自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個情境係我之前既夢境,我喊住醒,唔安落左成朝
如果呢件事真係發生係你身上你會點呢?

有一日訓醒後,發現自己回到中學時代(n年前),同父母住,未認識你現時另一半
整個世界只有你擁有2017年記憶,你一開始努力想番番去2017,但一直都唔得,而且你發現你的記憶開始模糊

你會點呢?安心係果個年代生活?
改變一啲你以往做錯的決定?(但可能到時你的記憶已消失)
你會唔會擔心緣分稍一出錯,將來遇唔到你現在的另一半?
你會唔會將未來的事話俾人知?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ohyesh 發表於 17-1-27 12:03

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

1. 你會點呢?安心係果個年代生活?
會安心係果個年代生活呀, 其實自己都活過果個年代, 只係再活一次, 唔會好難適應。

2. 改變一啲你以往做錯的決定?(但可能到時你的記憶已消失)
第一件事梗係寫低晒所有重要的事,
所有想要改過的事,
自己將來係點, 等等...
然後自己就一直跟住自己寫低的提示做

3. 你會唔會擔心緣分稍一出錯,將來遇唔到你現在的另一半?
係你既就係你既, 唔係你既強求都無用. 擔心都無用.
只能盡力啦, 或者會遇到更好呢?

4. 你會唔會將未來的事話俾人知?
一開始梗係唔會同任何人講, 因為無證據.
可能之後會同好熟的朋友講.

其實我覺得最重要的是知道某期六合彩號碼, 只要買一期就得
又或者知道投資邊D會賺錢... 然後喺人地未做前, 自己做先賺錢

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

安心..點會唔安心?? 自己都試過係呢個年代生活啦...分分鐘讀書會更加叻d添因為已經讀過一次

改變一啲你以往做錯的決定?(但可能到時你的記憶已消失)
如果係好大遺憾的會去改變....或嘗試做得更好...
只係一般小野果d我又冇放係心上...

你會唔會擔心緣分稍一出錯,將來遇唔到你現在的另一半?
咁或者會遇到個更好呢
不過我諗我會嘗試去搵佢....例如知道而家另一半當時讀邊間中學架嘛, 咪去睇下撞唔撞到佢, 又可以順便睇下佢中學時期個女朋友係點之類

你會唔會將未來的事話俾人知?
未必會...覺得冇乜必要.

公爵府

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:不如答一條情境題

即刻寫低晒2017年嘅記憶先

C'est La Vie

珍珠宮

回覆樓主:

寫低記得既事,安心係過去改變而家一切做錯,後悔既決定。

wcpcelia    發表於 17-1-29 16:44

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我活在邊都冇咩所謂

舊嘅唔去新嘅唔黎,又冇愛到死去活來

隨緣就好

珍珠宮

畀面勳章

gloriatutor 發表於 17-1-27 12:30

安心..點會唔安心?? 自己都試過係呢個年代生活啦...分分鐘讀書會更加叻d添 ...

冇錯,我覺得我地呢c9仔人生其實冇咩機會

會有重大錯誤到要去改變過去

珍珠宮

catcatcati 發表於 17-1-27 12:26
1. 你會點呢?安心係果個年代生活?
會安心係果個年代生活呀, 其實自己都活過果個年代, 只係再活一次, 唔會好 ...
同意,而且當時仲只係中學,變相我預知到會考同高考的題目,哈哈

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

如果我既記憶開始模糊,可能我會盡快用筆記下所有生命中的好人好事。
到一日真係咩都唔記得晒,我應該無可選擇只可繼續在那個年代繼續努力生活下去。即使遇到另一個人都冇辦法,因為可能我先生都同時回到過去而又改變了一些事令我們遇不到。所以冇所謂,我深信我可以遇到另一個對我好的人,好好過日子!

做左既決定,如果仲記得又想改既咪改囉。改唔到都冇所謂,我性格己定形,基本上可能遇到同一件事可能都會做同樣決定,即使可能知道個結果唔係咁好都冇辦法。

有時間,可能會翻下本記低好人好事既本子,但因為冇晒記憶,可能都係當別人的日記咁睇下就算了。

水晶宮

我會安心喺嗰個年代生活,但要記低有咩過去犯過既錯,唔好再錯

翡翠宮

我會趁機會糾正以往既錯誤; 如果可以; 生命take 2.
2017年既人同事; 由佢過去; 有機會重遇OK; 無既; 亦會珍惜第2次機會.

大宅

我上個月都有諗過呢個問題。
就算我改變我的決定,遇唔返c6,
我都會改變以前的決定,令將來的自己活得比2017的我好。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我……反而真係好恨可以返翻去,真係想想阻止自己嫁錯人同生小朋友呢個決定

子爵府

回覆樓主:

仲洗講? 緊係買樓啦。冇錢都買

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

安心回到過去,努力讀書

廢人就唔好識啦

侯爵府

隨遇而安,唔會同其他人講

子爵府

回覆樓主:

重新出發

大宅

或者咁講 而家2017年發生既野
其實已經計左你由2017年返番中學時代既野引致
即係未來既事 不能改變。

男爵府

丫雅 發表於 17-1-27 13:02
我……反而真係好恨可以返翻去,真係想想阻止自己嫁錯人同生小朋友呢個決定
...

X 2

首頁

尾頁

跳至