自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好滿意
本身用網上痕, 唔知點解我爸會簽咗個 100M 光纖入屋但要 $238 咁貴囉

到後來完約, 今次我係香港就我搞. 揀咗「薯嘜通」 100M, 上網簽約, 因為我好驚街邊 d 檔仔...

個 plan 收$128, 不過每個月有得扣 20 蚊回贈. 仲好似有冬海糖現金券 (我未收到).
-----------

約咗夜晚 9 點至 10.30, 真係10.30 先到.
整上網要開住門, 真係吹咗 2 個鐘冷風

個師傅好後生, 態度好好唔會串串貢, 入屋前唔使人叫, 主動除鞋

不過我地係最尾一個客, 好多野甩漏. 又無線又攞錯匙又無鉗... 好彩都叫做解決到.
裝好耐, 裝到 12.30 先整好

------------
表現方面, 以前網上痕一個月會有幾次上唔到網, 用咗薯嘜一星期目前未試過 (touchwood 以後都無)

薯嘜網速同網上痕感覺無差. 3 個人睇youtube, facetime 同打機都無窒.

為起一舊水一個月我覺得抵用

-------------

薯嘜好過網上痕嘅地方我覺得有 2 個

1. 薯嘜唔使收按金/ 預繳. 之後唔使煩有無按金/ 預繳要退 (其他 forum 有人話網上痕要收)

2. 屋企唔使駁多部機收光纖, 多部機姐係又要搵插蘇位... 而家直接條線入router 就得

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

請問冇拉線嘅村屋用到嗎?Thanks.

翡翠宮

CML2006 發表於 17-2-8 14:04
請問冇拉線嘅村屋用到嗎?Thanks.

唔好意思我地唔係住村屋, 真係唔清楚.
不過我記得佢個網度有得比你打地址查價同查coverage.

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

裝寬頻收按金

因為冇信用卡?

翡翠宮

akachanman 發表於 17-2-8 15:29
裝寬頻收按金

因為冇信用卡?

唔知呢?? 我上網睇, 有人話網上痕以前裝寬頻要比按金定係預繳

上次我老豆搞, 我都唔知有無預繳或按金。就算有,我老豆都唔會記得

今次我搞, 每月用信用卡過數,我就知薯嘜係個個月每期收,無預繳

大宅

唔知有冇家居產網加手機產網計劃

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

係租HKXX 的線來提供服務

wcpcelia    發表於 17-2-11 21:29
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

128係公屋 定 私人樓價錢請問

翡翠宮

whatup 發表於 17-2-8 20:08
128係公屋 定 私人樓價錢請問

我哩邊私人樓同公屋都係一樣價。

佢官網個度有得查價錢,你可以上去睇睇。

查完覺得唔o岩揀過第二間都得,去檔仔問我成日覺得好大壓力

翡翠宮

julilee 發表於 17-2-8 18:48
唔知有冇家居產網加手機產網計劃

網上有得揀寬頻加固網電話 /+ mytv. 不過我無加。

如果要有埋手提電話,我諗可能要去門市問問,網上應該無

網上申請我記得中移動同幾間公司都有現金券送,smartone 唔知有無。不過申請寬頻時佢有問係咪現有手提用戶,手提plan 都跟 smartone 好似會再平少少

翡翠宮

alfreday 發表於 17-2-8 19:20
係租HKXX 的線來提供服務

上網速度唔錯。

既然同公司,大家可以睇下邊間平/ 方便自己再考慮 而家中移動都話做寬頻,又多個選擇

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Dwmn 發表於 17-2-8 21:39
我哩邊私人樓同公屋都係一樣價。

佢官網個度有得查價錢,你可以上去睇睇。

我問街邊檔500m就$148都無話有野回贈,只話如果用埋佢地電話plan每月扣$20咋

翡翠宮

whatup 發表於 17-2-8 23:14
我問街邊檔500m就$148都無話有野回贈,只話如果用埋佢地電話plan每月扣$20咋
...

你係咪住好遠獨立屋或者村屋呀????

街邊檔仔仲貴過上網申請? 之前上網睇人地review 仲話檔仔同網上申請一樣價,我係怕比人纏同資料外滯先唔去街邊檔。

但你咁樣,好似上網申請月費平d。仲有回贈可以係月費扣返。我申請個時回得480 咋,不過佢話仲會送東海堂券,但我未收到 另外好似中移動等大公司上網join 手提plan 都有回贈/ 現金券,可以資料搜集完先決定

翡翠宮

whatup 發表於 17-2-8 23:14
...

不過我個時已經蠢咗… 申請完我先知原來寬頻連mytv 仲平過單申請寬頻

珍珠宮

回覆 Dwmn 的帖子

我係單楝私樓, 想揾呀有無熱線pm我

香港xx舊時都比我第幾個月免, 今日打黎200元百無

無coupon無回贈淨價,好平架啦小姐, 黎緊會再加喎

翡翠宮

sjnl43 發表於 17-2-8 23:39
回覆 Dwmn 的帖子

我係單楝私樓, 想揾呀有無熱線pm我

薯嘜通你自己上佢官網,一打個住宅大廈名就知有無coverage 用唔用到。如果用到,可以直接網上申請同約時間安裝,唔使打熱線。我就係咁樣自己上網申請的。

而且我又唔係做佢地嘅 sale ,我都無熱線比你

鄉更寬頻個話事人上次係新聞話今年會加三次價,我覺得佢痴咗線。遲下中移動都做埋寬頻,咁多競爭佢仲咁大聲氣

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Dwmn 發表於 17-2-8 14:52
唔好意思我地唔係住村屋, 真係唔清楚.
不過我記得佢個網度有得比你打地址查價. 搵唔到可以打上佢地條線問問 ...

Thanks.

Check 咗, 暫時未覆蓋到。

大宅

我都諗住想轉
我會揀第4項

本身用開香港寬頻 每月收我188蚊
我諗佢叫我續約 我今次都唔會續
其實做新客既待遇 好過舊客

薯嘜通都係租香港寬頻 條線黎用
何必俾咁多錢

聽完你咁講,我會決絕地轉

請問要安裝d咩?

珍珠宮

回覆 Dwmn 的帖子

低能寬貧個伙記,今日就係咁凶我, 我大老闆公開話遲d 加3次喎, 如今續好抵架...

獨家架咩?

大宅

sjnl43 發表於 17-2-9 00:53
回覆 Dwmn 的帖子

低能寬貧個伙記,今日就係咁凶我, 我大老闆公開話遲d 加3次喎, 如今續好抵架...

越黎越貴

首頁

尾頁

跳至