明唔明, 識唔識, 都唔會講多一句野. 而家小朋友2歲, 有時諗住叫姐姐同佢玩一陣, 佢冇heart到淨係坐响度, 嗌: BB come, BB play.....就係咁喇, 對眼係望住電視!
所以我都都唔明, 其實我要佢黎做乜

大宅

你屋企有冇CAM, 你最好錄低晒全日佢要做既野, 如果佢屈你, 你至少有證據, 睇嚟佢唔想做

洋房

多謝你提醒!
屋企有cam呀, 唉, 請工人真係好煩, 身心俱疲, 慘過自己做

公爵府

cheesecottage 發表於 17-1-10 17:04
多謝你提醒!
屋企有cam呀, 唉, 請工人真係好煩, 身心俱疲, 慘過自己做

係超煩
你最好記錄好
一。休息日無叫佢做野
二。無叫佢去另一家做野
三。每日比足八小時佢休息
做齊晒佢較難搵位你入

首頁

尾頁

跳至