親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

2大1小(5歲), 24-29/1, 6日5夜hea遊首爾~

24/1 (Day1)
14:35落機, 拎埋行李坐巴士出東大門歷史文化公園站, 應該黃昏左右, 食埋晚飯去汗蒸幕玩&瞓.
25/1 (Day2)
去酒店check-in定&放低行李>安國站(睇吓食唔食人蔘雞, 著吓韓服影相, 一係云峴宮, 一係景福宮)>東大門站(昌信洞玩具文具街)>馬場站(食韓牛)
26/1 (Day3)
參加一日遊(平昌釣冰魚慶典+雪上活動)>明洞解散>晚餐(諗住明洞掃街)
27/1 (Day4)
南怡島(睇吓有無時間去埋小法國)
28/1 (Day5)
大公園站(首爾樂園,已買門票@Klook), 到時睇吓坐唔坐埋覽車去大公園既動物園>晚餐(邊到都得,睇吓有無力&時間行吓超市)
29/1 (Day6)
check-out(寄存行李喺酒店)>世界杯體育場站(天空公園,麻蒲農水產市場,超市), 5:30離開回酒店取行李>6點令坐巴士去機場(23:25機)

仲有Spare行程:
室外(假設冰釣&南怡島都睇/玩唔到雪先去)
7號線,纛島游園地站,Exit 2 - 玩坐水泡雪橇

室內(假設凍到不而室外活動先去)
2號線,新道林站, Exit 1, D-CUBE CITY/4樓 - Pororo Park (哩個都想搵時間去吓)
2號線,蠶室站, Exit 4 - Kidzania
2號線,三成站, Exit 5,6號之間 - COEX 水族館

**已租wifi egg, 以上行程地點已cap晒圖喺手機,必要時都會開韓巢黎搵路

大宅

天空公園,好似要好多腳骨力,如果小朋友太細未必岩
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

汗蒸幕玩下一兩個鐘尚可,宿一宵可能成晚瞓唔到!

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

annysbee 發表於 17-1-19 17:19
2大1小(5歲), 24-29/1, 6日5夜hea遊首爾~

24/1 (Day1)

你住東大門skypark ma,我也是

http://lilypie.com/Fifth_Birthday_code.php
驕傲(Pride).貪婪(Greed).迷色(Lust).忿怒(Wrath).嫉妒(Envy).貪食(Gluttony).、及懶惰(Sloth).

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:24/1出發, 已編好行程, 有無人同一日出發?

帶住5歲細路慳一晚酒店去汗蒸幕過夜

珍珠宮

24/1 (Day1)
第一天下午2點幾到步,竟然唔訂酒店,仲帶住個小朋友,對我黎講係極度不可思議嘅事

大宅

MissMaMa 發表於 17-1-20 07:25
第一天下午2點幾到步,竟然唔訂酒店,仲帶住個小朋友,對我黎講係極度不可思議嘅事 ...

我都諗左好耐先決定架, 事關我地2015聖誕先去完汗蒸幕, 我囡勁鍾意, 當時零晨先到, 個個都瞓晒, 無得周圍走/睇, 第朝一早起身就要走, 所以佢好掛住汗蒸幕喎~

我見14:35到步, 拎得行李, 唱吓錢hea吓, 都應該要4點, 坐得巴士都5點幾先到市區, 食埋晚餐都7點幾8點啦, 咪諗住早少少去汗蒸幕玩吓囉~

大宅

HippoStore 發表於 17-1-19 18:31
天空公園,好似要好多腳骨力,如果小朋友太細未必岩
我囡5歲, 好多腳骨力架, 成日由調景嶺步行去寶琳架~

不過我仲諗緊未必去天空公園, 改去pororo park...但唔想搭車(搭黎搭去)~

大宅

chiandjoyce 發表於 17-1-20 00:42
你住東大門skypark ma,我也是
我不是住Skypark...我住Western Coop Residence

大宅

Mimmy 發表於 17-1-20 06:38
帶住5歲細路慳一晚酒店去汗蒸幕過夜
我住嗰間酒店唔太貴, 慳唔到幾多 所以志在比呀囡長d時間留喺汗蒸幕玩吓

其實對我黎講真係大挑戰, 因為汗蒸既地面太硬(我都唔好瞓), 但小朋友可以喺到轆地會好開心

大宅

annysbee 發表於 17-1-20 11:45
我住嗰間酒店唔太貴, 慳唔到幾多 所以志在比呀囡長d時間留喺汗蒸幕玩吓

其實對我黎講真係 ...

Plan 左,覺得ok 就go ahead 吧!支持

wcpcelia    發表於 17-1-25 16:05
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

冬天天空公園有咩睇?如果住東大門,麻浦同東大門行程可否轉一轉方便最後出機場

大宅

ahmama 發表於 17-1-20 12:21
冬天天空公園有咩睇?如果住東大門,麻浦同東大門行程可否轉一轉方便最後出機場
...
冬天都唔知天空公園有咩睇架, 不過諗住去麻蒲順便去埋架咋, 同埋可能嗰日改去pororo park~
想第1日就去滿足呀囡既購物慾, 之後就唔洗心思思成日要買野吖嘛
最尾1 日想喺麻浦買埋水果返香港, 我諗住街市地方會平d呱....唔知有無其他買水果既地方提議吓呢??

子爵府

叻叻勳章

我o地 2 大 2 小 ( 7 歲 5 歲 )

我25號零辰機 01:15 ,05:30 到仁川機場, Book shuttle bus 9 :00 入平昌,

應該要中午打後先到,玩吓雪撬玩吓雪,Hea 玩咋,
之後 dinner 試去韓牛城!

26 號,book 教練滑雪,都係玩吓玩吓咁啦...去到點都要試第一次!
W260,000 (唔知算唔算費 1 教練 vs 4 人) , 未包滑雪用具。

27 號鱒魚節,再 4 : 30 Shuttle Bus 出去東大門,我o地 book 果到 hotel !

27 晚 hea 遊東大門行街食吓嘢!

28 號首爾大公園 / 首爾樂園 / 愛寶樂園 ... 其實仲未定( JM 有冇見意 ? )

29 號影韓服 , COEX 水族館 , 南山覽車 , N 塔車山公園 (想睇夜境)

30 號江村 Rail Bike (參考 JM 提供路線) , 南怡島 , 晨靜樹木園 (都係想睇夜境)

31 號想睇吓 D shopping 地方, 南大門 ? 梨大 ? 弘大 ? 明洞 ?
(我唔係好需要睇化妝品, 請各 JM 又提意一吓啦)

當晚 8:10 機!希望大家都順順利利,健健康康去玩啦 (因為見到好凍呀)

瑪瑙宮

好媽媽勳章

24/1 (Day1)

大宅

Pororo park Dcube city 已close

大宅

要去 jamsil station 果個

大宅

祝你快樂 發表於 17-1-22 12:01
要去 jamsil station 果個
Thank you, Thank you~

別墅

CTCW 發表於 17-1-20 13:06
我o地 2 大 2 小 ( 7 歲 5 歲 )

我25號零辰機 01:15 ,05:30 到仁川機場, Book shuttle bus 9 :00 入平昌 ...

請問你book 教練資料同鱒魚節資料,我都想訂

伯爵府

頭先見香討有人話啱啱去汗蒸幕,兩個銀包鎖係locker,結果裡面既銭無曬,報左警都無用。攪到我唔知去唔去好,無理由帶住個銀包去浸身㗎

首頁

尾頁

跳至