夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

1個女人,18歲時識左個男人,為呢個男人放棄學業,男人離過婚,有個小朋友,唔同住,蠢女人有過2次bb,都因男人話唔要而放棄,最後佢地結左婚,女人懷孕,不幸小產,再過幾年,終於生左2個小朋友,女人從未要求家用,同男人公一份婆一份分擔家庭開支,女人從此冇晒朋友,返工趕放工,以為自己好幸福。

某年,女人媽媽過身,女人因為要照顧家庭,連媽媽生前最後一次旅行都唔可以陪到,媽媽過身後,女人為媽媽身後事奔波,男人有陪伴,同時亦多左同佢自己個小朋友聯絡,女人都不反對,有晚男人說了一句,有人約佢踢波,佢唔去,覺得有時間都情願陪自己個小朋友出外晚餐。女人崩潰大哭,覺得自己母親過身,男人原來覺得女人唔需要人陪伴,這是女人第一次醒覺原來自己咁蠢。

數年後,女人依然日日返工等放工,放工趕煮飯,2個小朋友都已上小學,女人有晚發現自己又有左,同男人講,男人諗左一陣,決定唔會再要小朋友,叫女人唔好要,女人硬住頭皮,自己走去家計,家計見女人既過去病歷,唔肯接收,叫女人搵政府或私家做,女人其實都再去睇左幾次醫生,由得個水囊到見到心跳,女人開始動搖,再問男人意見,男人好決絕,都係話唔要,女人四圍搵醫生,最終都做左手術,但女人內心十分自責,問自己點解結左婚都要放棄bb? 係咪真係負擔唔到多一個? 點解男人會捨得比女人再一次做手術? 種種問題,女人過唔到自己,手術後完全冇調理過身體,第二日就照常返工,照常做家務,男人都係照常打機。

女人開始唔想理男人,唔想同佢講野,男人終於發覺,問女人咩事,女人喊住問男人點解咁自私,點解要女人一次又一次受傷害,男人答唔到,佢只擔心負擔唔到,冇諗過女人任何風險,壓力,女人好灰,唔知點同佢相處落去,女人覺得睇唔到將來,從來都唔要求乜野,換來既係一次又一次不受重視同傷害,女人已唔知生存為左乜……

子爵府

回覆樓主:

有兩個小朋友
生多個負擔唔到唔要係理性選擇
女性過於感性思維絕對會覺得受傷
男女出發點唔同
做人都係愛自己最多最好
未經本人同意,請勿轉載內容!

侯爵府

pillowcarol 發表於 17-1-13 09:07
1個女人,18歲時識左個男人,為呢個男人放棄學業,男人離過婚,有個小朋友,唔同住,蠢女人有過2次bb,都因 ...

唔識用咩詞去形容個女人
已經落過兩個,點解仲可以俾到自己落第三個?佢落前面兩個時吾知甘傷?
而且佢既邏輯全部都系錯既,唔係應該傾掂數先要小朋友咩?

子爵府

回覆樓主:

最蠢係無避孕,仲要一次又一次墮胎都仲唔明白避孕既重要,佢自己都有責任,唔好將所有責任推卸予男方

翡翠宮

回覆樓主:

吾係蠢咁簡單
不停落不停生又繼續有
到底想點
真係堅到掂下都會有,食哂藥帶埋套都中
吾好造愛!!!
不知所謂

男爵府

艾森 發表於 17-1-13 09:26
最蠢係無避孕,仲要一次又一次墮胎都仲唔明白避孕既重要,佢自己都有責任,唔好將所有責任推卸予男方

...

同意,唔識愛自己。一次又一次。

男爵府

1個女人,18歲時識左個男人,為呢個男人放棄學業,男人離過婚,有個小朋友,唔同住,蠢女人有過2次bb,都因 ...

首先,個男人婚前咁自私已經要個女人落2次,咁個女人應該看透呢個男人既無情,食藥戴套老虎蟹都唔可以再有。

個女人由婚前已經知個男人係自私,仲堅持要一齊應該係好愛好愛呢個男人…到今日如果發現愛已磨滅到要熄滅,咁就想一想自己將來啦…

瑪瑙宮

好多野佢自己都有責任的.

落兩次, 小產一次, 生產兩次, 佢都應該做結紮喇. 咁置自己於不顧, 唔係蠢問題.

男爵府

開心吸收勳章

咩男人來的? 唔想女人有左, 自己去結紮就可以啦! 不過女既都有責任.

另外咁樣既男人, 只係比搵小三既好少少 .... 樓主考慮下將來了.

子爵府

其實當中有好多次既選擇,係女方自己既決定嚟喎...... 是否應該自己承擔後果?
應該係,除非唔係。

珍珠宮

開心吸收勳章

查實樓主今年幾多歲呀?我睇來睇去,似乎你兩個都唔係太成熟咁...你C6比妳好少少,諗嘢係理性型,而樓主妳就出於感性居多!除非你哋家庭經濟係非常充裕,否則,負擔三個小朋友的確吃力,又如果你C6要分擔前妻同兒子嘅生活開支的話,佢嘅決定又的確係理智!但係仲有一個問題...點解唔做好避孕?明知自己冇打算再生都唔避孕?唔想用套仲有其他方法,何苦難為自己肚皮?
百花叢裡過,片葉不沾身。

大宅

兩個都有問題
唔好賴咩「蠢」
簡直侮辱真蠢人

大宅

避孕避孕避孕 其實有幾難?自己拿來衰

凡事阿b為重 !人奶妈加油!

大宅

女人要識錫自己

伯爵府

想人愛你首先要懂得自愛!根本唔係蠢可以形容,簡直係自己唔錫自己,一D都唔理性!

男爵府

一錯再錯

大宅

艾森 發表於 17-1-13 09:26

...

沒避孕也不會多年後才有孕,女人知自己要負責,承受身心傷害

大宅

dayedaye 發表於 17-1-13 09:57
其實當中有好多次既選擇,係女方自己既決定嚟喎...... 是否應該自己承擔後果?
應該係,除非唔係。 ...

是,所以所有身心傷害是女人自己承受

大宅

mini1204 發表於 17-1-13 09:29
吾係蠢咁簡單
不停落不停生又繼續有
到底想點

你巧枝動

翡翠宮

rickhss 發表於 17-1-13 12:47
你巧枝動

吾覺