心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB防敏心得分享勳章

原來有小朋友真係好攰,不是體力,而是心靈上好攰。每一日都忙住陪佢地玩、教佢地、為佢地籌算各樣事情,甚或未到一歲已經諗考小學⋯我係有少少後悔,唔係因為攰,而係我好似乘載唔起2個人的生命,眼見好多新聞,年紀小小已行差踏錯。說實在就算佢點衰點壞,佢地係自己兒女都不能不埋,一想到這裡就覺得自己無能力,深怕自己無法讓他們行正路,作一個有用的人⋯不過既已無法回頭,都係想搵位呻下

複式洋房

tigerbee 發表於 17-2-25 21:40
原來有小朋友真係好攰,不是體力,而是心靈上好攰。每一日都忙住陪佢地玩、教佢地、為佢地籌算各樣事情,甚 ...

完全感受到,因我也是-樣自責,無能為力!

公爵府

好明白!樓主及所有媽媽加油!

侯爵府

加油JM,為左佢地加油!

別墅

想生BB熱投

原來有小朋友真係好攰,不是體力,而是心靈上好攰。每一日都忙住陪佢地玩、教佢地、為佢地籌算各樣事情,甚 ...

有同感,加油呀!

男爵府

沒有父母也沒有今天的你,

今天的寫照可能是兒時的你。

世世代代的不離不棄 ,信心是成功的因素。

兒女很感恩 ! 祝福天下偉大父母心 !

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

唯有從小培養.......... 真的很累, 陪佢玩, 又要做家務, 又要返工, 5夠睡。

但見到佢可愛的一面真是值得。

大家加油! 不要自己做晒, 分給C6做。

公爵府

cedarcone 發表於 17-2-26 22:59
沒有父母也沒有今天的你,

今天的寫照可能是兒時的你。

禁止訪問

大宅

講真我同c6都唔係好中意小朋友,努力左二年都仲未有,成日回想自己真係想生定係人有我有,我今年會ivf究竟我會唔會生左又後悔?

大宅

完全中晒心声,我仔4歲喇……如果,真的有如果……我一定吾生,呢4年吾易過,冇晒自己,一切以阿仔為首,無論行街,買野,食飯,訓覺,滿腦子都系阿仔……其實好辛苦,好攰,無論生理同心理

不過,路還是要行,但求自己健健康康,希望照顧到佢有幾大得幾大……

侯爵府

回覆樓主:

信命,佢自有主宰,唔信命,就靠你帶領。。做咩唔自信地做個,我係會教出個未來棟樑既父母。。而去擔憂會教出個殺人犯?

大宅

BB防敏心得分享勳章

sandylam2010 發表於 17-4-8 21:48
講真我同c6都唔係好中意小朋友,努力左二年都仲未有,成日回想自己真係想生定係人有我有,我今年會ivf究竟 ...

我諗最重要係有無身心理準備將會無了自己,如果你們2個都願意互相配合,互相體諒,我覺得可以生;但如果你們一直都係單方面付出,咁你就真係考慮清楚,因為有小朋友後要的付出,遠遠超過你所想像

大宅

tigerbee 發表於 17-4-9 16:07
我諗最重要係有無身心理準備將會無了自己,如果你們2個都願意互相配合,互相體諒,我覺得可以生;但如果你 ...

其實我都真係幾驚,因為老公真係咩都唔想理,所以見到你個post,真係令我再反思係未二個人最好,我地二個都好中意去旅行,去玩,我都擔心自己都有一日好後悔做左ivf,要負岀咁多錢之餘原來唔係自己想要既生活,小朋友係天錫,既然你有左呢個小朋友係上天給你最好既路,可能將來回報令你發現係值得的加油

大宅

自已帶住2個小朋友,5歲和快3歲,生活上大小一切都係以小朋友為主,忙得完全沒有私人空間,星期六日更加如是。
假期有時更想上班去,因為在家實在太忙碌,但看到他們的快樂和開心,什麼也好像是值的。
有做作為父母的責任和為他們付出了,便可以了,不要對自己要求太多,對小孩要求太多,太多的壓力,對自己和小孩也痛苦。
一起加油,放鬆些地生活吧﹗

侯爵府

回覆 tigerbee 的帖子

你們做人父母真的很偉大!
多上來這傾傾計, 不要放棄一切會好的!

侯爵府

回覆 wylee90 的帖子

你很偉大, 把小孩帶到世上!
世上所有父母也很偉大, 恩重難報!
別放棄, 別自責, 盡能力做好要做的便是了!

大宅

MommyPanel勳章

未有小朋友既時候.. 會諗.. 生左之後.. 一定以佢開心為大前提.. 但我而家好似慢慢步向怪獸家長. 要佢學呢樣學個樣..(當然我都有問過佢想唔想學)... 但好似開始迷失, 而家呀女3.5 歲...仲有個細仔14個月大, 陪到呀女.. 又陪唔到呀仔.. 又覺得好似欠左呀仔咁~ 有時都好唔開心.... 同埋湊佢地真係無論體能上同精神上都會好累~~~~
不過各位媽媽,加油, 共勉之~ 邊學邊做... .

大宅

育兒性格勳章

回覆樓主:

我都有這種想法,但唔係因為辛苦而後悔,只係當初明明好想要b而做iui,到阿b近兩歲發現佢有點自閉兼語言遲緩,而老公亦未如我所想的咁想要小朋友,自己壓力好大時都好後悔自己好似出阿b出黎要佢受苦咁,不過有時見到佢時笑得好開心,都明白無人一生出就識做人阿媽,既然已帶到佢黎這世界都要盡力教佢行前面的路,再難行都要行的。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

樓主會唔會諗得太灰。。。小朋友才一歲

我冇諗咁多,個仔4歲,我每日放工1都急住番屋企見個仔。我好彩,唔駛請工人,有2個長老湊,c6放工又係百分百投入和仔玩,放假就諗同個仔去邊玩,人生好有意義。

將來大左係點冇人知,但而家盡可能教仔如何活得開心,尊敬長輩,唔好做壞事,用百分百愛心陪佢成長,將來都應唔會太差的。

首頁

尾頁

跳至