自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人比小朋友參加個跳舞比賽, 我見到有個舞蹈比賽, 嬴了可以去德國比賽, 我想比小朋友參加, 大家意見如何

用戶要求終止服務

clara1236 發表於 17-2-11 16:03
有無人比小朋友參加個跳舞比賽, 我見到有個舞蹈比賽, 嬴了可以去德國比賽, 我想比小朋友參加, 大家意見如何 ...

試下無妨,贏了再計畫

象牙宮

2024年龍年勳章

有無人比小朋友參加個跳舞比賽, 我見到有個舞蹈比賽, 嬴了可以去德國比賽, 我想比小朋友參加, 大家意見如何 ...

經濟、時間上負擔得到,就go ahead.

wcpcelia    發表於 17-2-11 16:31

水晶宮

試左先

子爵府

你有乜野考慮因素?

大宅

回覆 都敏俊C 的帖子

小朋友未試過去D大型比賽, 怕佢有壓力

伯爵府

咁有冇問小朋友想唔想去吖,要徵求吓佢意願先

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

贏左去德國比賽但主辦單位包唔包?唔包咁即係取巧啦
朋友上次畫畫比賽贏左都去歐洲(唔記得邊度),但要自己報團(主辦單位搵xx旅遊攪)。朋友話緊係唔去啦呃鬼咩!根本個個都贏
如果包旅費,費用合理,一試無妨,觀摩下

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我囡都試過有幅晝攞獎, 只要交千幾蚊就有証書及刊登唔知咩鬼雜誌而家d人咩都可以賺錢

跟住d家長可以post上FB 威威.

男爵府

其實睇吓係咩主辦單位搞。舞蹈比賽如澳洲舞蹈教師協會主辦嘅袋鼠盃比賽,喺香港年年都有地區賽,勝出嘅可以取得名額去澳洲參加總決賽,但所有嘢要自費。呢個賽事唔係掠水,可以去澳洲嘅名額係極少,賽事嘅認受性亦高。若樓主考慮緊嘅比賽係類似性質,其實無咩好擔憂。勝出嘅唔係強制要去海外賽,而參加嘅其實要勝出亦唔係易事。反而認真諗返小朋友自己嘅意願,想唔想出賽。
因為專業嘅舞蹈比賽,真係唔會見到跳唔完或驚到喊嘅場面。所以最重要嘅考慮應該係小朋友自己想唔想參賽,有無信心和勇氣接受挑戰,會否享受呢次比賽嘅機會同體驗。

子爵府

亞路 發表於 17-2-11 17:42
我囡都試過有幅晝攞獎, 只要交千幾蚊就有証書及刊登唔知咩鬼雜誌而家d人咩都可以賺錢

...

亞囡細個時學畫畫,又係叫參加乜鬼比賽,但我吾明點解比賽要交錢,話幅畫會係乜會堂既展覽廳,我第一次吾識就乖乖參與下,後來覺得根本係幾間畫室自己攪,然後就係尖沙咀文化中心租個小小會堂,叫做展覽作品,一張自己印既獎狀

以後我就冇再參加過呢D比賽

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:求意見,有個舞蹈比賽,嬴了可以去德國比賽

如果去德國要自己比錢,甚至連優惠價都冇,咁我唔明點解“去德國比賽”包裝到好似贏左先有既殊榮咁。

子爵府

試!

男爵府

如果個比賽係國際賽,而香港賽係其中一個地區選拔賽,要勝出先至有資格去德國的總決賽,咁自費所有支出係好正常,如 YAGP 大會也不會資助參賽者的旅費。有D舞校會有資助,因為代表舞校去參賽,但多數都冇。如果勝出可以去德國參加總決賽,還要考慮到時老師會否陪伴,因去到異地,練習、化粧、心理各樣,有老師陪伴會好好多。

如果囡囡有興趣,又具備足夠的心理質素,不妨試下。

男爵府

clara1236 發表於 17-2-11 16:12
回覆 都敏俊C 的帖子

你小朋友跳邊種舞?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

拉丁舞?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

中國舞

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

了解清楚係咪真係羸左就可以去德國比賽, 就算係自費你係咪都會俾佢去德國參賽.

如果去德國果部份係無問題的話, 咪去囉.

如果你根本係冇打算俾個女去德國參賽, 咁唔好去, 或者一早講明係唔會去德國參賽至俾佢, 唔好俾個假希望俾個女.

大宅

clara1236 發表於 17-2-11 16:12
回覆 都敏俊C 的帖子

唔計經濟原因,咁始終會有呢一日,除非唔參加比賽,有機會咪去見識吓囉,只係怕路途太遠,小朋友會唔習慣。

首頁

尾頁

跳至