自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我同另一個同事都係做ADMIN, 全TEAM 的admin 野都係我地二個做.. 同之前果個同事夾到, 大家都會幫手做, 如一個多野做而另一個得閒都會幫手.
但早二年前黎左個新的, 佢從不主動開口幫手, 近d年更過份到每次放完annual 一定接住sick leave... 上星期又係咁, 今日返工啦, 返到黎又係齋坐, 見我tray 滿晒都唔會開口問有冇野幫手...
我知我可以主動叫佢幫手, 但因佢由day 1 入來做已經好似我得罪左佢咁, 我地從不講野, 做野都係各做各.... 早排佢更話驚我誤會佢搶我野做WOR.....

我係咪要開始搵工轉?? 但其實我老闆又OK, 其實同事大部份又好....

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

happygirl_001- 發表於 17-2-22 11:18
我同另一個同事都係做ADMIN, 全TEAM 的admin 野都係我地二個做.. 同之前果個同事夾到, 大家都會幫手做, 如 ...
其實到到都有呢類同事, 老闆同其他同事OK我唔會轉

natnat_tsang    發表於 17-2-23 10:08

複式洋房

其實要走果個係佢唔係你。佢應該未過試用期,你可以同老闆報下串.....。

大宅

冇呀頭可以比野佢做?

象牙宮

2024年龍年勳章

happygirl_001- 發表於 17-2-22 11:18
我同另一個同事都係做ADMIN, 全TEAM 的admin 野都係我地二個做.. 同之前果個同事夾到, 大家都會幫手做, 如 ...

放完假返來都冇嘢做???

用戶要求終止服務

畀面勳章

回覆樓主:

我都唔會開口問使唔使幫忙

如果我依個情況,會同阿頭反映下

子爵府

angelacch 發表於 17-2-22 11:20
其實到到都有呢類同事, 老闆同其他同事OK我唔會轉
係... 但有時真係好難頂....

子爵府

ireneko0815 發表於 17-2-22 11:23
其實要走果個係佢唔係你。佢應該未過試用期,你可以同老闆報下串.....。

過左啦...... 做左三年了.......其實我地TEAM 有三個MANAGER, 我地分別係二個MANAGER 的AA, 咁我老闆大過佢老闆的....
我地二個除左做自己老闆野外, 另外幾個OFFICERS 的野我地係要幫手做.....

子爵府

imcd 發表於 17-2-22 11:23
冇呀頭可以比野佢做?
佢咪ONLY 做佢阿頭D野, 但佢阿頭又好黑人憎, 好多時留返佢放左假先拎出來叫我做

子爵府

Sumyeema1 發表於 17-2-22 11:30
放完假返來都冇嘢做???
係呀... 放完幾日假加二日SICK LEAVE , 今日返來到宜家都係坐係到呆坐, 冇野做過......

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

頂住,如果有人睇你欣賞你,你就放長雙眼睇,佢未必留我耐過你,以前我有個同事都係咁,佢資歷耐d, 成日攞晒長假前後,大老細居然話計年資攞假,咁死得啦,佢一日唔走(佢講明等退休), 我呢世唔駛請假,後來我老細同我講,要請假出聲,佢撐我,點知後來呢位太太做手術要放三個月病假,佢衰到之前一日話我知,仲同大老細講我自薦幫手 後來佢手術後復原唔到,放下一個月放下又一個月,最後大老細都俾人炒埋,佢就15個月後被公司炒。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

rose-mag 發表於 17-2-22 12:32
頂住,如果有人睇你欣賞你,你就放長雙眼睇,佢未必留我耐過你,以前我有個同事都係咁,佢資歷耐d, 成日攞 ...
我會頂住... 同時我都會慢慢開始搵.....佢做左二年幾三年... 好多應該要識的野佢都冇做過

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

happygirl_001- 發表於 17-2-22 12:42
我會頂住... 同時我都會慢慢開始搵.....佢做左二年幾三年... 好多應該要識的野佢都冇做過
...

最蠢係做得耐又咩都唔識,我上面講果個就係咩十中唔想做,有個大粒嘅同我講,兩個揀一個,佢唔著數,因為我識嘅佢唔識。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

下,為左佢轉工?

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

同老細返映,公家野放係公家既tray,唔好分你定佢,會唔會好d

複式洋房

我以前份工, 同職位我做到死佢就返黎訓教玩手機,我都冇say,因為係上c個小3黎冇得反抗

子爵府

ava_va 發表於 17-2-22 12:58
同老細返映,公家野放係公家既tray,唔好分你定佢,會唔會好d
我地冇公家TRAY 架...就算一年寄幾次果D 大LOT 野, 放公家地方佢都唔會主動做, 到幫手啦, 又係到數一半... 係真係數果隻, 唔係就咁拎一堆大約一半就算

大宅

我自己份工都係咁,要麼就勁得閒hea下hea下又一日,要麼就忙到連續幾日夜晚9點都未放到工,但我都算係公司中高層了,忙起來一樣要活受罪

伯爵府

問題在於你上面個阿頭分工唔暈,又或者你手腳太慢,其實冇野做仲慘過有野做,如果工作是屬於你嘅就快快想個辦法做好去啦,唔好下下望有人幫。

別墅

老闆只要結果不求過程

happygirl_001-    發表於 17-2-22 23:11

首頁

尾頁

跳至