自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

就三星期人仔。出院前少黃醫院無安排照燈,但返屋企兩日發覺黃左。帶去醫院檢查,260-280左右。政府醫院要300或以上先照,叫左我地返屋企。隔日去左健康院check住,到現在三星期人仔上上落落維持220-250左右。健康院話唔使擔心慢慢退。但個個機唔准。好擔心時間長會有影響.請問有經驗爹地媽咪,需要去私家驗血?

男爵府

athatisme 發表於 17-1-14 23:33
就三星期人仔。出院前少黃醫院無安排照燈,但返屋企兩日發覺黃左。帶去醫院檢查,260-280左右。政府醫院要3 ...

其實答

男爵府

就三星期人仔。出院前少黃醫院無安排照燈,但返屋企兩日發覺黃左。帶去醫院檢查,260-280左右。政府醫院要3 ...

其實唔需要太擔心,我有朋友女女黃膽出入醫院成個月,而家7歲啦,好健康,只要唔係急升就可以了

男爵府

其實唔需要太擔心,我有朋友女女黃膽出入醫院成個月,而家7歲啦,好健康,只要唔係急升就可以了

大宅

人奶b係咁...健康院仲寫紙俾我囡去醫院驗血....結果都係無事但要時間慢慢退

伯爵府

回覆樓主:

我仔都係,出院時成隻老黃瓜咁黃,雖然人奶係退得慢D,我照監佢密密食人奶。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女全人奶三個月中先完全退黃,2個月仲要入院抽血驗肝有冇問題,下個月8歲啦唔洗咁擔心
感激遇上你~

大宅

飲奶量要食足夠 尿片一日有6條
以上 慢慢就會退

大宅

我女嗰時係全人奶,都成個月都未完全退晒,仲要滿月都未重返去出世個磅數,健康院仲安排埋去醫院抽血做檢查,結果緊係咩事都無啦,宜家14個月大了,好健康!所以如果bb食得,瞓得,大小便正常就唔洗太擔心,健康院其實都跟得幾好架!

男爵府

飲緊人奶?人奶慢退,密密餵,等佢痾d尿排出來,我女出世時都好其,到滿月先退

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

人奶B係慢嫁!當年屋企人好似叫我煮黃鱔飯吃,可助BB退黃!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆:athatisme 的帖子

我女出院十中ok,隔日健康院check好高,我係廣華生,寫信比我即返去照燈,當時抽血係324到,照完好似220,放假返家再返去驗又上返244,醫院照比我地出院,健康院我都無再去check,滿月返去觀塘健康院打針又話仲有99,醫生話要全退,否則滿月仲未清個個b都要去兒科驗血睇下係咪肝呀其他有事,我都叫佢比我返廣華,星期一我會帶去廣華。有朋友話有d醫生話滿月唔退晒但退緊都唔使理,個個醫生都有唔同講法。

水晶宮

回覆:黃膽持續上落(擔心)

我女都係咁,幾日大3xx,去醫院照左3日2夜燈,出院後再去健康院都仲有2xx,滿月都仲係1xx,後來都退了

男爵府

christytsui 發表於 17-1-15 06:33
我女出院十中ok,隔日健康院check好高,我係廣華生,寫信比我即返去照燈,當時抽血係324到,照完好似220,放 ...

健康院話有d會兩三個月先退。好正常叫唔使擔心,係了有無人聽過母乳黃膽,話母乳內有種唔知咩令黃膽持續。想退得快,建議母乳照泵出來先。但就餵幾日奶粉,等退左再餵返母乳

子爵府

我仔全人奶b,到兩個月都係有黃,驗左血無野醫生話無問題,只係一個月返一次健康院,去到4個月先全退,完全無問題

男爵府

zoekayan 發表於 17-1-15 09:24
我女都係咁,幾日大3xx,去醫院照左3日2夜燈,出院後再去健康院都仲有2xx,滿月都仲係1xx,後來都退了

...

但我B三個禮拜鐘持續230左右,無咩點退,個臉好黃。

水晶宮

引用:Quote:zoekayan+發表於+17-1-15+09:24+我女

原帖由 athatisme 於 17-01-15 發表
但我B三個禮拜鐘持續230左右,無咩點退,個臉好黃。
佢係咪食奶食得少?我女人奶又食得少,退得都好慢,滿月時都1xx,健康院話下次再check仲高就要再去醫院。你bb幾時再去檢查?如果到下次再check有問題應該會轉介你。如果你好擔心,去睇多個兒科,問下意見

男爵府

zoekayan 發表於 17-1-15 11:08
佢係咪食奶食得少?我女人奶又食得少,退得都好慢,滿月時都1xx,健康院話下次再check仲高就要再去醫院。你 ...

每餐3安至4安度,應該唔少瓜,屎尿片每日都有10塊左右

大宅

唔洗驚 個時我成日擺我仔去窗台曬下 曬一陣
吸收下陽光 都有幫助 記得用沙布遮住眼仔

男爵府

唔駛擔心,通常血指數300以上醫院先考慮照燈。但仲要睇吓BB會唔好已經有咁上下日數同重量,足唔足月也是考慮之數。最緊要你要BB有足夠奶量,同大小便量。因為呢個係將身體內膽紅素排出嘅其中一個途徑。(仲有皮膚,眼白等。其實2xx,BB食得,瞓得,玩得就已經不用擔心了。

首頁

尾頁

跳至